18 Mari Tururi și povestea unui semi-zeu, Adam Hansen

Autor: Emanuel Sărmășan

Ajuns la 36 de ani, rutierul celor de la Lotto-Soudal, australianul Adam Hansen e pe cale să bifeze al 19-lea său Mare Tur din carieră.

Echipa sa a decis să-l aducă și în Vuelta, competiție ce va porni la drum pe 19 august, odată cu contratimpul pe echipe de la Nimes (Franța).  

Numai că această prezență a lui Hansen în torida cursă spaniolă are și un pretext: fractura suportată în zona șoldului de ibericul Rafael Valls, coechipierul său care nu mai este eligibil pentru cursa de casă, în urma unei căzături din timpul antrenamentelor.

Altfel, australianul nici nu era trecut inițial pentru lotul din Vuelta!

Ciclistul originar din Southport, Queensland, ne-a demonstrat tuturor o adevărată lecție de viață, și anume că longevitatea se câștigă prin perseverență. Hansen ar trebui să fie cel mai bun exemplu la acest capitol din plutonul actual, la fel cum a fost și americanul Chris Horner, câștigător al Turului Spaniei la 42 de ani.

Cine mai spera?

Am fi tentați să filosofăm puțin și să spunem că Demetra, zeița fertilității din mitologia elenă, a vegheat deasupra acestor cetățeni și le-a oferit acea prospețime de a mai face un pas înainte. 

Sigur, sunt doi atleți construiți diferit din punct de vedere genetic, dar ce mai contează? În speță e vorba de principiu, adică mai pe înțelesul nostru, cum tratăm problema intrinsecă ca atare. Într-o disciplină atât de grea, fair-play-ul trebuie să fie la loc de cinste, fără să arătăm cu degetul spre munca unor astfel de sportivi, care știu ce înseamnă anduranța, ce înseamnă uzura, atât din punct de vedere psihologic, cât mai ales în privința capacităților motrice care fac parte din „ansamblul" unui ciclist exemplar. 

Așadar, ei au fost cei care au știut să spună nu acestui fenomen de uzură, au fentat rutina, au știut să se bucure de ciclism, de parfumul fiecărui Mare Tur. Adam Hansen e unul dintre acești oameni. 

Sportul cu pedale l-a revigorat, fiecare Mare Tur a fost reconfortant pentru Adam Hansen. Australianul e privit cu respect în plutonul actual pe bună dreptate.

Hansen a înregistrat în dreptul său un număr impresionat de Mari Tururi, 18, după ce anul acesta a încheiat al 113-lea în Turul Franței, la Paris. Au fost trei săptămâni agonizante pentru veteranul lui Lotto-Soudal, însă Adam a strâns din dinți și a izbutit să ajungă din nou pe ilustrul bulevard Champs-Elyssees. 

Privind puțin retrospectiv, în 2012 Adam a devenit al doilea rutier australian care bifează toate cele trei mari curse într-un singur sezon (Giro, Le Tour și Vuelta). A fost singurul ciclist din acel an care a izbutit să atingă o asemenea performanță și al 32-lea din întreaga istorie a acestui sport.

În urma participării la ediția din 2015 a Turului Spaniei (al treisprecezelea său Mare Tur din carieră), Adam Hansen a pus capăt unei hegemonii de 57 de ani a spaniolului Bernardo Ruiz ca prezențe consecutive într-un Mare Tur. A urmat și anul 2017, care i-a adus al 18-lea Tour terminat în carieră, devenind astfel primul ciclist care a fost în stare să atingă o astfel de cifră, după prezența din „Marea Buclă".

În Turul Italiei 2013, Hansen a evadat devreme în runda a șaptea care avea un profil valonat cu multe urcușuri scurte și abrupte. Cerul s-a deschis asupra australianului, acesta și-a lăsat camarazii în urmă și a făcut o cursă solo până la Pescara, unde a cules laurii cu toată ploaia în spatele său. 

O strategie asemănătoare a abordat Adam Hansen și la ediția din 2014 a Turului Spaniei, în etapa a 19-a când a atacat din pluton și a profitat cu 4km înainte de final de dezorganizarea oamenilor din spate. Nimeni nu l-a mai ajuns pe „Croc Man" - altă victorie solo în mare stil!
 
Puțini au știut că australianul este pasionat de științele inginerești. Secretul a dispărut în pluton, când Adam și-a creat proprii săi pantofi de ciclism cu care a concurat în numeroase ocazii. În calitate de inginer, australianul își confecționează singur încălțămintea, oferindu-i un design pe propriul său plac. Hansen a întreținut de asemenea partea de software a grupării Lotto-Soudal, unde este gestionată logistica echipei.  
 
Adam a ales să locuiască în micuțul oraș ceh Frýdlant nad Ostravicí, fiind mutat pe acele plaiuri din 2005. 
 
Fără îndoială, Adam Hansen a avut mania teribilă, de a-și duce ambiția dincolo de margini. Fiecare prezență a sa într-un Mare Tur este o dovadă a fertilității. De la o participare la alta, australianul s-a hrănit cu acea sevă a tinereții care i-a conferit anduranța, și mai mult decât atât longevitatea...
 
Chapeau Adam! Și o altă poveste care își va pune cu grijă amprenta asupra posterității ciclismului... 
 
 
Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !
 
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 16 Mar. 2024

Lazio, un butoi cu pulbere: Immobile, atacat de fani; clubul s-a solidarizat cu el, dar Lotito îl critică

 Demisia antrenorului Maurizio Sarri a fost doar aperitivul la Lazio. 

Autor: Nicolae Comănescu / 15 Mar. 2024

Editorial / Pedrazzini, alegerea bizară a FRF pentru naționala de fotbal feminin a României

 Federaţia Română de Fotbal l-a schimbat pe Cristian Dulca din funcția de selecţioner al naţionalei de fotbal feminin a României cu Massimo Pedrazzini.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.