Mărire și decadență: Gloria Bistrița, mai mult decât un vis frumos…

Autor: Emanuel Sărmășan

Orașul liniștit Bistrița, situat în Nord-Vestul Transilvaniei, a dat de-a lungul vremii câteva nume cu o activitate culturală remarcabilă, cum ar fi Andrei Mureșanu, Liviu Rebreanu sau George Coșbuc. Această localitate s-a bucurat de o așa-zisă perioadă romantică și în sport. Patriotismul, devotamentul și zâmbetul pe buze, au zugrăvit un tablou excepțional, pe care publicul l-a gustat cu mare interes.

Cele mai frumoase momente pentru iubitorii fotbalului, și nu numai, au avut loc pe Stadionul “Jean Pădureanu”, amplasat într-un cadru natural superb. Arena este păzită de un parc plin de verdeață și culoare, pentru ca de cealaltă parte să putem auzi apa Bistriței, cum răsună “din adâncurile sale”.

Stadionul a luat denumirea unuia din personajele cu notorietate în fotbalul românesc, fost jucător, care ulterior avea să sprijine clubul bistrițean pentru mai bine de patru decenii. Jean Pădureanu a activat în teren ca fundaș dreapta pentru Universitatea Craiova, unde a stat șase sezoane. Și bineînțeles pentru marea sa dragoste Gloria Bistrița (1958-1970). Anul 1964 a reprezentat un pas mare pentru Jean Pădureanu, deoarece avea să fie numit în funcție ca vice-președinte al Gloriei, urmând ca în 1995 să devină oficial președintele aceluiași club. La începutul anului 2013, în ianuarie, Jean Pădureanu a primit o plachetă în semn de recunoștință și apreciere pentru activitatea sa.

De la arenă și conducători, ne orientăm către peformeri, eroii stadionului, sportivii. Bistrița s-a mândrit cu niște atleți de top de-a lungul istoriei. Un foarte bun exemplu ar fi multipla medaliată cu aur și argint la Campionatele Europene și Mondiale din Lisabona, Atena, Sevilla, Edmonton: încântătoarea Gabriela Szabó, care a făcut primii pași pe stadionul Gloriei, “păstrând în pieptul său, cu fală un nume, triumfătoare în lupte, un nume de ... campioană”. Grație ei am putut savura imnul național al României pe cea mai înaltă treptă a podiumului.

Nu doar arena centrală a cunoscut parfumul istoriei sportive. Baza Sportivă Gloria cuprinde și un teren secundar unde au loc antrenamente, dotat cu instalație de nocturnă. Aici, în perioada anilor 80, echipa națională de fotbal a României s-a pregătit sub privirea scrutătoare a lui Mircea Lucescu.

Firul narativ ne poartă lin și către legendele fotbalului bistrițean, cărora merită să le dăm onorul, în ciuda prafului care s-a așternut peste paginile arhivelor. Să-i amintim și pe cei care au luptat mereu pentru suporteri, și mai ales pentru sentimentele pe care le nutreau în sufletul lor față de culorile alb-albastre. Ne vom referi, în special, la “epoca anilor 70-90”.

Victor Ciocan vă rămâne unul dintre cei mai mari fotbaliști bistrițeni din toate timpurile. A fost un atacant pur-sânge, “curtat” de multe echipe din România. Este foarte important să menționăm faptul că a avut o carieră excepțională și în arbitraj, după încheierea activității de fotbalist.

Un mare cronicar, Ioan Chirilă, l-a remarcat în cotidianul “Sportul” și l-a descris ca un sportiv de înaltă clasă, cu niște calități atletice senzaționale. Cităm din publicația „Sportul” din 23 aprilie 1976: „...vârful bistriţean este bine făcut. E unul dintre puţinii înaintaşi cu pieptul atletic. Aleargă bine şi chiar frumos. Şutează cu ambele picioare, fără pendulări greoaie. Sare la cap fără ezitare. Se deplasează mult, în toată jumătatea de teren adversă, atât în profunzime cât şi în lăţime, fiind rând pe rând în rolul tuturor componenţilor unui sextet de atac. Nu evită efectuarea pressingului. Are calităţi deosebite pentru jocul combinativ.(...). El reprezintă tipul jucătorului complet, la care tehnicitatea este potenţată de o vigoare reală. Cazul Ciocan este mai mult decât cazul unui jucător nereperat. El este o temă de meditaţie pentru perfecţionarea principiilor de selecţie într-un fotbal care nu-şi poate permite luxul de a se ghida doar după criteriul simplei impresii, într-o vreme în care există mijloace mult mai moderne.” Statisticile sale sunt fantastice, cu peste 460 de goluri marcate în meciuri oficiale pentru Gloria Bistrița.

O altă personalitate remarcabilă care, din nefericire, nu se mai află printre noi este Vasile Moga, unul dintre prietenii de suflet ai “Lordului”, așa cum suflarea bistrițeană era obișnuită să-i spună lui Jean Pădureanu. Deși și-a început cariera la CFR Cluj, acesta a jucat pentru Gloria Bistrița din 1976 până în 1989, timp în care a fost selecţionat în lotul B al României. În Divizia A, a strâns circa 100 de meciuri și a marcat 15 goluri pentru formația clujeană, de unde a început fotbalul profesionist. Chiar în 1989 a fost numit președinte al clubului AFC Gloria Bistrița; în 1991, Vasile Moga și-a încheiat mandatul și s-a întors la CFR Cluj în calitate de conducător. „Dorul” de Jean Pădureanu îi prilejuiește revenirea la Bistrița în 2006 ca director de marketing. A fost apoi director sportiv la club până în vara anului 2013.

