Întoarcere în trecut: curiozități despre Fausto Coppi

Autor: Daniel Samoilă

 Ciclismul este un sport solicitant, dar cu o tradiție bogată și cu mulți campioni. Astăzi ne vom îndrepta atenția către Fausto Coppi și câteva curiozități despre marele ciclist italian. 

Coppi, supranumit și "Il Campionissimo" (În traducere: Campionul Campionilor) a fost unul dintre cei mai faimoși cicliști din istoria ciclismului, având performanțe notabile în timpul și după cel de-Al Doilea Război Mondial. Fausto are un palmares impresionant, cu nu mai puțin de cinci ediții ale Turului Italiei câștigate (1940, 1947, 1949, 1952, 1953) și două tururi ale Franței (1949, 1952). 

De asemenea, Coppi a câștigat Milano-Sanremo în trei rânduri (1946, 1948, 1949), o dată Paris Roubaix (1950), o dată Săgeata Valonă (1950) și Turul Lombardiei de cinci ori (1946, 1947, 1948, 1949, 1954). 

Un all rounder desăvârșit, Coppi are și câteva lucruri interesante despre el:

1. Italianul a câștigat prima sa cursă în 1938, la vârsta de 18 ani. Cu un an înainte de un nou război mondial, Coppi a fost răsplătit cu un ceas cu alarmă, însoțit de o figurină cocoșată, pe care a numit-o Il Gobbo și i-a dăruit-o mamei sale. Se spune că această figurină aducea noroc italienilor, iar Coppi cum era un superstițios din fire, considera că îi va aduce numai lucruri bune. 

2. Coppi a trecut și prin febra războiului și s-a predat britanicilor. A fost dus într-o unitate militară din Tunisia, unde avea meseria de frizer. La un moment dat, Coppi l-a avut drept client pe un soldat britanic, mecanic de biciclete în Londra și pe care îl chema Len Leversley. Len l-a recunoscut pe Coppi din reviste și prietenii din ciclism l-au numit apoi "Capul sfânt". 

3. Fausto a fost un consumator de droguri. El a luat mult timp o combinație între cofeină, cola și pastile de amfetamină numită "la bomba". În schimb, marele său rival, Gino Bartali a preferat un stimulent mult mai natural, bând pe zi 28 de espresso. 

Un alt lucru inedit era că Fausto obișnuia să-și spargă ouă pe ghidon, lăsând albușul să cadă pe pământ și să mănânce doar gălbenușul. Era o sursă de hrană esențială pentrul el și îl ajuta să reziste în curse. 

4. Deși a fost un cățărător redutabil, Coppi avea și o problemă. Bartali a observat că în momentul unui maxim de efort, vâna de la genunchiul piciorului drept se umfla foarte mult. Din 1946, un coechipier striga insistent " Vena ! Vena !" în momentul în care Coppi era într-un efort susținut. 

5. În momentul în care Coppi și-a părăsit soția, pe Giulia Occhini, Papa Pius al XII-lea a intervenit pentru o reconciliere. Ciclistul l-a sfidat pe Papă și acesta a refuzat să îi dea binecuvântarea după o ediție câștigată a Turului Italiei. 

 

Cu bune sau rele, Fausto Coppi a intrat definitiv în istoria acestui sport. În prezent, el și rivalul său, Bartali, au și o competiție în circuitul mondial care le poartă numele, Săptămâna Internațională Coppi și Bartali. 

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Editorial / Cazul Edvard Novak readuce în discuție coșmarul cicliștilor: traficul auto și șoferii neglijenți

 Cazul ciclistului de 20 de ani readuce în discuție modul în care se respectă regulile de circulație într-o țară aglomerată de mașini și cu o adâncă lipsă de respectare a regulilor rutiere, cum este România.

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Iul. 2023

Ce consumă Vingegaard ? Performanțele danezului sunt de pe altă planetă

 Jonas Vingegaard este lider în Turul Franței, iar ceea ce a arătat în ultimele două etape, a 16-a și a 17-a sunt rezultate uimitoare.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mai 2023

Mark Cavendish se retrage. Longevitatea și setea de victorii, atât de rare pentru un sprinter

 Expresia "sfârșitul unei ere" este folosită tot mai des, dar în cazul lui Mark Cavendish ea se aplică perfect.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.