Portret / În acorduri muzicale, pe schiuri, alături de Hansi Hinterseer

Autor: Emanuel-Daniel Sărmășan

Dacă Jocurile Olimpice de la Pyeongchang (Coreea de Sud) sunt în plină desfășurare și fiecare dintre noi se bucură de ceea ce ne oferă sezonul hibernal, Ziarul de Sport vă propune o poveste în același ton.

Este vorba de povestea unui fost schior de performanță, care ulterior a devenit mult mai celebru ca artist, muzica sa aducând mult cu stilul adoptat de un alt cântăreț contemporan, cu parfum argentinian, Semino Rossi. 

Un personaj poate prea puțin familiar la noi în țară, austriacul Hansi Hinterseer ne aduce cu sine o poveste de viață palpitantă, în care talentul cu care a fost înzestrat, merită expus oricând pe un șevalet alb ca neaua de pe piscurile montane ale Austriei. Acolo a fost învățat de mic să iubească sporturile de iarnă.   
 
Născut pe 2 februarie 1954 în micuțul oraș alpin Kitzbühel, Hansi continuă să se mențină într-o formă de invidiat pe micile ecrane.
 
Care o fi oare secretul? Ei bine mai multe despre forma sa, talentul înnăscut și ușurința cu care s-a lăsat purtat pe schiuri vom afla în rândurile ce urmează.
 
Hansi Hinterseer a început să schieze foarte devreme, obligat cumva și de context în acest sens, deoarece în timpul iernii era nevoit să parcurgă distanța din satul natal Seidlalm până la Kitzbühel pe schiuri.
 
Tatăl său Ernst Hinterseer, fost campion olimpic de slalom în 1960, l-a susținut de la bun început în cariera sportivă pe fiul său și l-a supravegheat cu mare atenție în cadrul clubului de schi de la Kitzbühel, unde l-a ajutat să se formeze și să deprindă tehnicile acestui sport. Ceilalți doi frați mai mici ai lui Hansi, Ernst junior și Guido au fost de asemenea puși de la vârste fragede să schieze. 
 
 
Pe măsură ce au trecut anii, Hinterseer l-a moștenit din ce în ce mai mult pe tatăl său, având acea deplasare naturală pe schiuri și devenind totodată în 1968 specialistul celor trei probe: slalom, slalom uriaș și combinata alpină. 
 
Un an mai târziu va fi acceptat în echipa națională a ÖSV (Asociația de Schi a Austriei). În sezonul 1971-1972, Hinterseer a luat parte ca specialist al disciplinelor tehnice pentru prima oară la cursele Cupei Mondiale și a intrat în Slalomul de la Berchtesgaden pe 9 ianuarie 1972, cu primele nouă puncte deja acumulate, dar a constatat că „din cauza tinereții sale și a lipsei de experiență" nu a fost luat în considerare pentru lotul olimpic nominalizat la Sapporo. (gazda ediției din 1972 a Jocurilor Olimpice de Iarnă din Japonia) 
 
Oarecum curioasă a fost victoria sa în slalomul uriaș de la Tonalepass din regiunea Trento la jumătatea lunii aprilie, când David Zwilling a fost declarat câștigător înainte ca organizatorul să adauge un al doilea criteriu de departajare, în urma căruia schiorul originar din Kitzbühel a ținut o bătălie strânsă și a apărut ca învingător general înaintea compatriotului Zwilling.
 
Deja în iarna următoare, în sezonul 1972-1973, Hansi a făcut imediat un progres vizibil spre topul mondial. La 8 martie 1973, a sărbătorit 19 ani de activitate în slalomul uriaș de la Anchorage, unde și-a adjudecat prima sa victorie, impunându-se automat și în ierarhia generală la slalom uriaș. În Cupa Mondială per ansamblu, a ajuns pe locul patru cu germanul Christian Neureuther. În acest an a devenit totodată și campion al Austriei la slalom uriaș.
 