Lista poate continua cu Gavril Balint, care se poate lăuda cu triumful în Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, în anul 1986, după finala disputată împotriva Barcelonei. Nu-l putem omite pe Viorel Moldovan, un alt nume mare pentru fotbalul ardelean și atacant important pentru echipa națională a României. Apogeul performanței l-a trăit însă în Franța, unde alături de Nantes a câștigat titlul de campion.

Ne apropiem de perioada actuală și nu putem să-l omitem pe Ciprian Tătărușanu, actualul goalkeeper al Fiorentinei și fost membru al formației bucureștene, Steaua.

Destinele lui s-au intersectat cu ale unui alt bistrițean, Lucian Sânmărtean. Un jucător rafinat, cu o tehnică deosebită, Sânmărtean a fost comparat adesea cu starul italian Andrea Pirlo. Din păcate, el a fost unul dintre cei mai ghinioniști fotbaliști bistrițeni, din cauza accidentărilor dese pe care le-a suferit. Specialiștii susțin că avea toate șansele să ajungă la o echipă de top din Europa. Finețea tehnică a contrastat cu fragilitatea trupului.

Alinarea sa a fost reprezentată de perioada petrecută la Steaua București, pentru că după „etapa” Gloria Bistrița, problemele de sănătate l-au împiedicat să etaleze ce știe în Olanda sau Grecia. Supranumit “Magicianul” sau “Micul Mozzart”, tocmai datorită capacității sale fenomenale de a dirija jocul, Sânmărtean a ajutat și echipa națională.

Prezentul Gloriei Bistrița este chinuitor. Acum, stadionul Gloriei e un loc pustiu, lipsit de spiritul fotbalului autentic. De multe ori, după ce veneam de la școală, mă apuca un dor imens să fac doar câțiva pași și să văd în ce stare se află gazonul arenei, care era odată precum cel englezesc de pe terenurile de la All England Club. Dar verdele parcă e tot mai palid.

După “plecarea” lui Jean Pădureanu, clubul a rămas fără multitudinea de sponsori, iar situația financiară precară s-a accelerat. Oare unde sunt vremurile de altădată? Acele stadioane pline, cu o atmosferă trepidantă, de neuitat. Spectactorii cântau de veselie. Indiferent de rezultat, era o bucurie imensă pentru fiecare dintre noi, să fim martori oculari la meciuri importante, precum cele din Cupa Uefa Intertoto.

Rămâne și acum vie amintirea acelei victorii cu scorul de 2-1 în fața spaniolilor de la Real Zaragoza. Fiorentina a trecut pe aici, avându-l în lot pe starul argentinian Gabriel Batistuta. Bistrițenii nu vor uita niciodată victoria în fața Craiovei din finala Cupei României, 1-0, în sezonul 1993-1994. Iar lista poate fi extinsă cu ușurință.

Pentru că a contribuit la aceste momente, Jean Pădureanu este considerat, de o mare parte dintre bistrițeni, un erou, un personaj pozitiv. Sigur, sunt persoane care au tot dreptul să contrazică acest fapt, pentru că sportul are și părțile sale negative, iar „Lordul” s-a adaptat unui sistem nociv. Cu siguranță, mulți și-ar dori să întoarcă timpul, să răstoarne acea clepsidră a vieții.

Din cauza problemelor grave ale Gloriei Bistrița, nimeni nu mai are acea chemare, curaj, să salveze onoarea acestui club. Epoca post-Pădureanu este văzută dezamăgitor de bistrițeni, fără prea multe perspective de viitor. Mâhnirea s-a acumulat, iar moralul suporterilor fotbalului local este la pământ.

Sunt câteva observații sincere față de un fenomen care s-a disipat. Am încercat să aduc și un omagiu, în special sportivilor, care ne-au încântat atât la echipa națională, cât și la echipe de club cu un important renume european. Cu toții au pornit de la Gloria Bistrița, unii au rămas, alții au urmat o altă cale. Un lucru e cert. Toți vor purta aceste culori în inimă, spiritul clubului, iar momentele de glorie nu au dreptul să moară niciodată. Indiferent de situația clubului.

În încheiere vă propun să citiți o parte din imnul Gloriei Bistrița, pe care mulți îl poartă în suflet, și așteaptă să-l cânte din nou, în cor...

“Gloria din Bistriţa, dăruiţi-i inima,
Gloria e o poveste, începută mai demult,
Astăzi dăm lumii de veste, c-o iubim atât de mult.
...
Nu oricine întelege, de ce suntem glorioşi,
Drumul nostru pe-aici trece şi-l străbatem bucuroşi,
Zaragoza, Fiorentina au trecut şi pe la noi
Europa nu-i departe, Europa suntem noi. “

 

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului. 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Mar. 2024

VIDEO / Următorul pas în arbitrajul fotbalului. Decizile, anunțate la microfon de către centrali pentru întreg stadionul

 Portugalia a marcat o nouă etapă în lumea fotbalului, una în care inovația pare să ducă arbitrajul la un alt nivel.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Feb. 2024

VIDEO / Din toată inima pentru Team Romania, melodia care-i va impulsiona pe sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris

 Trupa Voltaj aduce o notă de inspirație și susținere pentru sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Autor: Guy Aka Martial / 16 Oct. 2023

Seară angoasantă la Bruxelles. Un atentat terorist a întreupt meciul Belgia-Suedia

 Stadionul Roi Baudoin din Bruxelles trebuia să fie cadrul unei seri minunate luni. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.