EXCLUSIV/ Interviu cu românul care ajută tenisul din Emiratele Arabe Unite

Autor: Alin Bufnilă

 Tot mai mulţi români merg în Emiratele Arabe Unite. Rădoi, Olăroiu şi Şumudică sunt la fotbal. Acum, Laurenţiu Popescu măreşte grupul conaţionalilor noştri care vor să ajute sportul din acea zonă a lumii. Popescu este directorul secţiei de tenis a clubui Al Wasl, din Dubai. Cei de la Al Wasl au planuri mari şi au arătat că nu se joacă. Echipa de fotbal a fost antrenată acum doi ani de Maradona. Laurenţiu Popescu a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări puse de Ziarul de Sport. 

Ziarul de Sport: Domnule Popescu, cum ati ajuns in Emiratele Arabe Unite?

Laurenţiu Popescu: Am fost contactat de Directorul sporturilor individuale de la clubul Al Wasl Sports Club, domnul Zayed Abbas, pe care il cunosteam de cativa ani, si de catre domnul Robert Cristian Trif, de la Euro World Sports Agency, un mare fan al tenisului si al sportului.

Ziarul de Sport: Cum v-au convins cei de Al Wasl sa acceptati oferta?

Laurenţiu Popescu: Proiectul prezentat de clubul Al Wasl a fost unul solid si consta in promovarea copiilor si indrumarea lor catre marea performanta, cat si formarea primului centru high-performance din Emirate. Am considerat momentul potrivit si locul potrivit sa imi pun in aplicare propria strategie pentru a avea performanta si pentru a ridica nivelul tenisului spre un alt nivel.

Ziarul de Sport: Care este nivelul tenisului din Emirate?

Laurenţiu Popescu: Nivelul tenisului in Emirate este destul de mare, aici antrenandu-se multi tenismeni profesionisti, de la Roger Federer si altii. Sunt conditii extraordinare si infrastucturi ultramoderne la cluburi. Sistemul competitional este diferit fata de Europa, dar in acest moment se lucreaza la un proiect condus de federatia de specialitate din Emirate si Guvernul acestei tari de a gasi o modalitate ca tinerii si copiii sa poata sa isi petreaca mai mult timp invatand tenis. Spun asta datorita faptului ca sistemul de invatamant si clima sunt diferite fata de Europa si nu iti permit sa efectuezi un program adecvat neaparat pentru marea performanta.

Ziarul de Sport: Cum pot creste performantele celor din Emirate?

Laurenţiu Popescu: Depinde foarte mult de sistemul de invatamant si clima. Asa copiii ar putea sa isi ptreaca mai mult timp pe teren. Depinde si de efectuarea unor proiecte bine definite pentru performanta si indrumarea lor catre tenis. Clubul nostru, Al Wasl, a demarat deja proiectul pentru descoperirea si indrumarea copiilor catre performanta si sprijinirea lor pentru viitor.

Ziarul de Sport: Cine va ajuta in munca dumneavoastra din Emirate si cu cine colaborati?

Laurenţiu Popescu: Robert Cristian Trif, managerul meu, este cel care m-a sustinut din prima zi in care am ajuns aici in Emirate, ajutandu-ma sa ma acomodez cat mai repede in acelasi timp sustinand clubul pentru gasirea unori sponsori puternici, care sa ne ajute in projectul pe care clubul Al Wasl l-a demarat spre marea performanta.

Ziarul de Sport: Ce experienta aveti in spate?

Laurenţiu Popescu: Am lucrat timp de 8 ani la Federatia Spaniola de Tenis, centrul regional din Barcelona, impreuna cu Jordi Arrese si Albert Costa, si la Centre International Tennis, centrul regional al Federatiei Internationale de Tenis pe Europa de Vest. Din 2010 am fost coordonatorul clubului sportiv Olimpia Bucuresti la sectia de tenis.

Ziarul de Sport: Care este jucatorul cu care ati colaborat cel mai bine?

Laurenţiu Popescu: Am lucrat cu foarte mari jucatori de valoare, atat junior, cat si seniori, in perioada petrecuta in Spania. David Ferrer si David Nalbandian cred ca sunt preferatii mei, datorita modestiei si viziunii fata de acest sport, cat si pentru viata lor de zi de zi. La juniori cred ca britanicul Oliver Goldwin este favoritul meu. Am am avut posibilitatea de a sta si colabora alaturi de cativa jucatori foarte importanti. Am lucrat alaturi de cativa antrenori exponentiali ai acestui sport, precum Jordi Aresse, Pato, Albert Costa, Pillas, Tony Nadal.

