Interviu exclusiv cu Alex Crisan, arbitru de snooker, primul arbitru international roman Class 1

Autor: Alexandru Pavel

 

Alex Crisan este primul arbitru de snooker Class 1 din tara noastra si unul dintre cei mai apreciati oficiali in competitiile din strainatate. A arbitrat la Masters-ul londonez, avand onoarea de a fi unul dintre cei trei arbitri delegati la Masters, alaturi de Brendan Moore si Jan Verhaas. Alex Crisan are o experienta de peste 10 ani, a format tot corpul de arbitri romani, plecand la drum cam in acelasi timp cu Asociatia de Snooker din Romania, infiintata in 2004.

ZdS: Cum a aparut pasiunea pentru acest sport?

Alex Crisan: Am descoperit snooker-ul in 2003 fiind atras de transmisiile Eurosport ale acestui nou sport in tara noastra. Mama mea l-a descoperit prima si se uita seara de seara pe timpul campionatelor si incet-incet am fost si eu atras de snooker. Stia mult mai multe despre snooker decat mine in acea perioada, stia deja si reguli din explicatiile comentatorului, avea chiar si jucatori favoriti.

Am descoperit ce inseamna practicarea snooker-ului mai tarziu, prin 2005 si am ramas fidel antrenamentelor uneori chiar si 8-10 ore/zi, cu toate ca eram student si locul meu trebuia sa fie in alta parte, nu la snooker .

ZdS: Cum ati ajuns sa fiti arbitru de snooker?

Alex Crisan: Incepusem sa ma antrenez destul de multe ore, sa particip in competitiile organizate de Asociatia de Snooker din Romania (federatia a luat fiinta mai tarziu, prin 2007) si cand terminam de jucat foloseam o pereche de manusi albe imprumutate si ma invarteam si eu in jurul mesei, puneam coloratele pe puncte etc, dar fara a fi un bun cunoscator al regulamentului.

In 2006, la Constanta, Romania a gazduit primul sau Campionat European, pe la sfarsit de Mai, inceput de Iunie. Numarul arbitrilor nu era suficient pentru ca s-a jucat pe 16 mese si fondatorul Asociatiei de Snooker de atunci, actualul Antrenor Federal si Director Tehnic al Federatiei Romane de Snooker, ne-a propus mie si lui Alexandru Chioveanu sa participam ca arbitri, ocazie cu care am putut sustine si examenul pentru Clasa 3 International (un arbitru incepator la nivel international). Eram in sesiune in acea perioada, dar pot spune ca am luat o decizie corecta chiar daca am ramas cu cateva restante.

In 2008 am avut un seminar de arbitraj la Bucuresti cu Maxime Cassis, actualul presedinte al European Billiards and Snooker Association si de atunci pot spune cert ca am inceput sa vad snooker-ul cu alti ochi. A fost un seminar lung, de aproape 9 ore si am trecut prin tot regulamentul, regula cu regula, cu toate cazurile si exceptiile posibile.

Mai departe am reusit sa urc treptat in ierarhia arbitrilor la nivel amator, atat european cat si mondial, fiind in prezent singurul Arbitru Examinator din Europa de Sud-Est, iar din 2011 am inceput sa arbitrez si pentru World Snooker. Drumul este inca lung, dar am rabdare si prefer sa-l parcurg pas cu pas.

ZdS: Cum v-ati simtit la primul meci arbitrat?

Alex Crisan: Nu-mi mai amintesc primul meci arbitrat oficial, ca arbitru international, dar imi amintesc din greselile pe care le-am facut la inceput. Una dintre ele, pe care o fac toti arbitrii incepatori, mai devreme sau mai tarziu, este inversarea bilelor colorate Galben si Verde la inceputul jocului.

Pentru World Snooker, primul meci arbitrat a fost la final de August 2011 la Paul Hunter Classic in Furth, Alan McManus vs. Jimmy Robertson. Cand am intrat in contact cu jucatorii profesionisti pentru prima data, nu-mi venea sa cred ca sunt toti in jurul meu, in carne si oase. Ii stiam pe toti de la TV si aveam aparatul de fotografiat in buzunarul sacoului sa fiu sigur ca nu ratez nicio ocazie. Jan Verhaas mi-a atras atentia ca nu este profesionist sa umblu cu aparatul dupa mine si sa-i rog pe jucatori sa facem cate-o poza…dar macar am ramas cu ceva amintiri faine de atunci.

