Oina – sportul național în continuă dezvoltare

Autor: Valentin Maier

Federația Română de Oină (FRO) are 42 de cluburi și 5 asociații județene afiliate (Constanța, Vaslui, Maramureș, Arad și Brăila). Dintre cluburile sportive de oină merită subliniat faptul că cele mai multe se află în județul Constanța (A.C.S. Frontiera Tomis Constanța, C.S. Cleopatra Mamaia, A.C.S. Win-Gym, C.S. Spicu Horia Constanța, C.S.Axiopolis Cernavodă, CS Speranța Nisipări și CS Laguna Constanța).

Nu doar că în Constanța sunt 7 cluburi sportive, dar tot de aici sunt și campionii României din ultimii șase ani la oină, seniori, în 11 jucători, în aer liber: A.C.S. Frontiera Tomis Constanța. Tot Frontiera Tomis este multiplă campioană la oină, seniori în 6 jucători, în sală și multiplă câștigătoare a Cupei României și Cupei Regelui. Și în acest an Frontiera Tomis Constanța a câștigat foarte multe trofee: Campionatul național de seniori, Cupa României și Cupa Federației.

Ultimele competiții de oină vor avea loc în sală la Timișoara și Poiana Brașov. Mai întâi la Timișoara va avea loc în perioada 20-22 noiembrie, Campionatul național pentru juniori la feminin. Calendarul competițional se va încheia la Poiana Brașov, acolo unde va avea loc între 11-13 decembrie, Campionatul național de seniori masculin.

FRO a fost înființată în 1932 și organizarea ei a fost pusă în acord cu noua legislație sportivă în anul 2002. Din anul 2004 avem și o statistică interesantă privitoare la FRO datorată Institutului Național de Statistică, mai precis a publicației Anuarul Statistic al României, 2005-2014 (vezi imaginea de jos; *scara din dreapta este pentru sportivii legitimați).

În anul 2013 au fost înregistrați 1074 de sportivi care practicau oina, 47 de secții sportive afiliate, 32 de antrenori cu normă întreagă, 42 de instructori și 31 de arbitri. Statistica ne îndeamnă să scriem că oina este sportul național care capătă încet-încet o amplitudine din ce în ce mai mare în mișcarea sportivă generală, și credem că în anii următori, cu o promovare mai bună, oina va fi un sport mult mai popular.
 

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 29 Mai 2020

Asociere inedită. Federația Română de Oină a semnat un parteneriat cu un producător de palincă și țuică

 Lumea sportului găsește tot mai greu finanțare pe timp de pandemie, așa că orice partneriat este valoros.

Autor: Andrei Szabo / 13 Mai 2020

MTS: Este prea devreme să vorbim de reluarea competițiilor sportive

 Ministerul Tineretului şi Sportului a organizat o conferință de presă în cadrul căreia au fost trasate despre reluarea competiţiilor. 

Autor: Maria Sorescu / 09 Apr. 2020

Inedit / O bâtă de baseball istorică a fost vândută cu un milion de dolari

 Presa americană anunță rezultatul unei licitații spectaculoase, care a avut ca subiect o bâtă de baseball care i-a aparţinut lui Lou Gehrig.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 30 Mai 2020

Bundesliga: Bayern mărșăluiește spre titlu, Hertha continuă să impresioneze

Bayern Munchen a mai făcut un pas spre al optulea titlu consecutiv de campioană în Germania. 

Autor: Maria Sorescu / 30 Mai 2020

Sud-africanul Franco Smith este noul selecționer al Italiei

 Naționala de rugby a Italiei are un nou selecționer. Este vorba de sud-africanul Franco Smith, după cum anunță președintele federației italiene.

Autor: Andrei Szabo / 30 Mai 2020

Bogdan Stancu și-a prelungit contractul cu Genclerbirligi

 Bogdan Stancu joacă din 2011 în campionatul Turciei, unde s-a remarcat în mod constant.