Interviu exclusiv cu fotbalistul Daniel Novac despre rabona, fenomenul FC Voluntari, regrete și planuri de viitor

Autor: Viorel Berbece

Daniel Novac este căptianul revelației din sezonul trecut de Liga I, FC Voluntari. Mijlocașul de 29 de ani a pasat decisiv, prin rabona, pentru golul victorios al formației sale în disputa cu Gaz Metan Mediaș.

Trecut pe la multe echipe care s-au desființat între timp, Novac și-a găsit liniștea, dar și vârful de formă al carierei la FC Voluntari, echipă la care este om de bază din 2014 încoace.

Fost junior al clubului ilfovean, Daniel a văzut clubul crescând de la an la an, iar asta îl face omul cel mai indicat pentru o discuție legată de viitorul fenomenului FC Voluntari. Despre asta, dar și despre regretele și planurile sale de viitor, am vorbit în cele ce urmează.

Ziarul de Sport: Daniel, spune-mi pentru început, de unde ideea cu pasa în stil rabona? Exersezi la antrenamente sau așa ți-a venit pe moment?

Daniel Novac: Acest procedeu denumit "rabona" îl folosesc de mult timp. Aș putea spune că lovesc mai bine mingea așa decât cu piciorul stâng, pur și simplu nu am încercat într-un meci oficial până acum de frică să nu greșesc. Dacă aș fi pasat cu stângul, nu știu unde ateriza mingea (râde). Am câștigat și câteva pariuri la antrenament că bat corner din rabona direct în poartă!

Ziarul de Sport: A venit în sfârșit mult așteptata victorie. Dar vin două dispute mult mai grele. Cum crezi că se va descurca echipa contra CFR-ului, o echipă în formă și împotriva lui Dinamo, o formație cu orgoliul rănit?

Daniel Novac: Ne bucurăm ca am reușit să câștigăm meciul cu Mediaș, avem un moral mai bun pentru meciurile viitoare. CFR este cea mai în formă echipă din Liga I, va fi un meci foarte greu, pentru că ei au un singur gol primit. Însă sperăm să fim noi cei care le administrează prima înfrângere în acest campionat. Cred că acest meci se va decide dintr-o fază fixă. Cât despre Dinamo, jucăm acasă și trebuie să adunăm puncte! Cred că putem să profităm de forma slabă pe care ei o au acum. Dacă au reușit cei de la Iași, noi de ce nu am putea?

Ziarul de Sport: Ești alături de proiectul FC Voluntari încă din liga secundă. Ai văzut echipa crescând și reușind imposibilul: două trofee pentru o echipă recent înființată. Ce urmează pentru echipa a cărui om de bază ești? Playoff-ul? Poate chiar și atacarea podiumului?

Daniel Novac: Într-adevăr sunt din liga a doua la această echipă, dar mulți nu știu că eu am fost chiar junior la F.C. Voluntari. La 15 ani am decis să plec pentru că nu puteam progresa. nu aveam condițiile necesare de a face performanță. Acum situația este total diferită. Echipa a crescut de la an la an, iar sezonul trecut am reușit să câștigăm doua trofee muncite. Nu sunt salarii mari. dar avem siguranța că le luam și asta ne dă încredere pentru viitor. În toți acești ani de Liga I am reușit să plusăm cu câte ceva. În primul an ne-am salvat de la retrogradare la baraj, în al doilea am câștigat două trofee, iar anul acesta cred că putem prinde play-off ul și să păstram Cupa României.

Ziarul de Sport: Au fost și ceva probleme legate de arbitraj pe acest început de sezon. Cum le comentezi?

Daniel Novac: Problemele de arbitraj nu prea aș vrea să le comentez. Are cine să o facă din cadrul clubului, dacă se dorește asta. Noi am susținut tot timpul arbitrajul românesc. Au fost decizii atât pro, cât și contra noastră pe care nu le mai putem schimba!

Ziarul de Sport: Crezi că FC Voluntari ar trebui tratată cu mai mult respect și interes de către presă sau oarecum te așteptai la asta, având în vedere că joci totuși pentru o echipă cu nu prea multă tradiție și fără prea mulți suporteri?

Daniel Novac: În România, când deschizi un ziar sau o pagina de sport pe Internet, 80% din știri sunt despre două-trei echipe. Consider că ar trebui să se vorbească și despre cluburile mai mici, doar așa poți crește nivelul Ligii I. Dacă nu am fi noi, nu ar mai fi nici ei! Avem și noi o oarecare importanță în acest fenomen numit fotbal.

Ziarul de Sport: Au fost zvonuri privind transformarea FC Voluntari în Rapid. Cum le-ai primit și cum crezi că ar fi fost să porți un tricou vișiniu mult mai apreciat la nivel național?

Daniel Novac: Au fost unele discuții să ne transformăm în Rapid, dar nu știu cum ar fi primit suporterii Rapidului această veste. Nu cred că ne-ar fi acceptat. Pentru mine, să joc la un club de tradiție din Romania ar fi însemnat foarte mult. La fiecare meci să fie stadionul plin și suporterii să cânte și la bine și la rău. În acele momente te simți fotbalist ca să spun așa...

