Interviu exclusiv cu Laurenţiu Modoran, judecătorul care vrea să aducă dreptatea socială prin fotbal

Autor: Viorel Berbece

Ziarul de Sport vă invită să îl cunoaşteţi pe judecătorul Laurenţiu Modoran, iniţiatorul proiectului Liga Prieteniei, prin care acesta îşi doreşte integrarea persoanelor vulnerabile în societate folosindu-se de puterea de atragere a fotbalului.

Laurențiu Modoran este un judecător tânăr şi ambiţios, care îşi doreşte dreptate pe toate planurile. De la ideea de a face dreptate socială a şi pornit în 2014 proiectul Liga Prieteniei, care este deja unul de succes, dar care promite să crească şi mai mult odată cu anii.

De ce îşi doreşte în primul rând judecătorul din Giurgiu să facă dreptate socială prin fotbal? "Am pornit de la exemplul personal. Ca om care s-a lovit de greutăţi în viaţă şi care a fost susţinut doar de mamă până la finalizarea liceului militar, ştiu cât poate fi de greu să te impui şi să îţi faci un rost. Visul meu e ca prin proiectul numit Liga Prieteniei să ajut cât mai multe persoane vulnerabile din punct de vedere social. Cu acest segment de incluziune socială am pornit în cap atunci când am început munca la acest proiect", ne mărturisește interlocutorul nostru.

Proiectul s-a dezvoltat gradual. Liga Prieteniei a devenit un fenomen, mai întâi în Bucureşti, apoi şi în alte părţi ale ţării, iar numărul de echipe şi de jucători a crescut constant. Nici nu avea cum să fie altfel, deoarece Laurenţiu se implică activ în proiect, chiar dacă asta înseamnă să neglijeze de multe ori viaţa personală.

Pe durata interviului nostru, telefonul i-a sunat la foc automat, iar Laurenţiu a rostit de mai multe ori cuvintele "campionat", "Comisie de Disciplină" şi, spre bucuria noastră, "Ziarul de Sport", pentru că el crede într-o colaborare de durată între noi şi Liga Prieteniei. Dacă este să vorbim de cifre, ţinem să aflaţi că exista deja trei ligi în zona Bucureştiului, curpinzând peste 80 de echipe, plus alte cinci campionate în Braşov, Sibiu, Giurgiu, Vâlcea şi Olteniţa.  Iar dezvoltarea nu se va opri aici. "Pentru anul viitor, preconizăm o creştere a numărului de echipe implicate la nivel naţional la peste 200, urmând a avea peste 4000 de jucători. Iar premiile acordate câştigătorilor viitoarei Superligi vor fi foarte mari!" ne spune cu optimisim judecătorul Modoran, el însuşi legitimat la un club de primă ligă din competiţia al cărui nume va trebui să îl reţineţi pentru viitor, Liga Prieteniei!

Şi totuşi cum se explică dezvoltarea fulminantă a acestui proiect? Răspunsul pare unul simplu, dacă este să priveşti devotamentul lui Laurenţiu şi al echipei pe care acesta şi-a creat-o. Pe lânga asta, trebuie însă adăugat că echipele implicate se bucură de un maxim respect din partea organizatorilor. Căci totul se face în baza unui contract-tip, pe care cele două părţi îl semnează. O echipă trebuie să achite o taxă de participare, plus o taxă de meci. Iar fiecare ban merge către buna organizare a competiţiei şi, mai ales, către fondul de premiere şi de petreceri.

Ce îţi asigură taxa de meci? În primul rând, terenul, desigur. Apoi arbitrul, care este şi el unul licenţiat, un îndrumător de teren, un asistent medical, dar şi, atenţie, existenţa unui cameraman ce filmează între 10-12 minute din fiecare meci, a unui IT-ist care introduce în baza de date informatii despre fiecare meci şi jucator în parte, precum şi flash-interviurile realizate imediat după meci. Şi, cum în Liga Prietenei se joacă zilnic, în intervalul orar 20-23.30, vă puteţi imagina ce muncă se depune în acest proiect.

