Interviu exclusiv cu handbalistul Ionuț Georgescu (CSA Steaua) despre provocările acestui sezon, lipsurile handbalului românesc și perspective

Ionuț Georgescu este unul dintre cei mai experimentați handbaliști din Liga Zimbrilor. Are 35 de ani și joacă pentru CSA Steaua București.

S-a remarcat încă din sezonul 2002-2003 la Fibrex Săvinești, apoi a jucat în Challenge Cup alături de Uztel Ploiești, a evoluat și în Spania la Bidasoa Irun și Ciudad Encantada, dar cele mai multe sezoane le-a petrecut în tricoul Stelei.

Deși a înaintat în vârstă a rămas un jucător esențial pentru roș-albaștri, pentru care a marcat aproape 150 de goluri în fiecare din ultimele două sezoane.

Steaua a început foarte bine și ediția 2017-2018 din Liga Zimbrilor, iar după două meciuri câștigate am stat de vorbă cu Ionuț Georgescu.

A răspuns întrebărilor legate de obiectivele acestui sezon, filosofia de pregătire, dar și cum vedea tânăra generație din handbal.

 

 

Ziarul de Sport: Cum a fost acest început de sezon ca încărcătură fizică și psihică ? Ați debutat cu două victorii.

Ionuț Georgescu: Am avut un început bun de sezon. Am arătat o formă bună, chiar dacă avem o echipă în formare. Ne-am omogenizat însă repede. Toată lumea s-a ridicat la un nivel bun și am câștigat primele meciuri. Însă este important să arătăm continuitate. Toți ne dorim să readucem Steaua în top, pentru că toți știm ce a însemnat Steaua în handbal. E nevoie însă de timp, de răbdare, de muncă. Am pornit însă pe un drum bun. Am învins echipe puternice, precum Turda sau Suceava. Ai văzut ce surpriză a produs Suceava la Constanța.

Ziarul de Sport: Crezi că veți reuși să mențineți această linie ?

Ionuț Georgescu: Avem meciuri grele, dar după cum am început suntem încrezători. Cred că următoarele două jocuri vor fi teste importante. Avem o deplasare la Odorhei, apoi un meci cu CSM București, iar aceste două meciuri ne vor arăta unde ne situăm. Eu zic că suntem destul de maturi, avem o echipă bună și ne putem bate de la egal la egal cu orice echipă din România. Însă e important să prindem și o zi bună. Așa cum s-a întâmplat cu Turda, spre exemplu, unde noi nu prea câștigasem. Dar anul ăsta am făcut un joc bun, deși nu ne-a fost ușor.

Ziarul de Sport: Ce obiectiv v-ați propus pentru acest sezon după modul în care ați început campionatul ?

Ionuț Georgescu: Trebuie să o luăm treptat. Primul obiectiv este să ne calificăm în play-off, apoi să prindem primele patru locuri. Anul ăsta avem o șansă bună să ne remarcăm, deși toate echipele s-au întărit. Avem un campionat disputat. Cred că este printre cele mai tari ediții din ultimii ani. Sunt multe echipe puternice, Dinamo, Constanța, CSM București, Turda, Călărașiul.

Ziarul de Sport: În aceste condiții de echilibru valoric, ce ar putea face diferența ?

Ionuț Georgescu: Vor conta foarte mult forma de moment și prospețimea. Echipa care va ști să-și gestioneze mai bine energia va avea câștig de cauză. Deși acest sistem cu play-off te poate avantaja în eventualitatea unor pași greșiți în sezonul regulat.

Ziarul de Sport: Legat de prospețime, tu ca jucător experimentat, cum percepi importanța care se acordă refacerii în handbalul românesc ?

Ionuț Georgescu: În primul rând refacerea depinde de fiecare jucător. Diferă de la persoană la persoană. Contează foarte mult și ce îți oferă clubul. S-au mai schimbat și la noi lucrurile în acest sens față de acum 10 ani să spunem. Dar transformarea este greoaie. Încă suntem departe de nivelul de top al Europei spre care tindem. Recuperarea este esențială în handbal, un sport care te solicită foarte mult, în care ai nevoie de explozie. Ca handbalist profesionist trebuie să fii foarte atent la alimentație, odihnă, adică tot ceea ce ține de extrahandbal. Orice mic detaliu contează pentru un randament cât mai bun. Noi la Steaua avem un fizioterapeut, un preparator fizic francez, dar sunt echipe care nu au asemenea oameni în staff. Ca fenomen handbalistic suntem departe însă de ceea ce vedem la televizor, prin Liga Campionilor. Sperăm că lucrurile vor evolua într-un ritm mai rapid în handbalul românesc.

