Interviu exclusiv cu floretista Maria Boldor: „Scrima te învață că puterea de decizie stă în mâinile tale”

Ziarul de Sport vă propune un nou interviu interesant cu o campioană a României. Maria Boldor are 19 și evoluează pentru CSA Steaua București. Este campioana României la floretă, o ramură a scrimei, un sport care a adus numeroase bucurii iubitorii sportului din țara noastră.

Maria Boldor are numeroase performanțe la nivelul juniorilor, iar pasul către seniori a fost făcut cu succes. Ea a câștigat deja titlul de campioană națională la senioare în 2014 și 2015, iar în Cupa României s-a impus pentru al treilea an consecutiv. Maria Boldor ne-a răspuns întrebărilor după etapa de Cupă Mondială de junioare de la Timișoara, unde a ocupat locul secund cu echipa României și locul 5 la individual.

ZdS : Cum te simti dupa etapa de Cupă Mondială ? Cum a fost concursul ?

Maria Boldor : Concursul de Cupă Mondială a fost unul mai special, având în vedere faptul că acesta s-a desfășurat la noi în țară. Medalia de argint obținută la proba pe echipe a fost pentru mine și pentru colegele mele un mic pas către marea performanță. Bineînțeles că obiectivul nostru este acela de a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului internațional. Importante acum sunt campionatele europene și mondiale pentru care ne pregătim și la care sperăm să ne îndeplinim obictivele.

ZdS : Când te-ai apucat de floretă și cum ai ajuns la acest sport ?

Maria Boldor : M-am apucat la vârsta de 10 ani. Tatăl meu a fost acela care m-a adus în sala de scrimă. Nu am fost entuziasmată la început, dar după primul antrenament am decis sa continui. Atmosfera era foarte plăcută. Și, treptat, fără să-mi dau seama am urmat drumul performanței. Iată că s-au adunat nouă ani de când practic scrima.

ZdS : Duelul tău cu Mălina Călugăreanu a devenit un meci clasic în floreta feminină din România. Cum vezi această confruntare ?

Maria Boldor: A devenit o obișnuință. Noi suntem colege de cinci ani și ne cunoaștem din punct de vedere scrimistic destul de bine . Asta face să avem mereu lupte pline de provocări. Cea care reușește să „păcălească” și să vină cu o schimbare din punct de vedere tactic va avea un plus și va câștiga asaltul. Aici aș vrea să adaug și rolul foarte important al antrenorilor, care sunt foarte buni. Spre exemplu, domnul Florin Gheorghe a fost desemnat cel mai bun arbitru din lume doi ani consecutiv.

ZdS : Care crezi că este atuul tău în acest sport și ce trebuie să mai perfecționezi ?

Maria Boldor : Atuul meu ... Ei bine, aici mi-e destul de greu să-mi dau seama. Cred că determinarea și spiritul combativ. De perfecționat sunt multe și sunt convinsă că la orice nivel, oricât de înalt va fi, mereu se vor găsi lucruri ce trebuie îmbuătățite. Din punct de vedere tehnico-tactic mai am de muncit destul și mă bucur că este loc de mai bine.

ZdS : Care sunt calitățile esențiale în acest sport ?

Maria Boldor : Aș spune că răbdarea, calmul sunt primordiale în scrimă, pentru a face față cu brio tuturor impedimentelor din timpul unei competiții sau unui asalt. Deci cred că și la controlul de sine trebuie să mai lucrez.

ZdS : Cât te antrenezi și în cum decurge o ședință de pregătire ?

Maria Boldor : Mă antrenez șase zile pe săptămână. În timpul școlii sau al facultății avem un antrenament tehnic pe zi. În unele zile putem avea și două antrenament, cel de-al doilea fiind o ședință fizică specifică. În vacanțe avem câte două antrenamente pe zi în Bucuresti și în cantonamente.

ZdS : Cum vezi situația floretei feminine din România ?

Maria Boldor : Sper din tot sufletul și țin să cred că se află pe un drum ascendent. Atât eu, colegele mele, cât și antrenorii ne dorim și muncim pentru ca floreta feminină să fie din nou ceea ce a fost cândva pe plan imternațional. Nu este ușor, dar cu siguranță că nici imposibil. Avem o temelie bine clădită cu jutorul căreia, zic eu, vom reuși să urcăm pe cele mai înalte trepte ale podiumului la competițiile majore.

