Amintiri din epoca de aur a fotbalului...si a copilariei

Autor: Viorel Berbece

  Puteti sa vi-l imaginati pe Cristi Tanase reparand scaunele de la Stadionul Ghencea inaintea unui meci oficial sau pe Daniel Pancu instalator in viata de zi cu zi si idol al tribunelor doar in week-end-uri? Pe Messi agent voiajor-jucator sau pe Cristiano Ronaldo vanzator-jucator? Au fost vremuri in fotbal in care nu banii erau pe primul loc, iar meseria de fotbalist nu era de ajuns pentru a trai bine. Despre asta, dar si despre copilaria alaturi de un fotbalist-muncitor,  scrie Gary Imlach in cartea sa, "My Father And Other Working Class Football Heroes".

  Stewart Imlach, tatal autorului acestei carti premiate in 2005 cu distinctia William Hill Sports Book of the Year, a fost un international scotian, participant la Campionatul Mondial din 1958 si un jucator care a luat o Cupa a Angliei cu Nottingham Forest in 1959. Cartea spune in primul rand povestea vietii lui Stewart Imlach, descoperita de catre fiul sau abia dupa moartea sa, prezentand si cariera fotbalistului scotian. Plecat dintr-un orasel obscur din Scotia, Lossiemouth, Stewart Imlach decide sa nu calce pe urmele stramosilor sai, mai toti marinari, pentru a se dedica fotbalului.

  In anii '50-'60 sumele pe care le incasau fotbalistii nu erau deloc mari. Spre exemplu, pentru semnatura pentru orice club, un jucator primea maxim 10 lire sterline, pastrandu-se astfel nivelul din primii ani ai secolului 20. In plus, la finalul fiecarui sezon, clubul avea dreptul sa se dispenseze de un jucator in doua feluri, fie vanzandu-l, fie pastrandu-l, dar fara plata. Abia prin anii  '70 lucrurile au inceput sa se schimbe pentru "ultimii sclavi din societatea engleza", asa cum spunea un fost prim-ministru englez. In aceste conditii, toti cei care jucau fotbal in Anglia aveau si alte meserii, care sa le asigure traiul.

 Gary Imlach, un analist sportiv cunoscut amatorilor de fotbal american si ciclism,  pune sub lupa cariera tatalui sau, intervievand fosti colegi sau antrenori de-ai tatalui sau, pornind cu cei de la echipa locala din Lossiemouth si pana la cei de la nationala Scotiei sau de la Nottingham Forest. Imlach Jr. completeaza aceste informatii cu propriile impresii, spunandu-le cititorilor cum a primit fiecare interviu si fiecare noutate despre tatal sau, precum si bucuriile si deceptiile pe care le-a trait in copilarie prin performantele tatalui sau. Prin informatiile acumulate, Imlach isi retraieste si completeaza copilaria alaturi de tatal sau. 

 My Father And Other Working Class Fotball Heroes este o carte care imbina trairile personale ale unui om care tocmai si-a pierdut tata, avand regretul ca nu l-a intrebat destule despre viata sa, cu informatii fascinante si surprinzatoare despre ce insemna sa fii fotbalist in epoca asa-numita de aur a fotbalului, in care putine meciuri erau televizate, iar fotbalul se juca doar pentru placerea jucatorilor si mai ales a publicului. O carte cu siguranta buna pentru orice iubitor al fotbalului, dar totodata o carte potrivita si pentru un amator de beletristica. 

    

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Oct. 2023

Cartea "Forţa femeilor în sport", un volum care poate inspira tinerele generații

 Muzeul Sportului din Capitală a găzduit lansarea volumului "Forţa femeilor în sport".

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Iun. 2023

Arte marțiale. Elemente tehnice de bază și noțiuni de biomecanică, de Petru Viorel Ardelean, carte apărută la editura Pro universitaria

 Autorul, Petru Viorel Ardelean, este lector universitar doctor la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Autor: Mihai Constantin / 23 Apr. 2023

Doliu în presa sportivă: s-a stins Radu Cosașu

 Cronicarul avea 92 de ani.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.