Liga transferurilor bombă și a mișcărilor la care nimeni nu se aștepta

Autor: Viorel Berbece

Pauza de iarnă a adus ca deobicei mișcări în masă la cluburile de Liga I, schimbări de multe ori radicale, lucru care denotă o lipsă acută de profesionalism și viziune în fotbalul românesc de elită. Și parcă niciun club din prima divizie, pentru că de cele din eșaloane inferioare nu are rost să mai vorbim, nu e lipsit de astfel de metehne.

Să începem de la subsol spre vârful clasamentului. Astfel, Juventus București, Gaz Metan Mediaș și Sepsi Sf. Gheorghe au schimbat aproape complet echipele, în tentativa de a se salva de la retrogradare. Dacă e să privim evoluția acestor echipe de până la pauza de iarnă, am spune că schimbările de cadre se justifică, însă întrebarea normală care se pune este de ce nu au avut loc aceste transformări mai devreme?

Juventus București arată a echipă mult mai organizată, iar perspectivele de a se salva par mai bune, judecând după ce am văzut în meciurile cu FC Botoșani și Viitorul, dar oare atât de mult le-a luat conducătorilor clubului să-și dea seama că trebuie să schimbe jucătorii și antrenorul? Ori chiar se așteptau să reziste cu niște jucători care în mod evident nu puteau face față în Liga I.

Gaz Metan Mediaș a mers pe mâna lui Moraru jr., cel care a adus, ca și la Rapid sau Zimbru Chișinău, o duzină de jucători străini. Dintre aceștia, câțiva par chiar buni, alții mai puțin. Ca și la Rapid sau Zimbru, începutul pare promițător, însă să vedem dacă nu cumva Gazul se va „bucura” de aceeași experiență managerială catastrofală precum cele două cluburi mai înainte numite, în perioada influenței familiei Moraru.

Sepsi Sf. Gheorghe arată chiar și mai bine decât contracandidatele Juventus și Gaz Metan și poate doar o neatenție a făcut ca echipa covăsneană să plece fără punct(e) de pe noul Oblemenco. Dar iarăși trebuie pusă întrebarea de ce nu au avut loc acest mutări mai devreme în sezon, mai ales în condițiile în care, spre diferență de contracandidatele la retrogradare, Sepsi nu duce lipsă de fonduri.

ACS Poli Timișoara este un alt exemplu de managament cel puțin dubios. Cu transferuri făcute mai degrabă de dragul de a bifa ceva în campania de iarnă, șefii lui ACS Poli au lăsat echipa pe mâna lui Ionuț Popa și în pregătirea de iarnă, pentru a avea apoi o „revelație” după prima etapa de la reluare și a-l înlătura pe omul căruia i se datorează salvarea senzațională în sezonul trecut. Mai mult, au mizat pe un antrenor cu un stil asemănător, dar mai tânăr și mai coleric, în persoana lui Leo Grozavu, care, ghici ce, nu a putut mișca munții din loc nici el, semn că nu banca tehnica era problema...

Dinamo a făcut două transferuri cu nume, dar nu le-am numi, precum restul presei, două mari lovituri, până nu vedem și dacă Torje și Palic aduc cu adevărat ceva bun în jocul unei echipe care pare că se caută încă de la începutul sezonului, dacă nu chiar de la finele sezonului precedent. Cu perspectiva sumbră a rătării play-off-ului în față, sefii „câinilor” au decis să se arunce cu disperare pe piață, însă de ce acum, în ultima clipă? De ce Dinamo a așteptat soldurile îndoielnice, în loc să investească inteligent mai devreme în sezon, în jucători de calitate?

Astra Giurgiu a ținut cu dinții de Ioniță, sperând la un preț mai bun din partea CFR-ului. Dar dacă liderul campionatului ar fi zi pas, ce-ar fi făcut oficialii Astrei, și-ar fi ținut cel mai bun om din echipă pe bară? Și a doua problemă, de ce, dintr-o dată, s-au găsit soluții pentru aducerea unor jucători buni precum Buș, Matei sau Vera, după care Iordănescu jr. țipa încă de la începutul sezonului că ar fi nevoie? Cum se face că majoritatea cluburilor de la noi acționează doar sub imperiul fricii de a rata obiectivul, în loc să vadă din timp pericolul? Fosta campioană a depășit așteptările în acest sezon, însă întrebarea este dacă nu se putea chiar mai mult, cu mișcări de genul celor din iarnă făcute mai devreme?

