Oina – sportul național în continuă dezvoltare

Autor: Valentin Maier

Federația Română de Oină (FRO) are 42 de cluburi și 5 asociații județene afiliate (Constanța, Vaslui, Maramureș, Arad și Brăila). Dintre cluburile sportive de oină merită subliniat faptul că cele mai multe se află în județul Constanța (A.C.S. Frontiera Tomis Constanța, C.S. Cleopatra Mamaia, A.C.S. Win-Gym, C.S. Spicu Horia Constanța, C.S.Axiopolis Cernavodă, CS Speranța Nisipări și CS Laguna Constanța).

Nu doar că în Constanța sunt 7 cluburi sportive, dar tot de aici sunt și campionii României din ultimii șase ani la oină, seniori, în 11 jucători, în aer liber: A.C.S. Frontiera Tomis Constanța. Tot Frontiera Tomis este multiplă campioană la oină, seniori în 6 jucători, în sală și multiplă câștigătoare a Cupei României și Cupei Regelui. Și în acest an Frontiera Tomis Constanța a câștigat foarte multe trofee: Campionatul național de seniori, Cupa României și Cupa Federației.

Ultimele competiții de oină vor avea loc în sală la Timișoara și Poiana Brașov. Mai întâi la Timișoara va avea loc în perioada 20-22 noiembrie, Campionatul național pentru juniori la feminin. Calendarul competițional se va încheia la Poiana Brașov, acolo unde va avea loc între 11-13 decembrie, Campionatul național de seniori masculin.

FRO a fost înființată în 1932 și organizarea ei a fost pusă în acord cu noua legislație sportivă în anul 2002. Din anul 2004 avem și o statistică interesantă privitoare la FRO datorată Institutului Național de Statistică, mai precis a publicației Anuarul Statistic al României, 2005-2014 (vezi imaginea de jos; *scara din dreapta este pentru sportivii legitimați).

În anul 2013 au fost înregistrați 1074 de sportivi care practicau oina, 47 de secții sportive afiliate, 32 de antrenori cu normă întreagă, 42 de instructori și 31 de arbitri. Statistica ne îndeamnă să scriem că oina este sportul național care capătă încet-încet o amplitudine din ce în ce mai mare în mișcarea sportivă generală, și credem că în anii următori, cu o promovare mai bună, oina va fi un sport mult mai popular.
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolas Grama / 05 Mar. 2018

VIDEO / India a găzduit primul meci de oină din istorie

 Cricketul este unul dintre cele mai populare sporturi din India, iar asemănarea sa cu oina este evidentă.

Autor: Nicolas Grama / 25 Sept. 2017

Frontiera Tomis Constanța, pentru a 12-a oară campioana României la oină

 Localitatea ieșeană Miroslava a găzduit al doilea turneu din play-off-ul Campionatului Național de oină, care a decis campioana României în sezonul 2017.

Autor: Maria Sorescu / 19 Iul. 2017

Echipa de oină Frontiera Tomis Constanța împlinește 45 de ani

Clubul sportiv aparține de Poliția de Frontieră Română și a fost fondat în 1972 de generalul locotenent Luigi Martiș.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 20 Mai 2019

Mutări importante la campioana SCM Râmnicu Vâlcea: 6 plecări și 6 veniri

 SCM Râmnicu Vâlcea a produs marea surpriză în competiția internă de handbal feminin, devenind campioană.

Autor: Maria Sorescu / 20 Mai 2019

Darko Zakoc va continua pe banca lui Volei Alba Blaj

 Campioana CSM Volei Alba Blaj l-a convins pe antrenorul Darko Zakoc să rămână în „Mica Romă”. 

Autor: Andrei Szabo / 20 Mai 2019

VIDEO / Kroos și-a prelungit contractul cu Real Madrid

 Real Madrid se gândește deja la viitor. Clubul i-a prelungit contractul mijlocaşului german Toni Kroos până în 2023.