EXCLUSIV/ Interviu fascinant cu inotatorul Robert Glință, juniorul care bate record dupa record

Autor: Viorel Berbece

La nici 16 ani, Robert Glinta, inotatorul de la CSM Pitesti, a adunat deja sute de medalii la concursurile de natatie din tara sau strainatate. Elevul lui Viorel Ciobanu s-a specializat, din 2011 incoace, in doborarea de recorduri nationale la categoria sa de varsta, unele datand de patru decenii.

Ultimul dintre recordurile batute este cel din proba de 50 de metri spate, in cadrul concursului international de la Sarcelle, Franta. Robert ne-a vorbit, in exclusivitate, despre ce inseamna inotul pentru el si despre planurile sale de viitor.

Ziarul de Sport: De ce inotul si nu oricare alt sport? Cine te-a indemnat spre aceasta disciplina sportiva grea si nedrept de putin bagata in seama in Romania?

Robert Glință: Initial am venit la bazin la varsta de 9 ani, cu gandul sa invat sa inot, in niciun caz nu m-am gandit ca o sa fac perfotmanta in acest sport . De aceea, am fost la inceput la un antrenor la care faceam initiere, iar dupa 2 luni a venit la mine antrenorul care ma pregateste in prezent (Viorel Ciobanu - n.r.) si a spus ca ii place cum inot si ca ar vrea sa ma ia la grupa lui de performanta, si bineinteles ca eu am acceptat. Prin urmare, as spune ca parintii m-au indrumat catre bazin, dar doar cu gandul de a invata cat de cat sa inot.

Ziarul de Sport: Cate antrenamente faci pe saptamana si ce presupun acestea?

Robert Glință: Pe saptamana am 9 antrenamente in apa, a cate 6-7, uneori 8 km si 4-5 antrenamente de forta in sala cu greutati.

Ziarul de Sport: Ce-a insemnat pentru tine participarea si obtinerea unei medalii la concursul recent incheiat din Franta (Val de France/Sarcelles)?

Robert Glință: Am fost placut surprins de timpii pe care i-am obtinut in Franta, mai ales in proba de 50 de m spate, cu timpul de 26.79 . De ce zic surprins? Pentru ca au fost sarbatorile de iarna si nu am avut o pregatire buna de concurs, de abia am venit pe la bazin si nu m-am omorat cu antrenamentele.

Ziarul de Sport: Din pacate, in Romania se investeste mult prea putin in bazine, cele olimpice putandu-se numara pe degetele de la o mana, daca nu sunt prea multe si acestea. In atare conditii, ce sanse are un tanar sportiv ca tine sa concureze cu tineri din alte tari, din Ungaria, de pilda, acolo unde se investeste masiv in aceasta disciplina?

Robert Glință: Am mai participat la concursuri internationale, chiar si in Ungaria, dar toate costurile eu le-am suportat. Nici vorba clubul sau federatia. La concursuri internationale de talie mai mare, unde doar cei mai buni din tara merg, acolo da, plateste federatia tot!

Ziarul de Sport: Cum impaci scoala cu activitatea sportiva?

Robert Glință: Am gasit intelegere la un liceu teoretic, unde imi permit sa lipsesc 2 zile pe saptamana, de la 8 la 10, ca sa imi desfasor antrenamentele si in perioadele de concurs . Este mai dificil avand in vedere ca nu sunt la un liceu cu program sportiv, insa a fost alegerea mea.

Ziarul de Sport: Cine sunt idolii tai din lumea natatiei?

Robert Glință: Am sa va surprind, dar nu am idoli in natatie! Eu vreau sa fiu diferit de toti si sa fac totul pas cu pas, cat pot mai bine, ca sa ajung cat mai departe.

Ziarul de Sport: Cat de mult va sprijina federatia de profil din tara pe voi, viitoarele sperante ale inotului romanesc? Am vazut ca a fost Camelia Potec (in prezent, secretara Federatiei Romane de Natatie si Pentatlon Modern) cu voi in Franta, insa ce sprijin concret v-a oferit Federatia?

Robert Glință: Federatia ne sprijina cu vitaminele necesare pentru antrenament si ne ofera alimente in valoare de 6-12 milioane lunar.

Ziarul de Sport: Ce iti propui pe mai departe?

Robert Glință: Orice sportiv viseaza la o medalie olimpica sau macar la o calificare la Olimpiada . Bineinteles ca as vrea sa aduc o medalie olimpica pentru Romania.

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!