La începutul sezonului 1973-1974, Hinterseer a câștigat al doilea slalom uriaș la Val d’Isere, pe pârtia din Hexagon. Acest succes a fost urmat de o clasare pe podium, chiar în orășelul său natal Kitzbühel, fiind socotită a doua performanță ca importanță din partea unui austriac, de la cea din 1959 cu Anderl Molterer în prim-plan, care s-a impus în proba de slalom, acesta obținând o victorie în Cupa Mondială, după un timp îndelungat de aproape cinci ani pentru ÖSV. 
 
În sezonul de Cupă Mondială din 1974, la St. Moritz, în Elveția, a luat medalia de argint, de asemenea în cadrul probei de slalom uriaș, sosind în spatele italianului Gustav Thöni, într-o competiție în care avea să fie descalificat mai apoi, ocupând ultima treaptă a podiumului. Astfel, în Cupa Mondială a ajuns pe locul trei cu două victorii și alte șase finișuri pe podium. 
 
Sezonul 1974-1975 s-a dovedit a fi ceva mai sărac ca zestre de victorii, Hinterseer a venit de patru ori în primii trei și a sărbătorit pe 21 februarie în slalomul nipon de la Naeba, aceasta fiind singura competiție adjudecată de austriac.
 
 Astfel, Hansi a încheiat pe locul șase în Cupa Mondială și a fost al cincilea în clasamentul de slalom și slalom uriaș. În sezonul 1975-1976 a câștigat inițial pe 29 noiembrie 1975, slalomul uriaș din cadrul Cupei Mondiale de schi, iar în în ziua imediat următoare a terminat pe poziția secundă. În slalomul de la Cupa Mondială din Schladming, pe 21 decembrie, a sărbătorit o altă victorie, dar a trebuit să accepte o dezamăgire amară la Jocurile Olimpice de Iarnă din 1976 din Innsbruck, tocmai în fața publicului de casă. În slalomul uriaș a acumulat aproape șapte secunde întârziere, iar după o accidentare suferită tocmai la antrenament a decăzut în prima rundă și a fost obligat să pună capăt concursului.
 
În Cupa Mondială per ansamblu, Hansi a sosit cu o victorie și alte două podiumuri, pe locul al cincilea în slalom, ajungând la același punctaj cu Gustav Thöni pe locul trei. În 1976 a devenit pentru încă o ediție campion al Austriei la slalom.
 
Sezonul 1976-1977 nu a început cu rezultatele la care spera austriacul, iar pe 25 februarie a câștigat slalomul uriaș de la Furano din Japonia. Pentru Hansi acesta a fost ultimul succes în cadrul Cupei Mondiale. În clasamentul general a continuat să coboare tot mai mult, după acest sezon, până pe poziția a 14-a, în clasamentul disciplinei, obținând doar locul șapte în proba de slalom uriaș și un alt loc zece la slalom. Sezonul 1977-1978 a fost unul lipsit de rezultate, arătând ușor-ușor cum acesta se îndreaptă spre apusul carierei. Doar de două ori a mai reușit Hinterseer să vină în top 10, iar la Cupa Mondială de la Garmisch-Partenkirchen, nu i-a reușit calificarea la individual alături de echipa Austriei.
 
Hinterseer a ieșit din circuitul Cupei Mondiale, punând capăt aventurii sale pe 29 august 1978, la vârsta de numai 24 de ani, dar a început să concureze în Pro-Ski Tour, unde s-a bucurat de un mare succes de la bun început, mai ales la proba în coborâre. În cele două sezoane consecutive 1980, respectiv 1981 a încheiat în spatele compatriotului său, Andre Arnold, fiind al doilea la general. În 1982, respectiv 1983 a ieșit campion mondial la disciplina în coborâre. Apoi a pus capăt carierei de profesionist, însă sportul va rămâne pentru el o pasiune, urmând să fie desemnat analist al probelor de slalom și slalom uriaș din anul 1984 la televiziunea națională austriacă (ORF). 
 
