Interviu exclusiv cu portarul de hochei Alexandru Bogdan Popa (Dunărea Galați): Psihicul este cel mai solicitat

Autor: Pompiliu Constantin

Alexandru Bogdan Popa are 32 de ani și este portarul echipei de hochei pe gheață Dunărea Galați.

S-a remarcat încă din perioada junioratului, când a făcut parte din naționala României sub 18 ani, iar ulterior din cea sub 20 de ani. 

Alexandru Bogdan Popa a jucat pentru Dinamo, Sportul Studențesc, iar din 2015 apără poarta celor de la Galați.

Hocheistul ne-a răspuns întrebărilor ce au vizat cariera sa, specificul poziției de portar și perspectivele acestui sport în România.


Ziarul de Sport : Când spun hochei mă gândesc la o persoană dornică să patineze. Cum alege cineva să fie portar ?

Alexandru Bogdan Popa : Nu cred că e o lege universală sau vreun tipar după care să devină cineva portar de hochei. Pot să-ți spun cazul meu. Eu în primii aproape doi ani eram ca orice jucător, dar în acest timp se transmiteau și pe la noi meciuri de la competiții importante. Și-mi aduc aminte că atunci portarii făcuseră niște meciuri grozave și toată lumea îi lăuda. Apărau penalty-uri. Așa că mi-am dorit să devin portar și am trecut în poartă.

Ziarul de Sport: Și cum ai ales hocheiul ?

Alexandru Bogdan Popa : Tatăl meu m-a dus să fac sport în complexul Lia Manoliu și mi-a plăcut hocheiul. Și el a fost sportiv. A făcut atletism, marș, și lupte greco-romane.

Ziarul de Sport : Primul club pentru care ai evoluat la seniori a fost Dinamo, un club care nu mai are echipă de hochei pe gheață. Cum a fost acea perioadă ?

Alexandru Bogdan Popa : Da. Am făcut parte din acel proiect episodic de la Dinamo. De fapt erau niște oameni care făcuseră echipă de hochei la Rapid inițial, dar nu le-au ieșit calculele, așa că s-au mutat la Dinamo. Vroiau să facă și un patinoar, dar soarta proiectului a fost identică. A ținut doar câțiva ani, după care totul s-a destrămat. Pentru mine a fost o ocazie să debutez la seniori. Echipa la care jucam eu la juniori avea parteneriat cu Dinamo și așa am ajuns acolo.

Ziarul de Sport : În acea perioadă era cotat foarte bine, făceai parte dine chipa națională de tineret. Nu ai răspuns unor provocări mai mari ?

Alexandru Bogdan Popa : În București nu erau prea multe opțiuni. Într-adevăr, am făcut parte din acea națională sub 20 de ani a României care a jucat finala Campionatului Mondial din Polonia, divizia a doua valorică. Am jucat împotriva gazdelor care aveau jucători draftați în NHL. Am fost desemnat cel mai bun portar al turneului atunci, iar ulterior m-au chemat cei de la Steaua în pregătire. Dar nu am rămas la ei și poate că ăsta e într-o oarecare măsură regretul meu.

Ziarul de Sport : Te-ai dus la Sportul Stuențesc !

Alexandru Bogdan Popa : Da. Am ales Sportul, pentru că antrenorul de acolo m-a convins. A venit și mi-a zis, unde crezi că vei avea cea mai bună ocazie să te afirmi ? Și avea dreptate pentru că Sportul era o echipă mai modestă și aveam mai mult de blocat decât dacă aș fi jucat la alte echipe. Eram mai expus și mă confruntam mai des cu jucătorii adverși și șuturile lor.

Ziarul de Sport : Și în cele din urmă ai lăsat Sportul pentru Dunărea Galați. De ce ?

Alexandru Bogdan Popa : Acum trei ani am primit un telefon de la Galați. Mă vroiau. Cred că și eu îmi doream să confirm la un nivel mai înalt, să văd dacă toate sezoanele anterioare m-au ajutat în vreun fel. Făcusem performanță la sub 18 și sub 20 de ani, dar vroiam să realizez și eu o performanță ca senior. Așa că am semnat cu Dunărea Galați.

Ziarul de Sport : Cum ai caracteriza experiența Dunărea Galați în acești aproape trei ani ?

Alexandru Bogdan Popa : Au fost și lucruri frumoase, dar și momente neplăcute. În primul sezon m-am ridicat la nivelul pe care eu mi-l propusesem. Apoi au venit accidentările, operațiile. Am avut probleme la genunchi. Anul trecut am făcut a doua operație la același genunchi. Nu aș fi vrut să termin așa cariera. M-am consultat cu soția, cu familia, am făcut o recuperare bună, am lucrat cu un preparator fizic bun, cu un medic competent și am reușit să revin. Privind retrospectiv, mă bucur că nu am renunțat.

