Sumo, un sport care îmbină onoarea și îndemânarea

Autor: Valentin Maier

Pentru noi europenii, sumo era acum mulți ani un sport străin pe care puteam să-l vedem pe Eurosport și să ne minunăm de specificitățile sale (tradițiile și ritualurile sumo care puneau accent pe onoare, procedeele de luptă, extazul publicului la reușitele sportivilor).

Astăzi, sumo a rămas tot un sport prea puțin cunoscut pentru mulți dintre noi și nici nu mai avem ocazia să-l urmărim la televizor cu ușurință și cred merită să aflăm câteva informații mai noi și mai vechi despre acest sport.

Sumo, o formă de luptă corp la corp, wrestling, este practicat în continuare la cel mai înalt nivel în Japonia sub auspiciile Nihon Sumo Kyokai (Asociația Japoneză de Sumo), dar la nivel internațional există International Sumo Federation.

Cu toate acestea, principalele competiții sunt organizate de japonezi. Următorul Mare Campionat de Sumo va fi organizat în perioada 8-22 noiembrie, la Fukuoka, și la el vor lua parte cei mai buni rikishi, adică luptători de sumo.

Există 6 divizii valorice, ele fiind următoarele, de la cea mai bună spre cea mai slabă: Makuuchi, Juryo, Makushita, Sandanme, Jonidan și Jonokuchi.

Apropo de cei mai buni rikishi, poate ne aducem aminte că ei erau cotați și sunt încă, pe anumite ranguri în funcție de meciurile și campionatele câștigate: Yokozuna (cel mai important rang), Ozeki, Sekiwake, Komusubi și Maegashira (toți aceștia evoluând în Divizia Makuuchi, împărțită în grupa Est și grupa Vest, pentru un total de 42 cei mai buni rikishi), Juryo, Makushita, Sandanme, Jonidan și Jonokuchi (performând în diviziile corespunzătoare).

Sumo nu este rezervat doar sportivilor japonezi, rezultate bune obținând și cei din Mongolia sau Georgia și mai puțin din alte țări. Sumo, un sport din Țara Soarelui Răsare, care poate va mai răsări cândva și pe ecranele televizioarele noastre, în beneficiul publicului larg.
 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 12 Apr. 2019

După ani și ani ... Marius Mitu reclamă sume de bani neprimite de la Anderlecht

 Presa belgiană anunță că fostul fotbalist Marius Mitu solicită sume de bani neîncasate din perioada în care evolua la gruparea Anderlecht Bruxelles, adică 2005-2006.

Autor: Andrei Szabo / 09 Feb. 2019

Adevăratul Rocky. Povestea uitată a boxerului Rocky Lockridge

 Numele Rocky este extrem de popular în întreaga lume datorită seriei de filme având ca subiect boxul. 

Autor: Maria Sorescu / 18 Ian. 2019

Doliu în natația românească. S-a stins antrenorul Pantelimon Decuseară

 Pantelimon Decuseară a fost un tip activ până în ultima clipă a vieții. 

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 20 Apr. 2019

Țucudean, revenire decisivă pentru CFR Cluj

 CFR Cluj se menține lider în Liga 1, după ce a câștigat deplasarea de la Sepsi Sfântu Gheorghe, în etapa a şasea a play-off-ului.

Autor: Andrei Szabo / 20 Apr. 2019

Juventus, din nou campioana Italiei. Record pentru Cristiano Ronaldo

 Juventus Torino a monopolizat campionatul Italiei.

Autor: Andrei Szabo / 20 Apr. 2019

Stranieri în acțiune: Rotariu marchează din nou, Grigore punctează din penalty

 După ce Răzvan Marin și Nicolae Stanciu u marcat vineri, alți internaționali au ieșit în evidență