Reportaj / Cheia la Ciucaș X3 este să te țină picioarele. Incursiune în lumea alergătorilor pe piscuri

Autor: Pompiliu Constantin

Ziarul de Sport a fost prezent în acest week-end la competiția de alergare montană Ciucaș X3 și vă propune imaginea unui eveniment de succes. Competiția a avut trei probe. Cea mai scurtă, a iepurilor, a fost de 22 de km, iar la ea s-au înscris aproximativ 600 de concurenți.

La proba de maraton, adică puțin peste 42 de km, au fost peste 300 de participanți. „Vulturii” au fost mai mulți ca niciodată. Aproape 100 de concurenți s-au încumetat să alerge 105 km pe munte. Așadar, vorbim de oameni antrenați, curajoși, gata să accepte provocarea (a fost unul din sloganurile organizatorilor).

 

Gândurile de dinaintea concursului

Totul a început de vineri. Organizatorii au împărțit kit-urile de concurs și au făcut instructajul pentru participanți. Mulți dintre ei au campat chiar în spatele sălii de sport din satul Cheia, unde a fost și biroul ad-hoc al organizatorilor.

Ploaia de vineri le-a dat emoții concurenților și organizatorilor, dar, din fericire, ziua de concurs a fost perfectă pentru alergare. Chiar și în aceste condiții, mulți dintre participanți sperau într-un personal best. Alții au venit pentru a se dezmorți în vederea altor concursuri. Am stat de vorbă cu câțiva dintre ei, unii prezenți pentru prima dată, alții mai experimentați și dornici să ofere detalii și ponturi despre traseu.

Andrei Gligor, participant la Marathon des Sables (aprox 250 de km în deșert), s-a numărat printre concurenții la ultramaraton și părea extrem de nerăbdător să-și măsoare din nou forțele cu muntele.

„Voi alerga alături de un prieten, cu care am un ritm asemănător. Pe asemenea distanțe e bine să ai pe cineva prin preajmă, mai ales dacă se lasă întunericul”, anticipa Andrei Gligor.

Mihai, un participant la semimaraton, ne spune și el că are emoții, deși a depășit de multă vreme borna a 20 de competiții de anduranță: „Muntele te poate surprinde mereu. Nu mă mai gândesc prea mult la timpul pe care l-aș putea scoate, pentru că mi-am dat seama că toate calculele pe care mi le fac înaintea cursei nu prea se potrivesc cu realitatea de pe traseu. Imprevizibilul e mai frecvent pe munte și cred că asta ne atrage. Eu mă bucur că nu am avut nicio accidentare în cei cinci ani de alergare. Ăsta este obiectivul și pentru mâine: să mă întorc acasă sănătos și cu o experiență plăcută”.

Fetele au avut și ele o prezență numeroasă la Ciucașx3, iar performanțele cresc de la an la an. Cristina, una dintre participante, susține că atmosfera de la asemenea concursuri o motivează de fiecare dată. „M-am antrenat cam de trei ori pe săptămână, pentru că și fetele au devenit tot mai competitive. Am studiat traseul cu prietenii și sper să iasă bine. Văd că lumea este foarte pregătită și asta mă timorează puțin, dar sper să mă asculte picioarele”, ne-a povestit maratonista.

 

Pe drumuri de munte ... cu picioarele înainte și mintea peste tot

Ziua de concurs a început devreme. Ultramaratoniștii au luat startul la 6 dimineața, iar limita de timp impusă a fost de 24 de ore. Fiecare dintre ei părea un soldat gata de o bătălie crucială. Echipați până-n dinți, ultramaratoniștii au pornit la drum sub privirile încercănate ale organizatorilor.

Startul curselor de semimaraton și maraton s-a dat cu o întârziere de 20 de minute (la 10:20), și asta pentru că foarte mulți participanți au ales să sosească la Cheia în dimineața concursului și s-au creat cozi pentru ridicarea kiturilor. Vremea a fost însă perfectă ... aproximativ 15 grade Celsius. S-a plecat organizat, cu performerii în față. Primii kilometri au fost de acomodare, însă primele semne ale drumului greu au început să apară. Ploaia afectase prima parte a traseului, iar concurenții au început să patineze.

Surpriza a venit în momentul când traseul maratoniștilor se despărțea de cel al semimaratoniștilor. Robert Hajnal era acolo și îi încuraja pe concurenți. Robert este un VIP al alergării montane, campion balcanic în domeniu și recent s-a întors de la Chamonix, unde a fost în Top 10 la CCC.

