Triumf pentru „Stejari" împotriva Spaniei: 21-18 ! Florin Vlaicu - gentilomul care ne-a salvat de la înfrângere

Autor: Emanuel-Daniel Sărmășan

 Naționala de rugby a României a întâlnit Spania, în deplasare, în cel de-al doilea meci al Cupei Europene a Națiunilor. Partida s-a disputat la Madrid pe niște condiții de umiditate incomode, terenul fiind aproape impracticabil.

Față de echipa care a întâlnit pe 6 februarie Portugalia, la Cluj, s-au produs cinci modificări în Primul XV. În prima linie a revenit Otar Turashvili, alături de un pilier debutant Paul Rusu. Căpitanul Mihai Macovei s-a întors în linia a treia, iar Tudorel Bratu a început partida ca mijlocaș la gramadă, el urmând să facă pereche la mijloc cu Florin Vlaicu. Pe linia de treisferturi s-a produs o singură modificare, Adrian Apostol i-a luat locul lui Mădălin Lemnaru, la aripă. 

„Mergem la victorie în confruntarea cu Spania. Dorim să ne continuăm parcursul bun în CEN și trebuie să reușim încă o victorie. Ne așteptăm la un meci greu, am văzut echipa Spaniei în partida cu Rusia și au jucat foarte bine. În plus pe câțiva dintre jucătorii lor de linia I și a III-a îi cunosc din Franța. Spania are o gramada bună, a crescut mult pe înaintare și sperăm să nu ne facă probleme, pentru că dacă noi vom distribui cât mai multe baloane liniei de treisferturi, cu siguranță băieții noștri își vor face datoria”, spunea căpitanul „Stejarilor" înaintea acestei încleștări. 
 
Într-adevăr, cuvintele căpitanului nostru aveau să cântărească mult în economia acestui joc. Recitalul a fost deschis de iberici printr-o transformare în min.11 a lui B.Linklater. Nouă minute mai târziu, același Linklater avea să transforme cu ușurință o altă lovitură de pedeapsă, iar scorul devenea 6-0 pentru spanioli. Punctul culminant s-a produs în min.27 unde printr-o luptă fulminantă la sol, Mihai Macovei a izbutit să culce balonul în terenul de țintă și să aducă primul eseu al încleștării, în contul „Stejarilor". Macovei a ratat din păcate transformarea, rugbiștii români alegându-se doar cu eseul fără cele două puncte. Nici roșii nu s-au lăsat mai prejos, iar când tabela arăta minutul 35, bascul Ascarat aducea primele cinci puncte de partea formației sale (11-5). Linklater a trimis printre buturi cu ceva emoție,. datorită vântului care mișca balonul oval pe acel suport. Scor: 13-5 - repriza întâi !
 
În debutul celui de al al doilea act (min.44) Popârlan a oferit încredere naționalei noastre printr-un alt eseu binevenit. „Stejarii" conduși de galezul Lynn Howells se apropiau la numai trei lungimi:10-13. Dar cu piciorul de siguranță al lui Vlaicu băieții noștri erau la doar un punct distanță față de spanioli: 12-13. Același Florin Vlaicu avea să întoarcă sorțile acestei încleștări în defavoarea Spaniei printr-o convertire la bețe, moment în care preluam frâiele pentru prima dată în meci: 15-13. Bascul Ascarat și-a mai făcut treaba încă o dată în min.59, printr-un sprint fulminant pe flancul stâng. Cătălin Fercu nu l-a mai putut scoate în margine pe iberic care și-a pus cotul în față, ca semn de protecție, izbindu-se în terenul de țintă de jucătorul nostru, și culcând balonul oval. Linklater a lovit greșit balonul, transformarea nefiind posibilă (18-15).
 
O confruntare care a părut a fi incomodă pentru „naționala frunzei de stejar", însă noi ne mândrim pentru că nu oricine poate fi „Stejar", adică un luptător prin definiție. Florin Vlaicu ne-a demonstrat că prin ambiție și forță în regim de inteligență se poate. Transformeur-ul român s-a luptat necontenit cu vântul care îi pălea obiectul muncii pe acel suport special. Cu toate acestea, Vlaicu a egalat situația pe tabelă în min.66 (18-18) și mai mult decât atât a și adus triumful României prin piciorul său ferm, de neclintit (21-18 - scor final). Un scor care avea să rămână în favoarea noastră din min.70 până la ultimul „suflu" al cavalerului fluierului care se auzea pe stadionul de la Madrid.  
 
 
   
 
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

ANALIZĂ / Schimbări importante în rugby-ul mondial, care nu ajută România, deși crește numărul de echipe la Cupa Mondială

Deși diferența între elita rugby-ului mondial și eșalonul secund crește, Consiliul World Rugby a aprobat modificări care nu fac decât să accentueze acest hiatus.

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Iun. 2023

Criza financiară din rugby-ul englez se acutizează: clubul London Irish a fost exclus din toate competițiile

 Rugby-ul englez rămâne în decurs de 10 luni fără trei dintre cele mai importante cluburi din istoria recentă la nivel înalt.

Autor: Dan Voinea / 15 Mai 2023

Aur pentru România la Special Olympics de la Paris

România a învins Franța în finală la rugby.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!