Ziua nimfelor românești: 35 de ani de la medaliile lui Vali Ionescu și Anișoara Cușmir la Europeanul de la Atena

Autor: Pompiliu-Nicolae Constantin

Obișnuiți cu seceta performanțelor din atletismul românesc, ne agățăm cât se poate de des de rezultatele generațiilor anterioare. Poate că acestea vor fi un imbold pentru cele ce vor să vină.

Astfel, se cuvine să rememorăm un episod remarcabil al săriturii în lungime din România: Campionatul European din 1982, de la Atena.

În urmă cu fix 35 de ani, Vali Ionescu și Anișoara Cușmir au monopolizat această probă și au urcat pe primele două locuri. Au cucerit aurul și argintul lângă Acropolis.

Iar câțiva hâtri le-au găsit imediat un supranume celor două atlete, o sintagmă corelată cu spațiul în care făcuseră performanța, „nimfele românești”.

Vali Ionescu și Anișoara Cușmir au făcut parte dintr-o generație remarcabilă, iar Europeanul din Grecia a fost doar unul din numeroasele lor repere sportive.

N-au fost neapărat într-un duel direct, deși Vali Ionescu era legitimată la Rapid, iar Anișoara Cușmir la Steaua, ci mai degrabă într-o întrecere cu ele însele și cu centimetri.

Dar să revenim la acel 7 septembrie 1982.

Cele două săritoare erau în vârf de formă. Vali Ionescu reușise să obțină medalia de bronz la Europeanul de sală de la Milano, din martie 1982.

Chiar în prima zi a lui august 1982, cele două se întrecuseră într-un concurs formidabil, care a consemnat doborârea recordului mondial de trei ori. Era deja un duel nemaivăzut. Anișoara Cușmir a doborât pentru prima oară recordul mondial, sărind 7,15 metri, spulberând practic recordul deținut la acel moment de Vilma Bardauskiene 7, 09 metri. Apoi, în acelaşi concurs, performanţa ei a fost ameliorată de Vali Ionescu, care a sărit 7,15 metri, iar apoi 7,20 metri.

Momentul ascendent al lui Vali Ionescu s-a menținut și la Atena. Săriturile din calificări nu fuseseră grozave, iar concurența din URSS, RDG, RFG și Ungaria se anunța acerbă. În aer liber și miros de măslini, Vali Ionescu avea să devină campioană a Europei cu o săritură de 6,79 metri. Ea a depăşit-o cu șase centimetri pe Anişoara Cuşmir.

Doi ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, într-o altă finală istorică, cele două sportive au inversat locurile. Anișoara Cuşmir a luat aurul olimpic, sărind 6,96 metri, iar Vali Ionescu s-a mulțumit cu argintul, sărind 6,81 metri. 

A fost încă un episod al unei rivalități sportive fascinante, plină de emoții. Vali Ionescu și Anișoara Cușmir au fost cele care au dus mai departe ștafeta performanței pornită de Viorica Viscopoleanu. Dominația lor a marcat prima jumătate a anilor 80. De altfel, la 4 iunie 1983, Anișoara Cușmir a reuşit să bată în aceeași sesiune de două ori recordul mondial, cu o progresie de 16 centimetri, de la 7,27 metri, la 7,43 m.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 08 Noi. 2017

Povestea lui Tudor Bompa, antrenorul lui Ben Johnson și Mihaelei Peneș, un revoluționar al antrenamentelor

Universitatea Politehnică din Timișoara i-a conferit profesorului Tudor Bompa titlul de Doctor Honoris Causa.

Autor: Pompiliu Constantin / 27 Oct. 2017

Pelous, Rob Andrew, Contepomi, Al Charron și Knight vor intra în Hall of Fame

Federația Internațională de Rugby va onora cariera a cinci sportivi legendari și îi va integra în Hall of Fame.

Autor: Nicolas Grama / 24 Oct. 2017

Sheffield FC, cel mai vechi club de fotbal din lume, a împlinit 160 de ani

 La data de 24 octombrie 1857, colonelul Nathaniel Cresswick și maiorul William Priest au hotărât să creeze Sheffield F.C., iar momentul respectiv a devenit un reper de neclintit pentru istoria fotbalului.

Ştiri recente:

Autor: Daniel Samoilă / 20 Noi. 2017

Șumudică, spaima antrenorilor în Turcia! Trei tehnicieni demiși după un meci cu Kayserispor

Marius Șumudică traversează o perioadă fastă a carierei sale de antrenor. După ce a luat titlul în România cu Astra Giurgiu, tehnicianul român a reușit să o transforme pe Kayserispor într-o echipă cu pretenții la Cupele Europene. 

Autor: Daniel Samoilă / 20 Noi. 2017

Marcel Pușcaș va candida la șefia Federației Române de Fotbal

În vârstă de 57 de ani, Marcel Pușcaș, fost mare jucător la Steaua București și Rapid București, a declarat că va candida pentru șefia Federației Române de Fotbal.  Alegerile vor avea loc pe 4 martie, în 2018. 

Autor: Daniel Samoilă / 20 Noi. 2017

Au ajuns la capătul răbdării! Fanii lui West Ham sună la poliție pentru că echipa lor nu câștigă

 Fanii lui West Ham au ajuns la capătul răbdării. Ei au sunt la numărul de urgență al Poliției (999) pentru a anunța că nu mai suportă rezultatele pe care le are echipa lor favorită.