 
Hansi Hinterseer s-a străduit în linii mari să ducă mai departe tradiția familiei și mai presus de orice onoarea tatălui său, care a avut grijă de el să ajungă un schior de performanță. În vârstă de 85 de ani acum, Ernst Hinterseer a participat în 1956 la Jocurile Olimpice de Iarnă din Italia, clasându-se pe poziția a 6-a la Cortina d’Ampezzo, în cadrul probei de slalom uriaș.
 
La ediția din 1960, după cum aminteam la începutul materialului a fost medaliat cu aur în proba de slalom, cucerind și o medalie de bronz la disciplina slalom uriaș. Cu mențiunea că el a fost doar un înlocuitor al slalomului și a făcut o figură frumoasă încă din primele manșe, ocupând un loc 5 în calificări. Ernst a obținut și două titluri naționale: în proba de slalom uriaș în 1954, precum și în cadrul combinatei alpine în 1956. A devenit „Sportivul austriac al anului 1960” și în 1997 a primit distincția: „Medalia onorifică de aur pentru serviciile prestate în Republica Austria".
 
Ernst s-a născut într-o familie de fermieri, urmând ca după cea de-a doua conflagrație mondială să înceapă ucenicia ca dulgher. Numai că această postură nu a durat mult și imediat după terminarea școlii se va concentra și își va dedica timpul schiatului. După ediția triumfală din 1960 a Olimpiadei de Iarnă, a urmat și câștigarea titlului mondial din 1963. Anul 1967 a pus punct carierei sale prodigioase, urmând ca mai apoi să devină antrenor. În perioada 1974-1976 a condus Federația de Schi a Austriei. Toți cei trei copii ai săi i-au urmat înclinația, în timp ce unicul său nepot Lukas Hinterseer a început să evolueze treptat în culorile echipei naționale de fotbal a Austriei.  
 
Iar acum întorcându-ne la subiectul nostru principal, cu siguranță vă veți întreba, ce o fi făcut oare mai departe Hansi Hinterseer, nu-i așa? 
 
În 1993 a fost descoperit de producătorul de muzică Jack White și s-a alăturat în scurt timp proiectului Bertelsmann Group. În 1994, Hansi Hinterseer a început o carieră de succes ca interpret în domeniul muzicii populare (Volkmusik). După o filmare ceva mai lungă, Hinterseer a apărut în 1994 cu melodia de debut „Du hast mich heut’ noch nicht geküsst“ (în traducere din limba germană, „Încă nu m-ai sărutat azi”), o piesă lansată în show-ul de muzică cu specific tradițional „Musikantenstadl" al lui Karl Moik. 
 
Talentul și vocea sa caldă au început să prindă un veritabil contur. Deja odată cu apariția primului său album, „Wenn man sich lieb hat“, acesta a ajuns imediat pe locul 29 în topurile austriece. „Dream with me" a depășit așteptările predecesorului album și a prins un succes imediat la publicul larg din Germania și Elveția. La sfarșitul anului 2005 a ajuns pentru prima dată pe poziția de top a producțiilor austriece de lungmetraj. Astfel creațiile sale artistice au fost răsplătite cu numeroase premii și distincții. În 2001, 2003 și 2006 a fost nominalizat la Marele Premiu de Muzică din Austria, Amadeus. În anii 1998, 2001, 2004, 2005, 2006 și 2007 a primit distincția „Coroana Muzicii Populare” - „Krone der Volksmusik”. 
 
În ianuarie 2014 presa din Austria și Germania a anunțat faptul că artistului îi va fi dedicată o figurină din ceară în Muzeul „Madame Tussauds" din Viena. Nepotul său, Lukas Hinterseer a evoluat și în Bundesliga pentru Ingolstadt, iar începând din iulie 2017 joacă sub culorile echipei VfL Bochum în Zweite Bundesliga. Pe 31 octombrie 1975, Hansi s-a căsătorit la Kitzbühel cu Anneliese Gröderer, relația dintre cei doi a ținut până în 1979. Pe 23 mai 1986 se va recăsători cu Romana, iar în urma acestui mariaj vor rezulta cele două fiice Laura și Jessica.
 
