EXCLUSIV / Interviu cu Dragoș Furdu, antrenor de natație: „Copiii sunt atrași de înot”

Dragoș Furdu este un nume cunoscut în rândul tehnicienilor din natația românească, ocupând funcție de antrenor coordonator al secției înot, la Liceul cu program sportiv Bacău. Sportivii pregătiți de el au obținut peste 300 de medalii în competițiile naționale și internaționale. Este un tehnician cu pasiune pentru meseria sa și vorbește deschis despre perspectivele natației, dar și despre problemele la nivel național. Are speranța că schimbările de la nivelul federației vor impulsiona acest sport în România, dar este conștient că beneficiile nu vor veni curând.

Zds: Cum vedeți situația actuală din natație ?

Dragoș Furdu: E clar că nu e tocmai ceea ce ne-am dori. Putem dezbate foarte mult problema. Lipsa bazinelor și a tot ceea ce e necesar pentru activitatea sportiva, lipsa unei politici in ceea ce priveste sportul, o resimțim pe toate palierele, plecând de la copii și ajungând la sportul de înaltă performanță. Vorbind strict despre natație ,dupa schimbările din ultimul an din cadrul federației, înotul a început, cel puțin din punct de vedere al imaginii și al promovării, să intre într-o altă etapă.

ZdS: Sunt copiii dornici să vină către înot ?

Dragoș Furdu: Înotul trebuie privit ca unul din sporturile care pot fi practicate de la vârste fragede. În general copiii sunt atrași de înot, la început sub formă de joacă, după care trec spre ceea ce numim antrenamente, sau performanță. Ne lovim de lipsa bazinelor, cele existente destul de vechi, iar despre cele noi nu putem vorbi decât în foarte puține cazuri. Sunt orașe mari care nu au bazine de înot. Mă refer la bazine olimpice sau de 25 m în care să-și desfășoare activitatea cluburi sportive, precum Craiova, Iași.

ZdS: Ce lipsește unui copil român să facă performanță ? Mă refer aici să ajungă să ia o medalie la un campionat european, mondiale, jocuri olimpice.

Dragoș Furdu: Ca în orice alt domeniu, performanță fără bani nu prea se poate. La nivel de copii, performanțele obținute trebuiesc susținute, începând cu lucrurile elementare, precum echipament, controale medicale, cantonamente, etc. Susținerea vine din partea cluburilor, sponsorilor și a parintilor, in masura posibilitatilor. E destul de greu de vorbit in acest moment despre medalii la campionate de inalt nivel, europene, mondiale sau jocuri olimpice.

ZdS: Care sunt lipsurile cu care se confruntă antrenorii de natație din România ?

Dragoș Furdu: Lipsurile pleacă de la bazinele de înot foarte puține, baza materială precară, până la capacitatea de a ține pasul cu evoluția din domeniu. Zilnic găsești noutăți si informații de toate felurile, pe care nu ai posibilitatea de a le aplica din lipsa condițiilor.

ZdS: Îmi imaginez că ați avut ocazia să vedeți cum se pregătesc și alți sportivi din străinătate. Care este sistemul care vă place cel mai mult și de ce ?

Dragoș Furdu: Nu prea sunt în măsură să vorbesc despre ceea ce fac și cum se pregătesc cei de prin alte părți. Din ceea ce văd pe siteurile de specialitate, lucrurile sunt mult diferite față de noi. Sistemul australian și cel nord-american mi se par cele mai interesante. Ei consideră înotul ca fiind sport național. L-au împărțit pe diferite programe, categorii și niveluri de pregătire, de la cele mai mici vârste până la înalta performanta.

ZdS: Care sunt sportivii pe care îi antrenați și care au avut performanțe în ultimele 6 luni ?

Dragoș Furdu: Am mulți copiii foarte buni. I-aș remarca pe cei care sunt sportivi de certă valoare, cel putin la nivel național: Hrișcu Dragoș-Alexandru, născut în 2002, campion national in proba de 50 m spate si alaltor 4 medalii (2 de argint si 2 de bronz) la ultimul Campionat National de Poliatlon din Pitesti, din perioada 21-23 martie 2014 si multiplu medaliat cu performanțe bune la stilul craul, fluture și spate. L-aș aminti și pe Glod Ionuț-Daniel, născut în 1998, un foarte bun sportiv de care o sa auziti numai in viitorul nu foarte indepartat, multiplu medaliat in concursurile interne si externe, specialist in probele de 50m, 100m, 200m la liber, spate și mixt. Ambii au avut rezultate bune, adică au urcat pe podium la întrecerile naționale și câteva concursuri internaționale in 2014, respectiv in Slovenia si Germania. Sper să se remarce și alții. Sunt și mulți care s-au pierdut sau care se pierd deoarece nu au fost susținuți sau nu au știut cum să-și gestioneze talentul. 

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!