Primul proiect fotbalistic european al șeicilor a eșuat. Ce înseamnă asta ?

Autor: Andrei Szabo

Malaga a retrogradat matematic în liga secundă spaniolă după ce în urmă cu cinci ani juca în Liga Campionilor. Echipa din Andalusia era cumpărată în iunie 2010 de un consorțiu din Qatar, condus de șeicul Abdullah Al Thani, și promitea să domine fotbalul spaniol.

Malaga se axase până atunci pe dezvoltarea tinerilor fotbaliști, dar a renunțat la proiect odată cu noua conducere. S-a mizat pe achiziționarea fotbaliștilor cu CV impresionant, precum Demichelis, Julio Baptista, Van Nistelrooy, Toulalan sau Cazorla.

Echipa țintea o ascensiune rapidă, iar la finalul sezonului 2011-2012, Malaga s-a clasat pe locul al patrulea. În ediția următoare de Champions League a ajuns până în sferturile de finală.

Numai că în plin avânt, partenerii de afaceri ai șeicului Al Thani au stopat finanțarea și proiectul Malagăi a intrat în picaj. Finanțarea s-a diminuat de la sezon la sezon, vedetele au plecat, iar în numai cinci ani, echipa a retrogradat.

Șeicul și apropiații săi au delegat sarcinile către localnici, iar managementul acestora nu s-a ridicat la așteptările suporterilor. 

Este o situație care s-ar putea repeta și la alte cluburi europene. Pentru un club ca Malaga, deturnarea de la parcursul natural, prin care construia pe baza resurselor proprii, a constituit o bulversare generală.

Mai mult, șeciul Al Thani nu a renunțat la statutul de patron și nu le-a permis fanilor să se implce financiar, ceea ce a acutizat criza. Echipa a retrogradat și viitorul tinde să fie din ce în ce mai sumbru pentru andaluzi.

Este un exemplu negativ pentru cum o apariție mesianică a unui mogul poate avea totuși un impact negativ pe termen lung. O reticență în a îmbrățișa proiecte faraonice trebuie să existe de fiecare dată. Iar eșecul celor de la Malaga trebuie să fie un exemplu.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Mar. 2024

Opinie / De ce ar fi bine ca educația nutrițională să fie o disciplină studiată în școli de către copii

 In peisajul educatiei in continua schimbare, importanta predarii copiilor despre nutritie devine tot mai evidenta.

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!