ZdS : În acest sens, care este obiectivul tău pe termen lung ?

Maria Boldor : Ca orice sportiv, obiectivul meu este acela de a ajunge la Jocurile Olimpice.

ZdS : Mai urmărești și alte sporturi ? Ce sportivi iți plac ?
Maria Boldor : Da, urmăresc și alte sporturi. De câte ori am ocazia mă uit la atletism, tenis, badminton sau rugby. Ca sportivi îi admir pe Daniel Carter, jucător de rugby , component al echipei Noii Zeelande. Îmi mai plac Novak Djokovic și Arianna Errigo, o floretistă din Italia.

ZdS : Mai practici si alte sporturi ?

Maria Boldor : Din păcate nu practic alte sporturi. Mi-ar fi plăcut să învăț să joc badminton de-adevăratelea (n.r. râde).

ZdS : Dacă ar fi să argumentezi unui copil de ce să se apuce de floretă sau scrimă, ce i-ai spune ?

Maria Boldor : Te face să te cunoști pe tine, să-ți observi reacțiile în momente critice și te învață să-ți gestionezi emoțiile, atât negative, cât și pozitive. Pe lângă disciplină, scrima te obligă să faci alegeri ce se vor a fi bune într un timp foarte scurt. Dezvoltă și formeaza spiritul de luptă fără a-l ignora pe cel al fair-play-ului. Fiind un sport individual, copilul va înțelege că puterea de decizie îi stă în propriile mâini, iar alegerile pe care acesta le face, atât pe planșă, cât și în afara ei, și le va asuma. Cel puțin eu asta am învățat din acest sport și nu numai.
 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 19 Mai 2020

Sfaturile unui nutriționist de calibru pentru fotbaliști. Importanța hidratării și a dietei variate

 Tara Ostrowe este nutriționist specializat în sport. Ea a lucrat pentru cluburi din diverse ramuri precum fotbal american, fotbal și atletism.

Autor: Pompiliu Constantin / 19 Feb. 2020

Escalada, sportul speranței. Interviu cu Claudiu Miu, fondatorul Climb Again, un proiect pentru cei dornici să-și depășească limitele

 Claudiu Miu este cel care a demarat proiectul Climb Again în urmă cu câțiva ani iar prin intermediul asociației și clubului Climb Again, el oferă oportunitatea copiilor și tinerilor cu nevoi speciale să-și recapete încrederea în forțele proprii, să facă mișcare și să aibă o mai bună coordonare în spațiu.

Autor: Flaviu Ilie, Raluca Macavei, Andrei Pietricică, Eduard Tarnu, Alexia Tarnu / 25 Ian. 2020

INTERVIU BILINGV/ Michael Zeman și pasiunea sa nebună pentru Bayern: "Sângele meu este alb-roșu!"

 Ziarul de Sport v-a obișnuit cu articole originale care prezintă povești ce trebuie cunoscute de întreagă lume. Astăzi, pe site-ul nostru este prezentată povestea lui Michael Zeman, zis Buschmann, unul dintre cei mai înfocați suporteri ai lui Bayern Munchen și printre cei mai înfocați suporteri din acest sport într-un interviu bilingv.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 28 Mar. 2022

Arbitrul Ovidiu Hațegan, operat de urgență după un infarct

 Ovidiu Hațegan, 41 de ani, cel mai bine cotat arbitru al momentului a suferit un infarct.

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Mar. 2022

Xrace 2022. Prima cursă de alergare în zona montană a Buzăului vă propune o experiență deosebită

 Zona montană a Buzăului este mai puțin populară, dar asta nu-i știrbește cu nimic frumusețea. Pe acest lucru mizează și organizatorii concursului de alergare Xrace 2022.

Autor: Andrei Szabo / 27 Mar. 2022

Verstappen, câștigător al Marelui Premiu de F1 al Arabiei Saudite

 Olandezul Max Verstappen a câştigat Marele Premiu al Arabiei Saudite, a doua etapă a Campionatului Mondial de Formula 1.