Interviu exclusiv cu voleibalistul Șerban Pașcan (Arcada Galați) despre cariera sa, noul sezon de volei și ce l-a învățat acest sport

Autor: Pompiliu Constantin

Șerban Pașcan are 28 de ani și este voleibalist la Arcada Galați, din 2014.

S-a născut la Toplița, dar s-a remarcat ca sportiv la Zalău, Deva, Șimleu Silvaniei și Galați.

Este multiplu campion național, a fost convocat și la prima selecționată a României, iar recent a câștigat Supercupa României cu echipa din Galați.

Asta după ce în primăvară triumfase cu echipa de la Dunăre în Cupa României.

Șerban Pașcan ne-a răspuns întrebărilor despre cariera sa, noul sezon de volei și ce anume l-a învățat acest sport.

 

Ziarul de Sport: Cum a fost câștigarea Supercupei României?

Șerban Pascan: E drāguț că am câștigat un trofeu, dar e un sentiment mai ciudat pentru că l-am primit după un singur meci. De obicei trofeele în volei se câștigă mai greu, după mai multe meciuri, după mai multă muncă.

Ziarul de Sport: Meciul acesta v-a oferit vreun indiciu despre nivelul la care sunteți în perspectiva noului sezon?

Șerban Pașcan: Oarecum. Într-o mică măsură aș spune. Nu e semnificativ. E vorba doar de un meci. Nu e chiar relevant. Ne așteaptă un sezon încărcat, greu, de anduranță.

Ziarul de Sport: Cum te-ai apucat de acest sport?

Șerban Pașcan: E o poveste interesantă. Sora mea Alexandra făcea volei și mergeam la meciurile ei. Cred că pe la 9 ani am zis să mă duc și eu. Erau doi antrenori atunci la noi, Ovidiu Macarie și Marius Macarie. Primul antrena băieți, al doilea fete. Așa că lui Ovidiu Macarie îi datorez debutul meu in volei și îi mulțumesc pe această cale.

Ziarul de sport: Când ai realizat că poți face din asta o carieră?

Șerban Pașcan: Cred că pe la 14-15 ani. Când au venit convocările la echipa națională. Am fost cooptat la Centrul de Excelență de la Deva, iar la 16 ani deja era o treabă serioasa pentru mine, cu antrenamente regulate.

Ziarul de Sport: Cum a fost experiența Zalău?

Șerban Pașcan: Au fost niște ani minunați acolo. Am câștigat campionate. Pentru mine, care eram la început de drum, era o experiență fantastică. Am și avut parte de colegi deosebiți. Au fost niște oameni extrem de primitori cei de la Zalău și fair. De la început până la final a fost o perioadă frumoasă.

Ziarul de Sport: Și totuși în aceste condiții de ce ai schimbat clubul?

Șerban Pașcan: Cred că orice jucător simte la un moment dat nevoia să facă o schimbare. Să vadă și alte metode de lucru, să cunoască oameni noi, să aibă parte de alți antrenori, să se integreze într-un nou colectiv ... Nu neaparat din cauza unor nemulțumiri, ci mai degrabă e o curiozitate care te încearcă. Cred că e și dorinta de a face mai mult și de a testa dacă poți face asta.


            Foto: Șerban Pașcan în acțiune, cu numărul 10, la Arcada Galați

Ziarul de Sport: Ce obiectiv aveți ca echipă și ce ți-ai propus în plan individual?

Șerban Pașcan: Ca echipă ne propunem câștigarea campionatului și a cupei. În plan personal vreau să joc cât mai bine, să-mi ajut echipa și să dau totul pe teren, chiar dacă nu intru de la început în primii șase.

Ziarul de Sport: Cum vezi lupta la titlu? Cu cine vă veți întrece pentru acest obiectiv ?

Șerban Pașcan: Cred că suntem 4-5 echipe. Pe lângă noi ar mai fi cei de la Ploiești, Zalău, Steaua și cred că și Craiova.

Ziarul de Sport: Am observat că au sosit mulți voleibaliști străini în campionatul nostru. Cum percepi tu acest fenomen?

Șerban Pașcan: E oarecum frustrant pentru mine ca jucător român. Asta nu înseamnă că nu-i respect. Cei mai mulți sunt valoroși. Însă cred că nu e benfic pentru naționala României acest aflux. E un minus pentru echipa națională. Ca jucător român e mai greu să găsești o echipă la care să joci. Mă gândesc și la cei tineri, care sunt dezavantajați. Ei resimt cel mai mult acest fenomen. Poate nu ar fi rău să existe o regula care să te oblige să folosești măcar un jucător tânăr român.

Ziarul de Sport: Ce episod amuzant ai putea să povestești publicului legat de volei?

Șerban Pașcan: Ar fi multe, dar îmi aduc aminte acum de un moment pe vremea când eram la Zalău. Trebuia să mergem în Serbia pentru un amical. Un reprezentant al echipei ne-a bătut la cap vreo două săptămâni, zi de zi, să ne facem pașapoarte și să nu le uităm. Când am ajuns la graniță, domnul respectiv a descoperit că avea pașaportul expirat de ceva vreme și nu a putut să treacă.

Ziarul de Sport: Cum simți tu interesul față de volei în ultimii ani?

Șerban Pașcan: Să știi că am senzația că e un interes mai crescut. Cred că depinde și de nivelul echipei, de cum e promovată, de interesul autorităților. Fotbalul a monopolizat tot, dar e loc și pentru volei. Față de acum 10 ani vine mai multă lume la meciuri. Uite, spre exemplu la Zalau, atunci cand am venit eu la echipă aveam doar câteva zeci de oameni în sala. În momentul în care am  început să facem performanțe au venit tot mai mulți. Deci erau vremuri când sălile erau pustii. Acum ar trebui să ne ajute și noile instrumente online să creștem interesul. Sunt mijloace de promovare accesibile, dar e clar că pentru a avea un public numeros ai nevoie și de ceva rezultate.

Ziarul de Sport: Nu te-a tentat să joci în străinătate?

Șerban Pașcan: Ba da. M-a tentat și mă tentează. Îmi doresc o asemenea experiență, dar nu m-aș duce într-un campionat mai slab decât cel al României. Dacă ar fi să merg altundeva, la un nivel mai scăzut aș face-o probabil pentru experiența în sine. Sunt curios cum m-aș adapta.

Ziarul de Sport: Înțeleg că adaptarea este o calitate pe care ai câștigat-o cu ajutorul voleiului. Cum altcumva te-a mai ajutat acest sport?

Șerban Pașcan: M-a ajutat să mă maturizez repede. Am fost plecat de acasă de la 16 ani. M-a ajutat să devin responsabil, să mă integrez într-un grup și m-a ajutat să înțeleg cât trebuie să muncești pentru a obține rezultate importante.

Foto: Cătălina Scutaru Photo

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim ! 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Oct. 2023

Cartea "Forţa femeilor în sport", un volum care poate inspira tinerele generații

 Muzeul Sportului din Capitală a găzduit lansarea volumului "Forţa femeilor în sport".

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Iul. 2023

Voleibalistul Daniel Chiţigoi a semnat cu campioana Europei

 Pentru Daniel Chiţigoi este primul sezon în afara României.

Autor: Nicolae Comănescu / 06 Iun. 2023

Dinamo a transferat o voleibalistă din naționala Franței

 Echipa de volei feminin Dinamo Bucureşti are planuri mari pentru sezonul viitor.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!