ZdS: Ati avut ocazia sa arbitrati la numeroase competitii importante, printre care Masters-ul din acest an. Cum se vede snooker-ul de la acel nivel?

Alex Crisan: Snooker-ul la nivel de Masters este mare, ba chiar foarte mare. A fost un soc pentru mine cand m-au invitat sa oficiez alaturi de Brendan Moore si Jan Verhaas si a fost un soc si mai mare cand mi-au oferit una dintre semifinale, un meci foarte bun cu multe momente amuzante.

Din fata televizoarelor nu putem sa vedem amploarea unui campionat, dar ajuns la Masters, am fost uimit de organizarea in cel mai mic detaliu, pornind de la o sala goala. Sunt sute de oameni care lucreaza in culise pentru ca noi sa vedem totul perfect la TV.

ZdS: Aveti vreun jucator preferat in circuitul mondial profesionist? Daca da, pe cine si de ce? V-a impresionat in mod deosebit vreun jucator intr-un meci arbitrat de dumneavoastra?

Alex Crisan: Din garda veche sunt mare fan Steve Davis. L-am arbitrat de cateva ori si de la omul asta se poate invata snooker numai privind-ul. Gandeste jocul cu multe lovituri inainte si are un joc de siguranta absolut fantastic.

Din generatia mai noua de jucatori imi plac Mark Selby si Shaun Murphy. Sunt cei mai prietenosi si mai glumeti jucatori din circuit si arata intotdeauna la 4 ace.

M-a impresionat intr-un mod pozitiv Judd Trump si spun asta pentru ca intotdeuna l-am considerat un pic cam arogant. L-am arbitrat la un meci in Varsovia, s-a asezat pe lovitura si a realizat ca nu mi-am dat seama ca va incerca o lovitura dificila cu sanse mari sa comita fault, astfel ca s-a ridicat de pe lovitura si m-a rugat sa verific pozitia bilelor. La momentul respectiv, daca comitea fault si implicit ratare, as fi avut viata grea cu repozitionarea a cel putin 15 bile.

ZdS: Peste cateva zile, Ronnie O’Sullivan si Stuart Bigham vor disputa 3 meciuri demonstrative in Bucuresti. Care este parerea dumeavoastra despre impactul pe care-l vor avea aceste evenimente asupra snooker-ului din Romania?

Alex Crisan: Impactul evenimentului este destul de simplu de cuantificat : pentru prima zi s-au vandut aprox. 2000 de bilete in 1-2 ore iar pentru sesiunea de Duminica seara s-au epuizat in cateva ore de la punerea lor in vanzare. Cand i-am spus lui Stuart la recentul European Tour de la Sofia despre viteza cu care s-a vandut biletele nu i-a venit sa creada si este nerabdator sa joace in fata unui public asa de numeros.

Ronnie este de departe cel mai popular jucator de snooker din lume, are foarte multi fani si atrage foarte multi spectatori la toate meciurile sale. Acum vreo doi ani, cand a fost prezent la Sofia, au fost numerosi romani care au venit numai pentru el.
Ce sper sa se intample dupa aceste meciuri demonstrative este ca spectatorii sa prinda gustul snooker-ului live si sa vina in numar cat mai mare sa ne sustina si la competitiile nationale.

ZdS: Credeti ca in viitorul apropiat vom avea jucatori care sa faca pasul spre circuitul mondial profesionist?

Alex Crisan: Avem cativa jucatori cu sanse reale sa ajunga profesionisti, dar drumul este inca foarte lung, resursele financiare necesare destul de mari asa ca vom avea nevoie de tot suportul si incurajarile publicului roman. Sper sa aceste meciuri demonstrative sa le deschida apetit-ul pentru snooker live si sa vina si la campionatele nationale.

Pana vom reusi sa avem rezultate notabile in snooker, probabil vor mai trece cel putin 5-10 ani si mii de ore de antrenament.

Joe Davis afirma ca snooker-ul este un joc compus din lovituri simple, realizate la perfectiune, dar pentru aceasta simplitate munca din spate este colosala si fara o buna disciplina nu se va putea realiza.

ZdS: In final, va invitam sa transmiteti un mesaj iubitorilor snooker-ului din Romania.

Alex Crisan: Dragilor, va doresc sa va bucurati de snooker asa cum ma bucur eu. Este un sport curat, elegant, un loc unde copiii pot invata despre fairplay, disciplina si respectul pentru adversar. 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.