Ziarul de Sport: Care crezi că este aspectul esențial pentru redresarea handbalului românesc ?

Ionuț Georgescu: Cred că o suplimentare a investițiilor ar fi un prim pas, pentru că noi avem baza. Suntem o nație talentată. Dispunem de copii capabili să muncească, dar ai nevoie și de oameni care să-i instruiască, să-i facă să înțeleagă asta. E nevoie de oameni pasionați. Handbalul nu produce mulți bani, e adevărat, dar asta nu înseamnă că nu poate produce sportivi de calitate cu investiții rezonabile. S-au mai schimbat lucrurile, cred că suntem pe un drum bun, dar facem pași de furnică.

Ziarul de Sport: Și totuși mulți dintre acești tineri talentați de care vorbești tu nu fac pasul spre seniori. Care e explicația ? Tu de ce ai reușit și alții nu ?

Ionuț Georgescu: Cred că mulți au impresia că pot arde niște etape. E important să muncești zi de zi, dar să și ai un antrenor care să aibă încredere în tine. Sunt mai mulți factori care contează aici. La mine a fost șansa de a juca într-o echipă care oferea șanse tinerilor, la Uztel Ploiești. Am fost promovat și mi-am fructificat șansa. Cred că de multe ori ca tânăr jucător este de preferat să joci la o echipă mică. Nu trebuie să arzi niște etape. Te duci poate la o echipă mare cu gândul că acolo poți câștiga niște bani, dar nu mai apuci să joci. Și așa ratezi ocazia de a crește, de a te afirma, de a căpăta experiență.

Ziarul de Sport: Îmi imaginez că ai ochiul format în acest sens și aș vrea să te știu pe ce jucători tineri de la Steaua mizezi că ar putea fi o surpriză plăcută în acest sezon ?

Ionuț Georgescu: Avem tineri talentați și noi. Uite, jucătorii veniți de la CSM București au potențial. Important însă este să fie serioși, atenți la ceea ce li se spune, ce li se cere, să aibă grijă de ceea ce fac în viața particulară. Ca pariu aș miza pe Octavian Bizău. Poate fi o surpriză plăcută, la fel cum am încredere și în Alexandru Dascălu și Mihai Becheru, alți doi handbaliști talentați.

Ziarul de Sport: Te gândești în perspectivă la cariera de antrenor ? Cât ți-ai propus să mai joci ?

Ionuț Georgescu: Cât îmi va suna telefonul, voi mai juca. Deocamdată nu mă gândesc la altceva, deși mi-ar surâde și posibilitatea de a antrena. Acum 10 ani nu mă vedeam antrenor. Eram mai coleric, nu aveam răbdare. Între timp mi-am mai schimbat perspectiva. Însă deocamdată vreau să-mi fac treaba ca handbalist și pentru asta mă pregătesc. Cât voi fi sănătos îmi voi aduce aportul la jocul echipei mele. Sunt mulți jucători care au evoluat sau evoluează și la 40 de ani. Uită-te la Dalibor Cutura, cât de bine joacă la 42 de ani. Voi vedea cât voi putea să dau un randament util echipei.

Ziarul de Sport: Trec de la o extremă la alta, iar de la antrenor aș trece la statutul de debutant în handbal. De ce ai recomanda unui copil să practice acest sport ?

Ionuț Georgescu: În primul rând aș recomanda oricărui copil să se apuce de sport, orice sport, pentru că este benefic pentru sănătate, pentru educație, pentru socializare. Să facă ce-i place. Poate unora nu le place sportul, asta e, dar mișcarea e importantă. Pe lângă sport le-aș sugera să nu neglijeze școala, pentru că trebuie să ai și ceva studii, deoarece viața nu se termină cu cariera sportivă. După ce îți închei cariera de profesionist trebuie să faci altceva, iar studiile te ajută. Plus că poate să apară oricând o accidentare. Trebuie să ai un plan de rezervă. Însă, ideea este că sportul te ajută, te modelează, te ajută să te integrezi mai ușor în diverse grupuri. Pe mine m-a ajutat. Mi-a oferit numeroase satisfacții și m-a pregătit pentru viață.

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 17 Dec. 2023

Franța, campioană mondială la handbal feminin

 La Herning, în Danemarca, finala Campionatului Mondial a fost o confruntare de cinci stele. 

Autor: Mihai Constantin / 13 Dec. 2023

Oficial / Cristina Neagu s-a retras de la echipa națională

 Reacțiile nu au întârziat să apară.

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

Dinamo și CSM Constanța, victorii în European League la handbal masculin

 Dinamo și CSM Constanța demonstrează că au calitate în competițiile europene. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!