REPORTAJ EXCLUSIV / Generația de sacrificiu: povestea lui Florin Ciprian Stănică, una din speranțele fotbalului românesc ajuns în liga a III-a din Cipru

Autor: Maria Sorescu

Fotbalul cipriot a investit masiv în ultimii ani, iar criza „fraților” greci nu pare să-i fi afectat chiar așa de tare. „Oricum, e ceva mai bine decât în România”, îmi spune Florin Ciprian Stănică, un tânăr de 22 de ani, care muncește de ceva vreme în Insulă. În același timp este și fotbalist la AEP Pyrga, o formație de liga a III-a cipriotă.

Ciprian a fost junior la Ceahlăul Piatra-Neamț, copilărind în orașul de sub Pietricica. A jucat la un nivel înalt până a fost nevoit să se reorienteze, deoarece la Ceahlăul nu prea avea perspective.

„Nu se compară nivelul pregătirii juniorilor de aici cu ceea e se întâmplă în România. În Cipru se investește masiv. Li se oferă copiilor toate condițiile necesare să ajungă fotbaliști de valoare”, ne mărturisește tânărul, care ne spune că apreciază foarte mult inițiativa lui Hagi de a-și fonda propria Academie.

Povestea sa este asemănătoare cu a multora. De câte ori nu am auzit de fotbaliști români talentați care nu au avut ocazia sau nu li s-a dat șansa să demonstreze ceea ce pot ? Florin Ciprian Stănică este mulțumit cu viața din Cipru, mai ales că după serviciu merge să se antreneze, iar meciurile sunt duminica.

„Până acum un an aveam și salarii în Liga a III-a, cam 350 de euro pe lună, dar după ce economia s-a prăbușit au dispărut și salariile noastre. Asta nu ne-a descurajat foarte tare, mai ales că facem asta de plăcere și ne menținem în formă sportivă bună”, povestește tânărul nemțean.

L-am întrebat de ce nu și-a încercat șansa și în alt loc, în afara Ceahlăului. „Mereu a fost o chestiune de context, de alegere. Spre exemplu, în vară am ratat niște probe la o echipă bună de liga a II-a deoarece trebuia să revin la muncă în Cipru. Nu puteam să renunț la serviciu pentru ceva nesigur”, răspunde fotbalistul de timp liber.

Evident că discuția curge și spre ceilalți români din Cipru și îl întreb cum e treba cu Mihai Stoichiță, cel care obsedează presa românească de faptul că nu mai prididește cu ofertele din Insulă.

„Nu e chiar așa, sunt nume mai proeminente pentru fanii de aici. Mihalcea este foarte apreciat pentru evoluțiiloe de la AEL Limassol. Claudiu Niculescu a lăsat și el o impresie excelentă la cea mai iubită echipă din Cipru, Omonia Nicosia. Foarte mulți îl iubesc pe Ioan Andone”, dezvăluie interlocutorul nostru.

Ciprian nu este singurul român de la echipa AEP Pyrga. Alături de el mai sunt alți trei foști fotbaliști de liga secundă din România, care au preferat un serviciu sigur și fotbalul de timp liber. Unul dintre ei este chiar fratele lui Ciprian, Sorin sau Orlando pentru ciprioți. Portarul este constănțeanul Alex, 25 de ani, fost fotbalist la Săgeata Năvodari. Veteranul formației este un alt român, Viorel, 42 de ani, fost fotbalist la Petrolul.

AEP Pyrga nu a avut un sezon deosebit, dar Florin Ciprian Stănică explică acest parcurs prin faptul că echipa a jucat numai în deplasare, deoarece conducerea clubului reconstruiște baza sportivă în tentativa de a încerca promovarea.

Până atunci, careul de români de acolo constituie nucleul formației și un exemplu că dragostea pentru fotbal este un lucru trăit cu intensitate și pasiune și nici măcar numeroasele ore de muncă nu-i pot împiedica să se antreneze și să joace în ritm alert.

Totuși, situația oferă încă o bilă neagră sistemului fotbalistic românesc, incapabil să realizeze că fără dezvoltarea centrelor de juniori și promovarea fotbaliștilor autohtoni vom vorbi mereu de generații de sacrificiu.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Dec. 2023

Victor Osimhen, de la străzile din Lagos la cel mai bun fotbalist al Africii

 Victor Osimhen a fost desemnat fotbalistul african al anului 2023.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.