Viitorul Constanța a vândut iar bine, dar întrebarea care se pune este de ce acum și nu la vară. Când îți dai portarul titular, cel mai bun pasator și golgheterul, pare că ai renunțat la lupta pentru titlu. Sigur, era nevoie de bani pentru întoarcerea lui Ianis acasă, iar Cojocaru poate mai merita o șansă să demonstreze că este un portar de viitor, dar credem că se puteau obține bani chiar și mai buni pe cei plecați și prețuri mult mai mici pe cei veniți dacă se mai aștepta un pic. Însă, spre deosebire de majoritatea cluburilor din Liga I, măcar la Ovidiu se poate vorbi frumos de viitor, fie și numai pentru faptul că formația de la malul Mării scoate talente pe bandă rulantă și are curajul de a le promova devreme.

FC Botoșani parea că s-a întărit în pauza de iarnă, dar jocul din prima etapă de la reluare a părut departe de ce a arătat până acum trupa moldavă. Uneori, dacă schimbi prea mult, mai degrabă faci doi pași înapoi, decât mult doritul pas înainte, spre play-off, în acest caz. Au venit jucători cu CV-uri bune, dar timpul pare că a fost prea scurt pentru o bună integrare a acestora și atunci din nou întrebarea de ce să schimbi acum, când totul părea că merge în direcția bună și nu la vară, cu obiectivul poate îndeplinit?

CS Universitatea Craiova avea două mari probleme de rezolvat în această pauză de iarnă: aducerea unui portar și a unui atacant de careu. Dar a eșuat, cel puțin pentru moment, în ambele tentativa. Tot așteptându-l pe Seculin de la Chievo, Craiova a rămas în doi portari care arată nesiguranță aproape în tot ceea ce fac, Calancea și Mitrovic, în vreme ce în atac Mangia încă se mai gândește dacă îl va arunca pe croatul Glavina, cel cu cifre bunicele în Slovenia, dar care poate nu ar fi venit în Liga I dacă era chiar cu adevărat un atacant de valoare. Chiar și asa, Craiova se bate cu șanse reale la titlu, dar întrebarea care se pune în acest caz este dacă poți face echipa mai bună cu doar două transferuri aparent simplu de făcut, de ce nu reușești în timp util?

FCSB a dat o lovitură în această iarnă, încasând două milioane de euro pe un portar de 30 de ani. OK, nimic de zis, dar ce ne facem dacă următorul portar pe listă e un puști, care poate nu era pregătit pentru postul de titular acum. De ce să îți pui singur bețe în roate în lupta pentru titlu și să pui extra presiune pe umerii unui portar care, deși talentat, nu este totuși un Donnarumma sau Neuer. Și, la final, în cazul în care trupa luI Dică ratează titlul, cine va fi găsit vinovat, prea tânărul Vlad sau cei care l-au aruncat într-o luptă prea mare, prea devreme?

CFR Cluj și-a luat golgheter și și-a luat pasator. Plus doi tineri de mare perspectivă. Dar va avea timp și viziune Dan Petreascu pentru a-i integra pe aceștia în jocul echipei, cu atât mai mult cu cât aceștia ar avea și un impact vizibil asupra stilului de joc, unul progrmat mai mult pe ermetism și victorii chibzuite. Cu presiunea rezultatului imediat, rămâne de văzut dacă „Bursucul” va miza mai mult pe noile transferuri sau va recurge mai mult la cei care au făcut lider. Ca o notă personală, pare că plecarea lui Vera este mai degrabă o pierde în jocul echipei clujene.

Nu am zis nimic despre grupările din Ilfov, Concordia și FC Voluntari, pentru că acolo a fost un pic mai multe liniște în această iarnă, dar totodată și pentru că respectivele grupări par lipsite de griji, dar și de perspective într-un sezon în care ar fi putut face mai multe, cu o strategie mai bună. Și nici de CSM Poli Iași nu am scris nimic, pentru că, în mod surprinzător, iarna nu a adus plecarea celor mai buni jucători, o surpriză plăcută pentru Liga I, și un lucru care s-ar putea să conteze decisiv la final de sezon regular.

Ca o concluzie, deși multe site-uri se întreg în anunțuri de transferuri bombă și mișcări la care nimeni nu se aștepta în Liga I, realitatea este că mai ales perioada aceasta de iarnă ne arată cât de lipsite de viziune și plan pe termen lung sunt majoritatea echipelor din Liga I.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Mar. 2024

Xabi Alonso și recunoștința față de Leverkusen

 Xabi Alonso a pus capăt oricăror speculații legate de viitorul său.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!