Interviu exclusiv cu Ionela Lehaci, campioană mondială la canotaj, despre performanțe, antrenamente și rente viagere

Ionela-Livia Lehaci are 23 de ani, s-a născut la Câmpulung Moldovenesc și este campioană mondială la canotaj, alături de Gianina Elena Beleagă.

Cele două au cucerit în 2017, la Sarasota (SUA), medalia de aur la Mondialele de seniori, după ce izbutiseră aceeaşi performanţă şi în luna iulie, la Mondialele de tineret (U23), la Plovdiv.

Ionela Lehaci a avut parte și de prima experiență olimpică, la Rio, și abordează cu optimism Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Am stat de vorbă cu Ionela Lehaci despre cum a descoperit canotajul, situația acestui sport în România și cât de mult te poate educa o asemenea activitate.

Ziarul de Sport: Cu ce gânduri abordezi anul 2018 ?

Ionela Lehaci: Sper să fie un an cel puțin la fel de bun precum 2017. Îmi doresc să obținem rezultate foarte bune la Cupa Mondială din iulie, la Europeanul din august de la Glasgow și la Mondialul din septembrie, de la Plovdiv.

Ziarul de Sport: Puțini știu cum ai ajuns să practici canotajul. Ce te-a atras spre acest sport ?

Ionela Lehaci: Am fost descoperită la o selecție. Eu nu știam prea multe despre canotaj, decât doar ce vedeam la televizor. Iar asta se întâmpla de obicei la Jocurile Olimpice. Era un sport puțin mediatizat, de fapt cum se întâmplă și astăzi. Așa că în 2009, domnul Cristian Maliș m-a remarcat la o selecție. Marți a fost selecția, iar sâmbătă eram la antrenamente la Orșova. Și așa a început povestea.

Ziarul de Sport: Nu ți s-a părut un sport dificil pentru o fată ?

Ionela Lehaci: La început a fost mai dificilă acomodarea, dar mi s-a părut interesant. Nu am avut senzația că e atât de greu încât să-mi displacă. Exista ceva ce mă atrăgea spre sport, iar canotajul mi-a lansat mereu provocări. Sunt o fire care acceptă asemenea lupte și sunt conștientă că ai nevoie de multă muncă pentru a reuși. Deci n-aș spune că mi s-a părut greu.

Ziarul de Sport: Așa ne putem explica de unde vine capacitatea ta de a înfrunta antrenamentele dure din canotaj ?

Ionela Lehaci: Da. Îți dai seama că pentru o cursă de 2000 de metri, care te solicită foarte mult, avem nevoie de un nivel înalt de pregătire. Avem antrenamente dure, mai ales cele de fizice, care sunt esențiale. Trebuie să acumulăm mult volum, iar de multe ori ne confruntăm cu monotonie și uzură. E inevitabil.  Contează foarte mult și să ai colege care să te susțină. Din fericire am avut parte de fete extraordinare alături de care am tras.

  Foto: Ionela Lehaci si Gianina Beleagă

 

Ziarul de Sport: Faptul că soțul tău, Marius Cozmiuc, este și el canotor, te-a ajutat să suporți mai ușor această muncă ?

Ionela Lehaci: Da, pentru că este greu să găsești pe cineva în afara sportului care să te înțeleagă. Soțul meu este un sprijin foarte important pentru că știe ce sacrificii se fac în canotaj, câtă muncă presupune canotajul. Din fericire, familia m-a sprijinit foarte mult. Și ca totul să fie și mai interesant, acum și fratele meu face canotaj. Are 18 ani și este la primul an în lotul de seniori.

Ziarul de Sport: Cât de mare a fost pauza după titlul mondial din Statele Unite ?

Ionela Lehaci: Am avut cam o lună de vacanță după Campionatele Mondial. De la 4 octombrie până la 6 noiembrie și am mai avut cam două săptămâni, de sărbători. S-a terminat însă vacanța, pentru că mergem în Spania să ne pregătim o lună acolo. 

Ziarul de Sport: Aș vrea să-ți cer părerea și despre propunerea Ministrului Tineretului și Sportului, care intenționează să limiteze rentele viagere doar pentru cei peste 30 de ani cărora li se cuvin aceste bonusuri ?

Ionela Lehaci: Nu sunt împotriva propunerii, însă cu o singură condiție. Dacă nu mai ești apt medical să nu se aplice. De ce spun asta ? Știu multe sportive, chiar colege, care au câte două hernii de disc și concurează. Nu poți să le forțezi să continue. Nu cred că renunță cineva la sport dacă mai poate fizic. Eu, cel puțin, cât timp voi fi sănătoasă, voi continua să concurez. Nu m-aș lăsa dacă nu aș avea accidentări. 

Foto: Ionela Lehaci, Elisabeta Lipă și Marius Cozmiuc

Ziarul de Sport: Cum percepi tu din interior aria de selecție pentru canotaj ?

Ionela Lehaci: Sunt tot mai puțini copii dispuși să vină către canotaj, iar această problemă cred că s-a resimțit chiar din generația mea.

Ziarul de Sport: De ce crezi că se întâmplă asta ?

Ionela Lehaci: Copiii sunt foarte greu de convins să se orienteze spe sport. Mai ales spre canotaj, care e un sport mai greu. Sunt puțini dispuși la sacrificii și foarte puțini care să înțeleagă acest sport. Preferă tableta, internetul. Mă gândesc că și eu aveam aceste posibilități, dar totuși, eu preferam să mă joc, să alerg, să fac mișcare. Și ai mei mi-ar fi putut oferi orice, însă am simțit că sportul mă ajută mai mult, deși nu este ușor.

Ziarul de Sport: Ți-ai da copilul la canotaj ?

Ionela Lehaci: Da, fără nicio reținere. Dacă reușești să răzbești în canotaj, atunci te descurci oriunde. E un sport care te călește și care te învață cum să treci peste momentele grele. Te dezvoltă și fizic și psihic. Și îți poate oferi și satisfacții, așa cum a fost în cazul meu.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Mar. 2024

Opinie / De ce ar fi bine ca educația nutrițională să fie o disciplină studiată în școli de către copii

 In peisajul educatiei in continua schimbare, importanta predarii copiilor despre nutritie devine tot mai evidenta.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Mar. 2024

Editorial / Cultura baschetului la Cluj-Napoca. 10 000 de oameni și o echipă pentru un oraș unit

 Atâta timp cât există o minge care sare și un coș, la Cluj spiritul baschetului va prospera.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!