Ziarul de Sport: Cat va mai sta Djokovic in fotoliul de lider al clasamentului ATP?

Laurenţiu Popescu: Este o intrebare destul de dificila, Novak de 2 ani este intr-o asensiune uriasa, dar sa nu uitam si de faptul ca Roger Federer si Rafa Nadal au trecut printr-o perioada de accidentari sau au jucat mai putin decat ar fi trebuit.

Ziarul de Sport: Cum poate Nadal sa-l depaseasca?

Laurenţiu Popescu: Nadal il va depasi anul acesta, el a avut o perioada in care nu a jucat fiind accidentat, insa prin ultimele rezultate a aratat ca este pretendentul numarul 1 la finalul anului, datorita jocului si prospetimii fizicului sau.

Ziarul de Sport: Ce sanse mai are Roger Federer sa mai castige un turneu de Mare Slem?

Laurenţiu Popescu: Roger Federer are sanse mari sa mai castige cateva turnee de Grand Slam, de ce nu. Il consider cel mai important jucator din istoria tenisului mondial, desi momentan trece printr-o perioada mai dificila. Cu siguranta, va reveni mai puternic anul viitor. Este un jucator extraodinar si a demonstrat de multe ori in cariera lui ca poate reveni si chiar mai puternic ca niciodata.

Ziarul de Sport: Pe cine pariati pentru viitor in tenisul romanesc?

Laurenţiu Popescu: Este greu de spus. Patrick Ciorcila pare sa fie urmatorul jucator care va trece la nivelul pro. El este un jucator tanar si muncitor. Cred ca echipa de Cupa Davis va fi formata in cativa ani de catre el si de Marius Copil, cel mai important jucator pe care il avem la ora actuala dupa Hanescu si Ungur si care in ultimul an este intr-o ascensiune fantastica.

Ziarul de Sport: Echipa de Cupa Davis a Romaniei se chinuie intre baraje si retrogradari. De ce? Cum se pot rezolva problemele?

Laurenţiu Popescu: Aici este diferit si foarte greu de comentat, consider ca s-au facut greseli in ultimele campanii dupa castigarea celor doua baraje cu Finlanda si Danemarca, cand au fost schimbatii antrenorii dupa schimbarea conducerii fedratiei. A mai fost si neprezentarea unor jucatori emblematici la actiunile echipei, din cauza luptelor pentru presedentia federatiei de specialitate. Avem nevoie de un proiect solid de perfectionarea si ajutarea tinerilor din partea federatiei, cat si din partea oamenilor care pot ajuta financiar la formarea altei echipe tinere care sa se alature lui Copil, Ciorcila, Mergea si Tecau.

Ziarul de Sport: Avem un singur roman in primii 100. Ce se poate face?

Laurenţiu Popescu: Avem nevoie de proiecte, de ajutor din partea oamenilor potenti financiar, din partea Ministerului Tineretului si Sportului. Trebuie create facilitati si adusi profesionisti care au fost indepartati din Federatie si care in ultimii 4 ani au adus cateva titluri si rezultate fantastice pentru tenisul romanesc.

Ziarul de Sport: Fratele dumneavoastra a lucrat in federatie. Cum colaborati? Cum va ajutati?

Laurenţiu Popescu: Fratele meu a fost si antrenorul secund al echipei de Cupa Davis care a reusit castigarea celor doua baraje si antrenor coordonator in mandatul doamnei Ruxandra Dragomir. Ca specialist al acestui sport, consider ca tenisul romanesc a pierdut atunci cand el a fost indepartat de la federatie, fiind unul din cei mai buni antrenori pe care tara noastra i-a avut in acest moment.

Ziarul de Sport: Ce alte sporturi mai urmariti?

Laurenţiu Popescu: Fotbalul este sportul favorit dupa tenis, apoi handbal, hochei, Formula 1.

Ziarul de Sport: Care este sportivul preferat?

Laurenţiu Popescu: Roger Federer si Pete Sampras, din tenis, si Fernando Alonso la Formula 1.

Ziarul de Sport: Sunt cativa sportivi romani in Emirate. V-ati intalnit cu ei sau urmeaza s-o faceti?

 

Laurenţiu Popescu: Am primit un raport de la federatie in privinta acestora, nu i-am intalnit, dar cu siguranta o voi face si le voi fi alaturi.

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.