Pe scurt, Liga Prieteniei împlineşte visul fiecărui jucător amator de a se apropia, măcar un pic, de condiţiile unui meci de Liga I şi chiar mai sus decât atât. În plus, fondul de premiere, care în prezent se ridică la 7500 de euro, asigură jucătorii că există o miză, pe lângă partea de distracţie garantată. Există un Campionat Naţional, la care iau parte primele două locuri din fiecare campionat, plus primele două locuri din Cupă, restul echipelor, până la totalul de 16, putând obţine accesul la turneul final în urma unui baraj.

Premiul I pentru câştigarea Campionatului Liga Prietenei pe Bucureşti constă într-o excursie la Palma de Mallorca, premiul II este de 1000 de euro, iar premiul III de 500 de euro. Şi în Cupă există premii, de 700 de euro pentru primul loc, respectiv de 300 şi 150 de euro pentru locurile doi şi trei. Dar vă pot spune de pe acum că premiile vor creşte de la an la an şi că pe 14 mai va debuta şi un Campionat European organizat de noi, la care vor lua startul echipe din patru-şapte ţări" ne explică cum stau lucrurile Laurenţiu.

Ce îi lipseşte proiectului Liga Prieteniei? „Nimic, sincer vă spun. Avem nevoie doar de răbdare şi să menţinem nivelul de organizare ridicat. Mărturisesc că de aceea am devenit judecător, pentru că mi-am dorit să fac dreptate, iar acum vreau să duc dreptatea şi la nivel social, pe cât stă în puterile mele. Cu timpul, vom atrage şi fonduri europene, iar proiectele sociale pe care le vizez vor putea fi implementate. Mai întâi, persoanele vulnerabile social vor fi scutite de taxa de participare în ligile noastre, apoi, pe termen lung, acestea vor fi "obligate" să participe la cursuri de pregătire profesionale, pe care noi le vom plăti, astfel încât acestea să aibă şansa de a se angaja şi astfel să îşi schimbe în bine viaţa. E vorba aici despre EDUCAŢIE, pornind de la sport.".

Iar scouterii nu lipsesc din această ecuaţie, însă ei vor avea altă menire aici: "Vreau să creez un fel de sistem în sistem, bazat pe trei mari valori: PRIETENIA, RESPECTUL şi BUNUL-SIMŢ. Sunt conştient că e foarte greu să îi ţii pe oamenii vulnerabili interesaţi şi implicaţi într-un proiect. Iar aici intervine puterea sportului, care îi va ţine pe aceştia angrenaţi într-un sistem care le va face bine. Cu timpul, vom reuşi să construim şi o echipă care să îi observe pe aceşti oameni şi care să îi îndrume spre o meserie." ne-a spus Laurenţiu. În plus, tocmai pentru ca aceşti oameni proveniţi din medii sociale dificile să se simtă mai bine în Liga Prieteniei, violenţa de orice fel este strict interzisă, putând duce până la excluderea unei echipe din competiţie.

Laurenţiu Modoran este deschis faţă de oricare colaborare, deşi până acum a făcut lucruri măreţe fără niciun ajutor din afară. Iar proiectul îl face să fie din ce în ce mai determinat, chiar dacă ne mărturiseşte că e "pe minus". Dar tocmai această dorinţă fantastică de a le oferi oamenilor o şansă la o viaţă mai bună îl motivează să ţintească din ce în ce mai sus cu proiectul său, care va depăşi în acest ritm fenomenul numit mini-fotbal în România.  Şi tocmai pentru că şi noi credem în viitorul acestui proiect, suntem mândri să anunţăm un parteneriat între cele două proiecte care cred în puterea sportului de a ajuta oamenii, Liga Prieteniei şi Ziarul de Sport. În fiecare săptămână veţi afla poveştile "eroilor" de pe teren, dar şi din afara lui, pentru că "Prietenii" merită cu siguranţă mai multă atenţie!

Pentru mai multe detalii cu privire la Liga Prieteniei puteţi accesa site-ul www.ligaprieteniei.com, precum şi pagina de Facebook Liga Prietenei.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!