Ziarul de Sport: Ai jucat în trecut pentru câteva echipe care acum nu mai există. Cum comentezi situația de la Sportul Studențesc, în mod special?

Daniel Novac: Intergaz, Brănești,Oțelul și Sportul Studențesc, mai exact, sunt echipele la care am jucat și care acum nu mai există. În acest sport, un jucător are nevoie de continuitate dacă vrei ca el să progreseze. Mie asta mi-a lipsit, am deja patru echipe care s-au desființat. Echipe la care mai mult am pierdut decât am câștigat.

Perioada Sportul Studențesc a fost una foarte grea. Un an și jumătate să nu fi plătit deloc, să nu ai apa să faci un duș după antrenament, ținând cont că ma duceam și cu transportul în comun la stadion! Până la urmă mi-a prins bine. Consider acea perioadă ca o lecție de viață pe care nu o regret!

Ziarul de Sport: Ce fel de antrenor este Claudiu Niculescu? Ce a adus el nou pe finalul sezonului trecut, astfel încât voi să vă mobilizați atât de bine în momentele importante?

Daniel Novac: Claudiu este un antrenor modern. Antrenamente frumoase, scurte și de intensitate. Este mai apropiat de vârstă cu noi și putem vorbi orice cu el. A jucat mulți ani la Dinamo și are experiența vestiarului, deci știe cum să ne vorbească. Pe finalul sezonului trecut a reușit să ne dea încrederea pe care o pierdusem. A reușit să ne facă un grup unit, o familie!

Ziarul de Sport: Sunteți o echipă care nu refuză jocul. Cum comentezi, însă, stilul multor echipe românești de a face antijoc, mai ales la jocurile din deplasare, și a se mulțumi cu puțin?

Daniel Novac: Noi suntem o echipă cu un stil ofensiv. Drept dovadă, nu știm să pierdem la un scor mai echilibrat. Noi când pierdem, luăm câte trei (râde)! Sunt echipe care fac antijoc, se apară și așteaptă un contraatac. Dacă acest stil dă roade și câștigi un campionat sau trofee așa, atunci sunt adeptul lui, asta înseamnă să îți urmărești interesul. Dar să faci și antijoc, să te aperi tot meciul să scoți un punct, ca mai apoi să retrogradezi la finalul sezonului, așa cum fac multe echipe, atunci nu îi văd rostul!

Ziarul de Sport: Revenind la rabona ta, sunt puțini jucători care să știe astfel de trucuri care încântă tribunele. La voi e și Cernat. Cât de mult contează prezența sa în teren? Dar a altor jucători cu experiență în alte domenii, precum Maftei sau Lazăr?

Daniel Novac: Florin este unul dintre cei mai tehnici jucători pe care i-am întâlnit. El s-a născut cu acest talent. Este un jucător important pentru noi pentru că are pasa finală. Știe să pună în valoare un atacant. Majoritatea golurilor pleacă din gheata lui. Atunci când nu a fost în formă, nu prea am marcat.

Este important să ai în echipă jucători cu experiență precum Cernat, Maftei sau Lazăr. În primul rand sunt băieți cu caracter, care indiferent de deciziile antrenorului nu spun nimic si se pregătesc la fel de bine. Spre exemplu, Maftei în ultimul meci a fost rezerva. Nu l-am văzut o secundă supărat, ba chiar ne-a încurajat pe tot parcursul meciului. Contează foarte mult să ai într-o echipă asemenea jucători.

Ziarul de Sport: La Voluntari este liniște din punct de vedere financiar. Și sportiv. Vrei să te retragi de aici sau visezi la măcar o experiență „afară”?

Daniel Novac: Din punct de vedere financiar avem o oarecare liniște. În Liga I sunt probleme la mai toate echipele. Mi-aș dori să pot vedea cum este fotbalul și în străinătate. Sunt curios cum aș rezista într-un vestiar în care nu se vorbește românește. Am avut ocazia la 23 ani să semnez cu o echipa din străinătate, chiar am jucat în meciul de prezentare al lotului acestei echipe, dar din păcate am fost blocat de ANAF. Cei de la Brănești aveau datorii la stat si ANAF-ul a pus sechestru pe jucători și nu am mai putut pleca. Am trecut prin multe cu fotbalul din România. Mă bucur că mi-am găsit cât de cât liniștea la Voluntari și după o experiență în străinătate aș vrea să rămân în cadrul acestui club.

Ziarul de Sport: La final, te rog să transmiți un mesaj către toți fanii tăi!

Daniel Novac: Fani nu știu dacă am eu așa mulți. Nu sunt un jucător spectaculos, la mine munca primează (râde). Dar pentru cei care sunt și mă cunosc aș vrea să le mulțumesc pentru faptul că au încredere în mine. Și dacă vreți să schimbați ceva în lumea asta, atunci fiți voi schimbarea pe care vreți să o vedeți !

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 16 Mar. 2024

Lazio, un butoi cu pulbere: Immobile, atacat de fani; clubul s-a solidarizat cu el, dar Lotito îl critică

 Demisia antrenorului Maurizio Sarri a fost doar aperitivul la Lazio. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.