Interviu cu Andrei Murariu, MMI de șah, despre situația acestui sport în România și beneficiile șahului : Un computer nu poate înlocui complet antrenorul

Autor: Pompiliu Constantin

Andrei Murariu are 32 de ani, este Mare Maestru Internațional (MMI) de șah, iar 25 de ani și i-a petrecut alături de „sportul minții”.

A lăsat în plan secund postura de concurent în întrecerile șahiste, în care a câștigat zeci de medalii în întreceri naționale și internaționale, și a fondat un club privat în București.

Alături de Mădălina-Maria Anușca, și ea șahistă, dar și expertă în psihologie și științele educației, cei doi încearcă să inițieze copiii în tainele jocului de șah.

Pe Mădălina și Andrei i-am găsit la club, inconjurați de copii. Am stat de vorbă cu Andrei Murariu despre lumea șahului și cum se vede în rolul de profesor de șah.

Ziarul de Sport: De cât timp ați deschis clubul și ce v-ați propus ?

Andrei Murariu: De aproximativ doi ani și jumătate am deschis acest club. Ne dorim mai multe lucruri. Pe de o parte vrem să facem performanță în șah, așa cum noi am fost obișnuiți, dar căutăm și să le deschidem orizontul copiilor și să-i ajutăm să se dezvolte. Privim șahul ca o unealtă educațională. Clubul se adresează în special copiilor, dar avem și diferite activități cu persoane adulte. Șahul este un instrument care ajută la dezvoltare personală.

Ziarul de Sport: Spune-mi câte ceva despre background-ul tău de șahist profesionist.

Andrei Murariu: Eu de când mă știu joc șah. Era un hobby în familie pentru părinți și bunici. Mi-a fost pusă tabla de șah în brațe și mi-a plăcut. Putea să nu-mi placă, dar am fost atras de el. Am practicat și tenis, tatăl meu a fost handbalist, deci știu ce presupun cam toate laturile sportului. Bunicii au fost cei care mi-au făcut cadou prima tablă de șah. Am mai multe titluri naționale, europene, însă acum joc mai puțin în concursuri pentru că sunt destul de ocupat cu copiii.

Ziarul de Sport: La câte turnee participi ?

Andrei Murariu: Cam două, poate trei turnee pe an, pentru că nu mai am timp să mă antrenez atât de mult. Prefer să particip la concursurile unde merg și cu copiii de la club. Eu particip la seniori, iar ei la categoriile lor de vârstă. Îmi place cumva să fiu un exemplu pentru ei în ceea ce privește abordarea, ținuta.

Ziarul de Sport: Cât durează un antrenament pentru copii ?

Andrei Murariu: Depinde de nivelul fiecăruia. Un antrenament obișnuit durează cam 40-50 de minute. Pentru cei care fac șah de performanță durează mai mult de o oră și jumăatate. Depinde și de cum își antrenează capacitatea de concentrare. Aceștia vin și mai des, se antrenează de 3-6 ori pe săptămână. Celor care fac șah de performanță le dăm și teme pentru acasă.

Ziarul de Sport: Cât de importantă este relația pe care o aveți cu părinții ?

Andrei Murariu: E foarte importantă. Pentru că la șah, spre deosebire de alte sporturi, copiii au și teme pentru acasă și este important ca în familie să fie cineva care să îl ajute. Mai ales la începutul drumului în șah. Sunt exerciții pe care noi le dăm spre rezolvare, sunt probleme în care trebuie să rezolve anumite enigme. Trebuie să aibă cu cine să joace, cu bunicul, cu tatăl, cu mama, cu sora ...

Ziarul de Sport: Am sesizat că vă axați foarte mult pe jocuri. Cum îi introduceți pe copii în lumea șahului ?

Ziarul de Sport: Cum vezi situația șahului în România, comparativ cu perioada când ai început tu ?

Andrei Murariu: Șahul a avut o perioadă de declin, dar în ultimii 10 ani a crescut foarte mult interesul. Observ asta și în numărul de participanți la competiții. Lumea a înțeles că este un sport care ajută foarte mult în dezvoltarea personală.

Ziarul de Sport: Te-aș ruga să-mi faci o hartă a șahului în România. Care sunt orașele unde șahul este foarte popular ?

Andrei Murariu: București, Iași, Galați, Brașov, Timișoara, Cluj și Constanța. În general orașele mari, dar aș remarca școala de șah de la Galați ca o apariție surprinzătoare printre aceste orașe mari. Au multe cluburi acolo și performanțe foarte bune.

Ziarul de Sport: Mulți pasionați de șah se joacă pe calculator. Poate înlocui calculatorul rolul de profesor sau antrenor de șah ?

Andrei Murariu: Nu cred. Computerul este un instrument util în antrenament, dar nu poate substitui complet un antrenor. E o diferență fundamentală. Computerul poate fi folositor dacă îl privim ca pe un material complementar, dar nu pentru înlocuirea antrenorului. Un dezavantaj al lui este, spre exemplu, că pe calculator deocamdată vezi jocul doar în sistem 2D, în două dimensiuni, pe când în fața tablei de șah vezi și gândești 3D. De aceea e foarte important șahul, pentru că dezvoltă abilitățile de gândire spațială. În plus, legătura umană sportiv-antrenor nu poate fi înlocuită de computer.

Ziarul de Sport: Am să te rog să-mi spui care sunt avantajele practicării șahului și dacă voi ați sesizat salturi de gândire la copiii pe care îi antrenați ? 

Ziarul de Sport: Crezi că ar trebui introdus șahul în școli ca materie opțională măcar ?

Andrei Murariu: Da, ar fi extraordinar. Pentru că este un sport care te modelează pentru viață. În Rusia se face acest lucru, iar în Franța știu că se propusese ca șahul să poată fi materie de examen la BAC. Din păcate, la noi, șahul nu este valorizat așa cum ar trebui.

Ziarul de Sport: Care sunt lipsurile cu care se confruntă lumea șahului ?

Andrei Murariu: Un capitol la care suntem deficitari este cel al sponsorizării. Nu există încă acea cultură a susținerii proiectelor de acest fel. În cazul nostru, spre exemplu, părinții sunt cei care susțin clubul. Ei plătesc antrenamentele și deplasările. La concursuri, chiar dacă sunt copii care câștigă, ei nu sunt recompensați decât cu diplome. În alte țări se dau burse, este stimulată performanța. Trebuie să-i ajutăm pe cei care au potențial pentru a reuși rezultate mari. 

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm ne citiți mai des și să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Mar. 2024

Opinie / De ce ar fi bine ca educația nutrițională să fie o disciplină studiată în școli de către copii

 In peisajul educatiei in continua schimbare, importanta predarii copiilor despre nutritie devine tot mai evidenta.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Mar. 2024

Editorial / Cultura baschetului la Cluj-Napoca. 10 000 de oameni și o echipă pentru un oraș unit

 Atâta timp cât există o minge care sare și un coș, la Cluj spiritul baschetului va prospera.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!