Treptat, grupurile s-au diluat, iar urcarea a devenit complicată. O scurtă repriză de ploaie i-a alertat pe sportivi, care sperau să ajungă în vîrful traseului până când precipitațiile își vor face efectul. Pe alocuri, alergarea a fost presărată cu reprize de mers, mai ales la semimaraton, unde panta a fost destul de bruscă. Odată cu ploaia, traseul din pădure a fost învăluit în ceață. Pe piscuri, cu greu puteai vedea pe o rază mai mare de 7-8 metri. Nivelul de vigilență pentru identificarea marcajelor a fost crescut instantaneu. Din când în când, strigăte răzbăteau din diverse direcții.

Treptat, ceața s-a disipat, iar peisaje spectaculoase au ieșit la iveală. La Cabana Ciucaș, punctul de alimentare a fost aproape permanent aglomerat, mai ales că acolo, semimaratoniștii și maratoniștii se încrucișau pe traseu. Ospățul era variat, cu struguri, mere, banane, brânză, roșii, pâine, izotonice și diverse dulciuri, că n-ai mai fi plecat de acolo, dacă nu te presa cronometrul. Coborârea de la cabană a dat mereu bătăi de cap alergătorilor, pentru că alunecările sunt frecvente, mai ales după ce ploaia umezise drumul.

Coborârea a fost pe gustul tuturor, mai plată sau chiar abruptă, dar era semnul că finișul se apropie. Depășirile de pe ultimii kilometri mi s-au părut mereu fascinante. Cum găsesc unii energie după 20 sau 40 de km să mai facă sprinturi remarcabile ? Poate că entuziasmul primitorilor, la poarta de sosire, le oferă alergătorilor o doză suplimentară de aplomb.

 

Câștigătorii ediției 2015

Cert este că am avut finișuri la fotografie la semimaraton. Cătălin Atănăsoaie s-a impus în duelul decisiv cu Gyorgy Szabolcs – Istvan.. Timpul câștigătorului a fost 1:48:51, un record al competiției. Și locul al treilea fost decis la limită. Florin Munteanu l-a întrecut pe Bogdan Damian. Podiumul fetelor la semimaraton a fost alcătuit din Iulia Găinariu (2:15:25), Iuliana Chiriac (2:20:40) și Ingrid Mutter (2:23:57).

Și la maraton, timpii câștigătorilor au fost impresionanți. Viorel Palici a câștigat cu timpul de 3:33:36. El a fost urmat de Silviu Bălan (3:35:46) și Ion Neagoe (3:53:31). În clasamentul feminin, Cindy Callewaert a câștigat cu timpul de 4:33:38. Podiumul a fost completat de Maria Magdalena Velișcu (04:41:59) și Iuliana Postica (04:45:25).

Ultramaratoniștii au sosit după ora 18:00. Cei 105 km pe munte au fost istovitori. Primul care a trecut linia de finiș a fost Daniel Stroescu, în mai puțin de 13 ore. Cu o întârziere de aproximativ o jumătate de oră au sosit Bogdan Petruțu și Martin Halasz. Fetele s-au comportat foarte bine. Adriana Dancu s-a impus în clasamentul feminin. Ea a fost urmată de Gergeta Manolache și Floricica Neacșu. Toți concurenții au fost așteptați cu entuziasm de către organizatori, iar acest respect față de concurenți nu face decât să atragă tot mai mulți participanți la întrecerea de la Cheia.

 

Concluzii

Impresiile au fost, per ansamblu, pozitive, iar reacțiile de pe rețelele de pe socializare sunt cel mai bun barometru pentru succesul competiției. Ciucaș x3 este un concurs complex, care oferă o varietate de provocări.

În plus, satul Cheia prilejuiește o liniște fantastică, un aer sănătos și un cadru rural deosebit. Continuitatea evenimentului pare să nu fie o problemă atâta vreme cât organizatorii își fac datoria, iar concurenții vin cu multă bună dispoziție.

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Dec. 2023

Victor Osimhen, de la străzile din Lagos la cel mai bun fotbalist al Africii

 Victor Osimhen a fost desemnat fotbalistul african al anului 2023.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Oct. 2023

Boala jocurilor de noroc, ludopatia. Ce soluții există. Mărturia fotbalistului Fagioli, de la Juventus

 Dependența de jocuri de noroc se naște dintr-o tulburare de comportament, iar aceasta implică dependența de pariuri, loterii și de jocuri de noroc.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.