Ziarul de Sport : Revin la postul tău de portar. Ai prins din plin evoluția tehnologică din hochei. Cât mai cântărește un costum de portar ?

Alexandru Bogdan Popa : Oho, acum e lejer. Inovațiile din tehnologie și cercetare au redus mult din greutate. Înainte, un costum de portar ajungea și la 30 kg dacă era ud. Erau multe produse din piele care cântăreau mult. Acum echipamentul este făcut din tot felul de materiale ușoare. Dar sunt și mai costisitoare. La capitolul ăsta, hocheiul e printre sporturile scumpe, să spunem.

Ziarul de Sport : Dar compensează la capitolul adrenalină, nu ?

Alexandru Bogdan Popa : Da. Este cel mai frumos sport din punctul meu de vedere. E bărbătesc, dinamic, energic. Totul se petrece în viteză.

Ziarul de Sport : Ne-am creat un obicei să ne întrebăm interlocutorii de ce recomandă sportul pe care îl practică. Tu ce argumente ne oferi pentru hochei ?

Alexandru Bogdan Popa : În afară de ce am spus mai sus ? Păi ar mai fi faptul că este un sport care te disciplinează, te integrează într-un grup social în care interacționezi cu oameni care au aceeași pasiune. Acum însă depinde și de părinți. Pentru că de obicei părinții îi aleg sportul copilului. El nu știe să aleagă la 5-6 ani. Din păcate, hocheiul nu e atât de mediatizat pe cât ne-am dori noi cei din fenomen, iar din acest motiv e și greu să atragi copiii.

Ziarul de Sport : Te gândești să antrenezi pe viitor ?

Alexandru Bogdan Popa : Teoretic, da. Practic, depinde. Eu lucrez deja cu portarii juniori de la Galați. Îmi place activitatea asta, dar nu am foarte mult timp. Ca adult, timpul e tot mai greu de împărțit pentru că totul se învârte în jurul remunerației. Ca să te ocupi de copii așa cum trebuie ai nevoie de timp. Nu prea merge part time. Ca să se dezvolte niște hocheiști în adevăratul sens al cuvântului, antrenorul trebuie să fie full time alături de ei. În România însă e greu să faci asta.

Ziarul de Sport : Ești de suficient timp la Galați ca să ne explici cum percepi tu acest interes al localnicilor pentru hochei ?

Alexandru Bogdan Popa : Cred că e un interes venit și pe fondul dispariției echipei de fotbal din prima ligă. Atunci au venit și mai mulți bani la club, s-a luat acel titlu, iar interesul a crescut. Echipa a jucat cu 3000-3500 de oameni în tribune, ceea ce mi se pare remarcabil pentru hocheiul de la noi. Intrarea a fost liberă, deci un motiv în plus pentru a-și susține echipa locală. Plus că e un sport dinamic, te ține atent.

Ziarul de Sport : Ce lipsește Dunării Galați să repete performanțele din 2015, 2016 ?

Alexandru Bogdan Popa : Cred că ne-ar mai trebui câțiva jucători cu experiență. Transferurile dorite nu s-au concretizat și avem un lot care nu dispune de o forță cu care să abordăm cu toată încrederea lupta la titlu. Deja unul dintre stranieri este accidentat, altul are mici probleme. Avem nevoie de întăriri, dar ca să aduci jucători de valoare nu poți să transferi de pe o zi pe alta.

Ziarul de Sport: Anul acesta nu jucați în Erste Liga, fosta Ligă Mol. Cum privești acest lucru ?

Alexandru Bogdan Popa: Mi-ar fi plăcut să jucăm, dar nu depinde de mine. Cred că dacă vrei să crești valoric trebuie să te lupți cu cei mai buni. Meciurile din Liga Mol ne-au ajutat să ne dezvoltăm, pentru că este o competiție solicitantă. Însă probabil că este și o neparticipare din rațiuni financiare.

Ziarul de Sport: În final, spune-mi care este calitatea pe care trebuie să o aibă un portar de hochei pe gheață, fără de care nu poate izbuti în carieră ?

Alexandru Bogdan Popa: Trebuie să aibă un psihic puternic. Cred că este un atribut care poate face diferența. Fără un psihic puternic nu prea poți reuși. La noi nu contează oboseala sau durerea, dar psihicul este esențial. Trebuie să ai puterea mentală să treci peste greșeli, peste golurile încasate. Indiferent de scor trebuie să fii concentrat, iar psihicul este cel mai solicitat pentru un portar de hochei.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Mar. 2024

Opinie / De ce ar fi bine ca educația nutrițională să fie o disciplină studiată în școli de către copii

 In peisajul educatiei in continua schimbare, importanta predarii copiilor despre nutritie devine tot mai evidenta.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.