Un magician pe gheață: Evgeni Plushenko

Autor: Valentin Maier

 

Evgeni Viktorovich Plushenko s-a născut pe 3 noiembrie în 1982 în Dzhamku, Rusia și este cel mai cunoscut patinator pe gheață din ultimele decade. Plushenko este multiplu campion: olimpic (2006 și 2014), mondial (2001, 2003 și 2004), european (2000, 2001, 2003, 2005, 2006, 2010 și 2012), național (1999-2002, 2004-2006, 2010, 2012, 2013) și al competiției Grand Prix of Figure Skating Final (1999, 2000, 2002, 2004).

Pe lângă cele două titluri câștigate la Jocurile Olimpice a mai obținut alte două medalii de argint, un record de medalii la patinaj artistic la JO, pe care îl împarte cu suedezul Gillis Grafstrom. Plushenko este și cel mai tânăr patinator care a obținut un scor perfect la o competiție (la 16 ani) și din punctul de vedere al procedeelor tehnice pe care le-a executat de-a lungul concursurilor la care a participat, are o lungă listă de alte recorduri remarcabile.

Dar cum a început toată povestea aceasta de succes? Plushenko a început să practice patinajul la patru ani, în Volgograd. Către patinaj a fost orientat de către mama sa, sperând ca prin practicarea acestui sport, fiul ei să-și îmbunătățească sănătatea șubredă. Nu avea cum să bănuiască ce mare campion începea să crească chiar sub ochii ei! La doar șapte ani micuțul Evgeni trimitea un prim semnal, atunci când avea să câștige prima sa competiție: Crystal Skate.  La 11 ani și-a continuat pregătirea la Sankt Petersburg, oraș în care locuiește și în prezent, înfruntând cu o voință de fier dorul de familie, pentru a-și împlini visul de a deveni un patinator faimos.

A participat și câștigat multe alte competiții pe lângă cele amintite (Marshalls World Skating Challenge, Trophee Lalique, Rostelecom Cup, Volvo Open Cup, Bofrost Cup on Ice), suferind și unele accidentări serioase care l-au ținut departe de concursuri trei ani (2006-2008). Ca mulți alți mari campioni, Plushenko a revenit în circuit și a triumfat în importante competiții din nou (Jocuri Olimpice, Campionat European, Național). Nici în plan personal nu a fost scutit de probleme, trecând peste un mariaj eșuat în aceeași perioadă. Nu avea să fie singura perioadă de repaus competițional, dar de fiecare dată avea să se reîntoarcă și să surprindă previziunile specialiștilor. Altfel, publicul, adesea emoționat până la lacrimi, era demult câștigat de grația cu care patinatorul rus reușea să evolueze de fiecare dată. Antrenorii și coregrafii cu care a lucrat au avut aportul lor important, fără doar și poate, Plushenko fiind cu adevărat norocos din acest punct de vedere.

Evgheni Plushenko a desfășurat o scurtă perioadă o activitate politică, și continuă să fie apropiat de patinajul artistic, prin faptul că ține cursuri de specialitate pentru începători și profesioniști. El este acum recăsătorit și a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului în Rusia, pe lângă multe alte titluri și premii.

Poate una dintre cele mai memorabile reprezentații este cea din 2006 de la Jocurile Olimpice din Italia (la Torino), când a reușit să câștige cea mai strălucitoare medalie pe melodia The Godfather. Audiența a fost vrăjită de evoluția lui Plushenko parcă desprinsă dintr-un basm.

Ca fapt interesant a fost prezent și la Eurovision în 2008, însoțind reprezentația muzicală a lui Dima Bilan (melodia Believe) cu ceea ce Plushenko știa cel mai bine să facă. Rusia a câștigat acea ediție de Eurovision.

În primăvara anului 2017, Plushenko s-a retras din activitate. Întrebat de jurnaliști dacă are de gând să revină la Jocurile Olimpice din 2018, care ar fi cea de-a cincea participare la o asemenea competiție, Evgheni Plushenko, supranumit Regele Revenirilor, a răspuns: Cine știe, orice este posibil…”.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolas Grama / 19 Oct. 2017

Cornel Penu și-a lansat o carte autobiografică la Buzău

Cornel Penu, dublu campion mondial cu naționala României, și-a lansat volumul autobiografic „Penu: a apăra, a câștiga, a trăi''.

Autor: Daniel Samoilă / 19 Oct. 2017

Exclusiv. Interviu cu Alex Ciocan despre revenirea sa în competiții. Va merge la Europeanul pe velodrom, alături de naționala României

 Ziarul de Sport vă oferă un interviu în exclusivitate cu Alex Ciocan despre revenirea sa în competiții, la Europeanul pe velodrom de la Berlin.

Autor: Daniel Samoilă / 17 Oct. 2017

Sala Polivalentă din Cluj se va numi BT Arena

 Sala Polivalentă din Cluj se va numi BT Arena în următorii cinci ani. 

Ştiri recente:

Autor: Dionisie Rotaru / 20 Oct. 2017

Belgia-România 3-2. „Tricolorele” au fost la doar câteva minute distanță de o surpriză

  În al doilea meci din preliminariile pentru Mondialul de fotbal feminin din 2019, România a pierdut la limită pe terenul Belgiei.

Autor: Daniel Samoilă / 20 Oct. 2017

Liga 1: Victorie în ultimele minute pentru CS U Craiova pe terenul Chiajnei. Oltenii sunt pe doi în clasament

 CS U Craiova câștigă în ultimele minute la Chiajna și obține un rezultat important în lupta pentru titlu în Liga 1. 

Autor: Maria Sorescu / 20 Oct. 2017

Melinda Geiger, cea mai bună jucătoare a lui Brest, dar echipa ei a pierdut în ultima secundă în Liga Campionilor

 Melinda Geiger a reușit un nou meci foarte bun pentru echipa franceză Brest în Liga Campionilor.