Povestea lui Tudor Bompa, antrenorul lui Ben Johnson și Mihaelei Peneș, un revoluționar al antrenamentelor

Autor: Pompiliu Constantin

Universitatea Politehnică din Timișoara i-a conferit profesorului Tudor Bompa titlul de Doctor Honoris Causa.

Mulți dintre cei prezenți în sala Auditorium a Bibliotecii UPT nu auziseră de românul venit din Canada pentru a primi acest titlu onorant.

Și poate că multora dintre cei tineri numele de Tudor Bompa nu le spune nimic. Astfel că am ales să scriu câteva rânduri despre unul dintre cei mai cunoscuți antrenori din sporturile individuale.

Tudor Bompa s-a născut în Ardeal, la Năsăud, la data de 23 decembrie 1932. A fost format la Şcoala Sportivă din Cluj-Napoca și a practicat atletismul, fiind component al lotului naţional.

S-a remarcat în probele de pentatlon, suliţă şi disc. A urmat apoi cursurile Institutului de Cultură Fizică şi Sport din București, instituție care avea să-l lanseze în lumea antrenoratului.

A absolvit ICEF în 1956, iar în primii săi ani de activitate a lucrat ca antrenor pentru canotorii de la CCA, actuală CSA Steaua. Devine repede apreciat și ocupă funcțiile de director al Clubului Sportiv CCA, asistent universitar la Institutul Politehnic Timişoara şi Universitatea din Bucureşti şi director de atletism la Politehnica Timişoara.

Începând din anul 1960 conturează antrenamntele structurate, planificate, introducând noi metode de antrenament, care au fost publicate în revista „Studii şi cercetări” – Politehnica Timişoara, pe care Tudor Bompa o conducea.

El a devenit repede cunoscut ca un revoluționar și un inovator în domeniul pregătirii, metodele sale fiind preluate de școlile sportive occidentale.

Cei mai importanți sportivi pregătiți de Tudor Bompa au fost Mihaela Peneș și Ben Johnson. Prima a devenit campioană olimpică la Tokyo, în anul 1964, la aruncarea suliției. Tudor Bompa s-a ocupat de pregătirea fizică a junioarei, timp de un an și jumătate, iar necunoscuta de 17 ani a cucerit aurul, fiind o mare surpriză la acea ediție a Jocurilor Olimpice.

În 1970 a plecat din țară folosind o viză de Iugoslavia cu care a ajuns în Germania, iar de acolo a mers în Canada unde s-a stabilit și unde avea să-l pregătească pe sprinterul Ben Johnson, în perioada sa de afimare, 1983-1987. 

Tudor Bompa a pregătit însă și canotori, fiind printre puținii tehnicieni care au antrenat sportivi din ramuri diferite. A fost consilier pentru antrenorii loturilor olimpice ale Canadei în perioada 1982-1992. A scris numeroase cărți și articole științifice, iar lucrările sale au fost traduse în 20 de limbi.

În urmă cu mai bine de un deceniu, Tudor Bompa, împreună cu americanul Karl Koch şi italianul Carlo Buzzichelli au pus bazele Institutului Tudor Bompa, care promovează metodele de antrenament ale românului stabilit în Canada. 

Aproape anual, Tudor Bompa revine în România pentru a susține prelegeri și pentru a primi diverse premii, însă utilitatea sa nu este solicitată cu adevărat de cei care ar avea cea mai mare nevoie, sportivii și antrenorii care țintesc performanța.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Mar. 2024

Opinie / De ce ar fi bine ca educația nutrițională să fie o disciplină studiată în școli de către copii

 In peisajul educatiei in continua schimbare, importanta predarii copiilor despre nutritie devine tot mai evidenta.

Autor: Nicolae Comănescu / 15 Oct. 2023

Maratonul Internațional București a fost câștigat de marocanul Mohamed Chaboud

 Peste 15 000 de oameni au alergat la Maratonul Internațional București.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!