Sumo, un sport care îmbină onoarea și îndemânarea

Autor: Valentin Maier

Pentru noi europenii, sumo era acum mulți ani un sport străin pe care puteam să-l vedem pe Eurosport și să ne minunăm de specificitățile sale (tradițiile și ritualurile sumo care puneau accent pe onoare, procedeele de luptă, extazul publicului la reușitele sportivilor).

Astăzi, sumo a rămas tot un sport prea puțin cunoscut pentru mulți dintre noi și nici nu mai avem ocazia să-l urmărim la televizor cu ușurință și cred merită să aflăm câteva informații mai noi și mai vechi despre acest sport.

Sumo, o formă de luptă corp la corp, wrestling, este practicat în continuare la cel mai înalt nivel în Japonia sub auspiciile Nihon Sumo Kyokai (Asociația Japoneză de Sumo), dar la nivel internațional există International Sumo Federation.

Cu toate acestea, principalele competiții sunt organizate de japonezi. Următorul Mare Campionat de Sumo va fi organizat în perioada 8-22 noiembrie, la Fukuoka, și la el vor lua parte cei mai buni rikishi, adică luptători de sumo.

Există 6 divizii valorice, ele fiind următoarele, de la cea mai bună spre cea mai slabă: Makuuchi, Juryo, Makushita, Sandanme, Jonidan și Jonokuchi.

Apropo de cei mai buni rikishi, poate ne aducem aminte că ei erau cotați și sunt încă, pe anumite ranguri în funcție de meciurile și campionatele câștigate: Yokozuna (cel mai important rang), Ozeki, Sekiwake, Komusubi și Maegashira (toți aceștia evoluând în Divizia Makuuchi, împărțită în grupa Est și grupa Vest, pentru un total de 42 cei mai buni rikishi), Juryo, Makushita, Sandanme, Jonidan și Jonokuchi (performând în diviziile corespunzătoare).

Sumo nu este rezervat doar sportivilor japonezi, rezultate bune obținând și cei din Mongolia sau Georgia și mai puțin din alte țări. Sumo, un sport din Țara Soarelui Răsare, care poate va mai răsări cândva și pe ecranele televizioarele noastre, în beneficiul publicului larg.
 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 07 Mai 2019

Moment aniversar. 33 de ani de când Steaua a câștigat Cupa Campionilor

 CSA Steaua şi FCSB revendică o performanță realizată în urmă cu 33 de ani de Steaua Bucureşti. 

Autor: Maria Sorescu / 12 Apr. 2019

După ani și ani ... Marius Mitu reclamă sume de bani neprimite de la Anderlecht

 Presa belgiană anunță că fostul fotbalist Marius Mitu solicită sume de bani neîncasate din perioada în care evolua la gruparea Anderlecht Bruxelles, adică 2005-2006.

Autor: Andrei Szabo / 09 Feb. 2019

Adevăratul Rocky. Povestea uitată a boxerului Rocky Lockridge

 Numele Rocky este extrem de popular în întreaga lume datorită seriei de filme având ca subiect boxul. 

Ştiri recente:

Autor: Viorel Berbece / 18 Iul. 2019

FCSB și Universitatea Craiova merg la braț în turul doi preliminar al Europa League, într-o seară cu multe surprize

  Cum era de așteptat, Universitatea Craiova și FCSB s-au impus și în manșa retur din turul 1 preliminar al Europa League, într-o seară europeană cu multe surprize.

Autor: Flaviu Ilie / 18 Iul. 2019

Patricia Țig, surpriză de proporții la BRD Bucharest Open

 Patricia Țig, revenită în circuit după doi ani de pauză, a trecut de Anastasia Sevastova, locul 11 WTA, în optimile de la BRD Bucharest Open.

Autor: Viorel Berbece / 18 Iul. 2019

Simona, the best is yet to come sau de ce Halep va reuși și mai mult de acum încolo

   Simona Halep a câștigat de o manieră categorică turneul de la Wimbledon, iar finala cu nemesis-ul numit Serena Williams a venit ca o încununare a eforturilor sale din ultima vreme. Ce urmează pentru Simona? Noi credem că acesta e doar începutul apogeului în tenis pentru campioana noastră.