Garrincha.Inventatorul "ole"-ului şi cel mai tehnic fotbalist al istoriei

Autor: Cătălin Burtea

 „Îngerul cu picioarele îndoite” sau Garrincha a fost, este și va fi unul dintre cei mai mari jucători ce au îmbrăcat vreodată tricoul lui Seleção.

De-a lungul timpului am putut să ne delectăm cu nenumărați fotbalişti de o sclipire de geniu ieşită din comun. Începând de la cei mai tineri dintre noi, privindu-i pe Messi, Cristiano Ronaldo, Ronaldinho, sau Ronaldo până la cei mai în vârstă ce au avut prilejiul să vadă Milanul lui Van Basten şi Gullit, Juventusul lui Platini şi Paulo Rossi sau Barcelona lui Cruyff şi Bayernul lui Beckenbauer sau Gerd Muller, am putut observa cu toții jucători unici pe care greu ai putea să îi compare între ei.


Brazilia este țara recunoscută pentru aducerea în fotbalul mondial a unor jucători de un talent absolut extraordinar, o tehnică şi agilitate incredibile. Fie că vorbim de Neymar, Ronaldinho, Ronaldo, Kaka sau Rivaldo, Roberto Carlos, Zico sau Pele. Însă niciunul dintre cei menționați mai sus pare că nu este cel mai tehnic dintre ei. Mulți dintre cei ce au prins fotbalul anilor ’50-’60 îl dau drept cel mai bun pe Manuel Francisco dos Santos. Mane pe scurt. Sau pentru publicul mai larg, Garrincha.


Născut pe 28 octombrie 1933, Garrincha are în palmares două Cupe Mondiale alături de Brazilia în 1958 şi 1962, fiind crucial pentru brazilieni în cea de-a doua. ‘Bucuria poporului’ sau ‘Îngerul cu picioarele îndoite’ sunt doar câteva dintre apelativele pentru aripa braziliană a cărui carieră şi viață au avut mult de suferit din cauza numeroaselor probleme pe care le-a îndurat. Tatăl său a avut mereu patima alcoolului, atât înainte de naşterea acestuia, cât şi după, problemă ce Garrincha avea să o moştenească şi să îi aducă sfârşitul.


De unde vin acele apelative? Dar mai ales de ce ‘cu picioarele îndoite,? Garrincha s-a născut cu o problemă la coloană datorată consumului excesiv de alcool al tatălui său. Mai târziu i s-au descoperit şi alte defecte din naştere: nu putea îndoi piciorul drept spre interior, iar pe dreptul îl putea îndoi doar spre exterior. Asta nu e tot! Piciorul său drept era cu cinci centimetri mai scurt. Un handicap ce nu i-ar fi oferit nicio şansă tânărului Mane într-o carieră în fotbal. Nici vorbă! Acesta urma să joace nu mai puțin de 692 de meciuri de club, marcând de 276 de ori. Pentru Seleção avea să evolueze de 50 de ori şi să înscrie de 12 goluri.


Garrincha era unul nume ce figura des în discuțiile scouterilor de pe acea vreme, dar, deşi era un talent extraordinar, acesta nu avea niciun interes să exceleze în acest sport. Acesta îşi face debutul în fotbalul mare abia la 20 de ani, când semnează cu Botafogo. La 20 de ani, acesta era deja însurat şi era şi părinte. La primul său antrenament, îl umileşte pe Nilton Santos, fundaş pe vremea aceea cu 16 selecții pentru Brazilia, strecurându-i mingea printre picioare. Acesta a cerut de urgență să fie în atenția naționalei pentru a fi convocat. Debutul pentru echipa mare urma să fie unul de vis: un hat-trick împotriva lui Bonsucesso. Deşi a continuat să joace la un nivel extraordinar, ghinionul său a fost să fie pe aceeaşi poziție în teren cu alți jucători extreme de valoroşi, printre care, cel mai notabil, Julinho. Aşa că acesta nu este inclus în lotul Braziliei pentru CM din 54’.


În anul 1957, acesta este crucial pentru Botafogo în câştigarea titlului, marcând de 20 de ori în doar 26 de meciuri, sezon ce a fost principalul argument pentru convocarea sa la pentru CM din 58’. Cu doar o lună înaintea Mondialului, Garrincha reuşeşte o prestație de vis împotriva Italiei, chiar la ea acasă. Acesta este protagonistul unui gol de excepție, driblând șase jucători, inclusiv portarul, înainte de a înscrie. Deşi golul a fost o adevărată bijuterie, antrenorii au considerat această acțiune drept una iresponsabilă, fapt ce a dus la excluderea sa din lot pentru primele două meciuri de la Mondial.

