Cât de mult au contat portarii în semifinala Real Madrid-Bayern Munchen ?

Autor: Andrei Szabo

Confruntarea dintre Real Madrid și Bayern Munchen, din Liga Campionilor, a generat discuții aprinse peste tot în lume, iar mulți au conchis că nemții meritau mai mult.

Adică măcar un penalty.

Însă dincolo de dezbaterile despre arbitraj și dominarea bavarezilor în fața unui Real pragmatic, cred că trebuie să analizăm și alte aspecte ale dublei din semifinale.

Și cred că s-a discutat prea puțin despre cât de mult au însemnat cei doi portari în această calificare. Evident, toată lumea a văzut gafa uriașă a lui Ulreich. Însă haideți să disecăm imaginea de ansamblu, cu evoluțiile celor doi portari în ambele meciuri.

Tot Keylor Navas iese mai bine. Ba chiar, țin să cred că portarii au avut un rol uriaș în economia calificării lui Real. Iar asta ne-o spun cifrele.

Bayern a pus presiune constant pe poarta costaricanului care a salvat-o pe Real în nouă momente critice în cele două meciuri. În retur, spre exemplu, Bayern a șutat de 22 de ori spre poartă, din care de 10 ori pe spațiul porții. De fiecare dată, Navas a fost providențial.

De partea cealaltă, Ulreich nu doar că a gafat, dar procentajul intervențiilor sale este mult mai mic. A intervenit doar în patru rânduri decisiv și a fost destul de nesigur în alte momente.

De altfel, Keylor Navas este pe locul secund în topul paradelor din acest sezon de Liga Campionilor (31), după Allison Becker (42), portarul lui AS Roma, iar cifrele au urcat cu precădere în ultimele meciuri, cu Juventus și Bayern. Asta înseamnă că atunci când Real Madrid a avut nevoie de un portar de calitate, Navas și-a făcut treaba.

Ulreich a dezamăgit, deși presa germană a mizat pe abilitățile lui înainte de semifinale. Îmi aduc aminte că am citit articole elogioase la adresa sa, argumentate cu statistici, e adevărat de pe plan intern, unde portarul era superior la șapte capitole lui Navas. Numai că în meciul direct, istoria nu a fost de partea neamțului.

Navas a fost mai inspirat, mai calculat și probabil mai rezistent la stres. Ulreich a clacat, iar acest lucru s-a văzut pe tabelă.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 20 Apr. 2024

Analiză / Bilanțul lui David Popovici la Naționalele de la Otopeni și perspectiva pentru Jocurile Olimpice

 David Popovici a câștigat categoric cele patru probe în care a concurat la Campionatul Naţional de Înot de la Otopeni, 50m, 100m, 200m și 400m. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.