Greu cu asiaticele! România-Germania 0-3 în finala Campionatului European de tenis de masă

Autor: Viorel Berbece

Selecționata feminină de tenis de masă a României a întâlnit Germania în ultimul act al Campionatului European, organizat la Ekaterinburg (Rusia).

Adversara se anunța a fi cea mai puternică de până acum, din două mari motive. În primul rând, „germancele” pe care urmau să le întâlnească Bernie Szocs, Elizabeta Samara și Daniela Dodean se numeau Ying Han, Xiaona Shan și Petrissa Solja. Trecând peste originile jucătoarelor respective, Germania avea asigurată și valoarea numărelor 1,2 și 8 în ierarhia europeană. În plus, România nu mai reușise să se impună la nivel continental de zece ani, de la Aarhus, când își trecea în palmares al treilea și ultimul trofeu suprem la nivelul Europei. Și asta în vreme ce Germania se impusese la ultimele două ediții.

La fel ca România, și Germania bătuse tot la acest European. intrând în finală după un categoric 3-0 cu Rusia. Spre deosebire de România, selecționata germană nu a avut nevoie de meci decisiv la acest European.

Bernadette Szocs - Ying Han: Cheia meciului consta în capacitatea româncei de a combate back-spin-ului chinezoaicei naturalizate. Românca de 20 de ani a început timid, iar Han s-a desprins repede la 3-0. Apoi Bernie a trecut peste emoții, a devenit mai răbdătoare și a egalat la 5. Germanca s-a desprins din nou, dar Szocs a revenit fantastic de la 5-8 și și-a procurat o minge de set. Dar experiența și-a spus cuvântul, și marea favorită și-a adjudecat setul cu 12-10, la finalul unui raliu fabulos.

Între seturi, Viorel Filimon a sfătuit-o pe Bernie Szocs să nu mai returneze pe forehand-ul adversarei, atunci când aceasta atacă și să lovească mai degrabă pe mijloc. Dar românca s-a prăbușit în fața siguranței afișate de Han, primind o corecție severă, 11-1!.

În setul 3, Bernadette a continuat să greșească punct după punct, nereușind să treacă peste mingea de set ratată în manșa inaugurală. Și niciun time-outul cerut de Filimon nu a putut să o scoată din starea de deznădejde. Românca nu a pus suficient top-spin pe mingi, a greșit prea mult. Iar rezultatul nu putea fi decât unul drastic: 11-1! Și Germania punea primul punct pe tabela!

Elizabeta Samara - Xiaona Shan: Constănțeanca de 26 de ani avea un meci greu și ea. Sportiva legitimată la clubul Fenerbahce știa că doar o victorie ar mai fi lăsat României șanse în această dispută. Încurajată frenetic de publicul rus, Samara s-a desprins la 8-5, dar Shan a revenit fantastic, câștigând patru puncte la rând. Primul set a intrat în prelungiri, dar inside forehand-ul germancei a făcut diferența, câștigând cu 12-10.

În setul secund, sfătuită de Viorel Filimon să lovească mai tare, Samara s-a desprins la 6-2, apoi la 8-3, dar Shan a recuperat puternic până la 8-6. A fost momentul în care Filimon a cerut un time-out, și a solicitat mai multă atenție din partea elevei sale. Antrenorul român a fost inspirat, pentru că Samara și-a recuperat calmul necesar spre a-și procura două mingi de set, la 10-8. Dar serviciul fabulos al chinezoaicei naturalizate a întors din nou scorul. 12-10 din nou pentru Shan și situația părea fără ieșire.

Setul trei nu a mai fost la fel de disputat, cu sportiva din Germania în control de la început și până la final. 11-5 și Germania ajungea la 2-0 pe tabelă. Și România avea șanse din ce în ce mai mici să răstoarne calculul hârtiei.

Daniela Monteiro Dodean - Petrissa Solja: Dacă România avea vreo șansă de a pune ceva tabelă, atunci aceasta era ocazia. Daniela Monteiro Dodean a fost poate cea mai sigură paletă a noastră de la acest European, fiind neînvinsă.  Experiența era și ea de partea româncei. Dar nemțoaica de 21 de ani era totuși o jucătoare abilă, care urmărea să închidă finala aici.

Iar începutul a fost unul nereușit pentru româncă, aceasta dăruind multe mingi adversarei sale, care s-a desprins repede la 6-1. Apoi Daniela și-a regăsit cadența și a întors scorul la 8-7. Solja a jucat însă fantastic pe final de set și a câștigat patru mingi la rând pentru a se impune în primul set cu 11-7.

Viorel Filimon a sfătuit-o pe Daniela Monteiro Dodean să varieze jocul și să nu mai lovească moale. Dar serviciul Petrissei a fost în continuare o armă de neînvins. La care s-au adăugat problemele proprii ale româncei pe serviciu. Astfel, Solja s-a dus repede la 5-0, apoi la 6-2. Iar rezultatul nu putea fi decât unul în favoarea germancei, 11-6 la final.

De data aceasta, antrenorul României nu a putut decât să îi ceară curaj Danielei. Pentru că de asta avea nevoie România pentru a câștiga măcar un set în fața redutabilei echipe germane. De data aceasta aceasta, Monteiro Dodean a jucat ceva mai bine, a condus cu 4-3 și 7-5. Serviciul a mers și el mai bine, iar Solja nu a mai putut replica agresiv. Și în sfârșit România părea aproape de primul ei set, la 10-6. Două mingi de set ratate, dar nu și a treia. 11-8 Dodean Monteiro și măcar luptam pentru ceva mai mult.

Petrissa Solje a pornit puternic în setul patru, având 3-0 și apoi 6-4. Daniela a revenit la 7-7, dar a trimis în fileu mingea care putea relansa setul. Dar românca nu a dezarmat, a câștigat ambele puncte pe serviciul adversarei, apoi a încheiat setul din nou cu 11-8. O revenire frumoasă, dar putea Daniela chiar câștiga această dispută?

Din nou, germanca a început în forță, desprinzându-se, și cu ceva noroc, la 5-1. Iar Viorel Filimon a cerut time-out. Ultimul în această competiție poate? După acest intermezzo scurt, Solja s-a dus spre 7-3. Dana a reușit puncte frumoase spre final, ajungând mai aproape de germancă, la 9-7. Apoi chiar la 9-9. Dar au urmat serviicile lui Solja, care s-a impus cu 11-9.

Așadar, argint pentru România la Europeanul de tenis de masă de anul acesta. Un rezultat mare, având în vedere componența, dar și valoarea echipei germane. Poate pe viitor vom reuși să spargem blocul asiatic....de la Europene!

 Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.

 

 

 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Dan Voinea / 27 Iun. 2023

Aur pentru Bernadette Szocs la Jocurile Europene

Pe podium a urcat și Eliza Samara.

Autor: Nicolae Comănescu / 02 Iun. 2023

Tinerii cu potențial sportiv din România pot aplica pentru finanțare la a 18-a ediție a Programului MOL de promovare a talentelor

 Programul MOL de promovare a talentelor oferă anual sprijin financiar tinerilor sportivi cu rezultate foarte bune.

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Apr. 2023

14 competiții internaționale organizate în România, finanțate de la bugetul statului

 Anul 2023 propune mai multe competiții internaționale pe teritoriul României.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.