Acesta începe al treilea meci împotriva URSS-ului, una dintre principalele favorite la trofeu. Un URSS cu Lev Yashin, Igor Netto, Sergei Salnikov, Anatoli Ilyin, Nikita Simonyan sau Valentin Ivanov. Inceputul meciului este cum nu se poate mai bun, iar în minutul trei Vava deschide scorul pentru brazilieni. Primele trei minute de fotbal din acest meci sunt cunoscute drept ‘cele mai bune trei minute ale fotbalului din istorie’.

În finală, brazilienii întâlnesc gazdele Mondialului, Suedia. Gazdele marchează devreme, dar Brazilia egalează rapid după ce Garrincha trece de un adversar în banda dreaptă şi centrează pentru Vava, care marchează. Scorul de 2-1 avea să fie stabilit încă de la pauză, după o fază trasă la indigo, având în rolurile principale pe aceeaşi Garrincha şi Vava. Brazilia câştigă finala cu scorul de 5-2, iar Garrincha este votat în cel mai bun 11 al turneului. Un detaliu amuzant este că Garrincha nu ştia de ce coechipierii lui se bucură aşa de tare crezând că toate meciurile pe care le jucaseră până în acel moment vor mai avea şi manşa retur.

 

Garrincha alături de Pele

După succesul Braziliei, la o lună după, Garrincha lasă o femeie însărcinată în Suedia. Acesta începuse să se îngrase, în mare parte, din cauza alcoolului excesiv. În 1959, acesta a fost autorul unui accident, sub influența alcoolului, lovindu-şi tatăl. Tatăl avea să moară în octombrie din cauza cancerului la ficat datorat dependeței de băutură.


La Cupa Mondială din 1962, Garrincha atinge apogeul carierei. Pele se accidentează după două meciuri, iar acesta trebuie să ia soarta echipei în propriile mâini. După o victorie şi un egal, Brazilia înfruntă Spania fără Pele. Spania cu jucători precum Puskas, Di Stefano sau Luis Suarez în lot. Ibericii deschid scorul în minutul 35, dar brazilienii se impun pe final datorită unei duble a lui Amarildo, cel care l-a înlocuit pe Pele. Garrincha a fost imperial în acel meci, fiind chiar autor al pasei de gol pentru golul de 2-1.

În sferturi, contra Angliei, Garrincha deschide scorul cu o lovitură de cap, dar englezii egalează înainte de pauză. În repriza a doua, acesta mai marchează de două ori, fiind omul meciului, iar brazilienii se impun cu 3-1. Presa din Albion îl descria ca fiind ‘Stanley Matthews, Tom Finney şi un îmblânzitor de şerpi, toate trei adunate într-un singur fotbalist.,

În semifinale, Brazilia trece de gazda turneului, Chile cu scorul de 4-2, Garrincha fiind autor a două dintre goluri. Acesta este eliminat în minutul 83, dar nu este suspendat pentru finală. Finala se dispută între Brazilia şi Cehoslovacia, brazilienii impunându-se cu 3-1. Garrincha este votat jucătorul Mondialului.


Mondialul din 1966 îl prinde pe acesta într-o perioadă slabă. Chinuit de o accidentare la genunchi ce urma să îl urmărească tot restul carierei, Garrincha joacă meciul de deschidere contra Bulgariei, 2-0, acesta fiind autor al unui gol din lovitură liberă. Ultimul său meci jucat pentru Brazilia urma să fie înfrângerea scor 1-3 contra Ungariei, fiind chiar primul meci pe care Garrincha îl pierde alături de națională.


Garrincha a continuat să joace până în 1973, când acesta devine bunic la nici 40 de ani. Un meci de retragere este organizat în cinstea sa, pe Maracana, în uralele a 131.000 de spectatori. Meciul a de retragere a fost între o selecționată compusă, în mare parte, din jucători argentinieni şi uruguaieni, contra unei echipe a Braziliei, alcătuită, cel mai mult, din jucători ce au cucerit Mondialul din 70’. În a doua repriză, arbitrul opreşte jocul pentru ca brazilianul să părăsească terenul, fiind ovaționat de tot stadionul.


Viața extra-sportivă a acestuia a fost mereu una deplorabilă, iar după retragere a continuat să fie aşa. În 1969, Garrincha este autorul unui accident ce avea să ia viața soacrei sale. După mai multe probleme conjugale şi de sănătate, acesta moare de ciroză, fiind în coma alcoolică, pe data de 20 ianuarie 1983, la doar 49 de ani.


Garrincha este inventatorul celebrului oleee al tribunelor, făcând publicul să exclame în acest mod de fiecare data când dribla.

Acesta va rămâne mereu în istoria fotbalului, spunându-se despre el că „nimeni nu a făcut mai multă lume fericită decât Garrincha prin fotbal”. El va fi mereu un exemplu pentru faptul că şi-a depăşit propria condiție ce nu i-ar fi dat vreo şansă pentru a face asemenea performanțe.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!