Fiind nevoit să pună capăt primei sale iubiri, schiul, declarând adesea că viața merge înainte și că nu putem să facem o veșnicie același lucru, artistul a jucat pentru televiziunea națională ORF într-o serie de 11 filme printre care: „Da wo die Berge sind” (2000), „Da wo die Liebe wohnt” (2003), „Da wo die Heimat ist” (2003) sau „Da wo das Glück beginnt” (2006), ultima sa apariție fiind în 2012, în producția „Ruf der Pferde”. Melodiile sale au un puternic impact emoțional în lumea germană și peste tot mapamondul. Iubirea, fericirea, sensul vieții sunt doar câteva dintre laitmotivele regăsite în piesele sale, precum “Lieb ich nochmal”, “Heut’ ist dein Tag”, “Du bist mein Leben”, “Komm mit mir”, “Viva Tirol”, “La dolce vita”, “Auf Was warten Wir Zwei”, “Amore mio” sau “Komm und tanz”. 
 
 
Hinterseer nu agrează în mod special interviurile, iar cel care este supranumit „der Kitzbuheler” preferă ca acestea să se deruleze într-un timp cât mai scurt. Îi plac nespus drumețiile, să schieze, a spus în nenumărate rânduri că își iubește foarte mult țara, punând accent pe tradițiile provinciei Tirol. Se simte atras la nesfârșit de munți, de locurile natale și asta încearcă să transmită și prin muzica sa, un impact cât mai mare asupra culturii germane: „Gehe ich gerne wandern. Ich fahre sehr gerne Schi wie immer und ich fühle mich in der Natur mit meinem Hund großartig. Einfach ich liebe mein Land”. 
 
Întrebat pe un post de televiziune austriacă care este diferența dintre generația sa și cea de acum, fostul schior a răspuns: „Fiecare atlet, sportiv are o anumită conduită după care se ghidează. La fel și aici la slalom, fiecare schior are un plan bine sedimentat în creier pentru a putea concura la un nivel ridicat pe pârtie. Concentrarea și coordonarea reprezintă două chei fundamentale, iar un psihic puternic poate face oricând diferența. De aceea cred că Marcel Hirscher e cel mai bun în momentul de față în ceea ce face, sigur întreaga națiune e valoroasă și aduce schiori de top an de an, doar că Marcel domină acum. Am Moment ist er der beste.
 
 

 
Am fost comentatorul televiziunii austriece o bună perioadă de timp și m-am bucurat de această disciplină, la fel de mult ca în vremurile când concuram. Kitzbuhel e un loc fantastic, sunt norocos că m-am născut aici, însă bunicii și părinții mei au cunoscut ce înseamnă condițiile grele din timpul războiului și n-a fost tocmai ușor pentru ei. De când eram la școală pentru a ajunge la antrenamente, trebuia să parcurg distanța pe schiuri și asta m-a format și m-a călit de la o vârstă timpurie în ceea ce avea să fac mai târziu. Să revin mereu la Kitzbuhel e ceva extraordinar, acum însă sunt plecat în majoritatea timpului la diferite festivaluri și concerte, cu hobby-ul pe care l-am descoperit ulterior.”
 
La cei 64 de ani, artistul ne demonstrează că nimic nu e imposibil, încearcă să vină mereu cu ceva nou, nu își arată vârsta și vorba neamțului: „Er bleibt immer fit und zuversichtlich” – „Rămâne întotdeauna în plină formă și încrezător”, aducând acea bună dispoziție în rândul publicului! Ne arată că viața este trecătoare și noi uităm care este scopul și semnificația ei. Nur Hansi könnte das tun. 

Fotografii și informații biografice: Das Erste Programm, ORF, ZDF, ORF2

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!