Un magician pe gheață: Evgeni Plushenko

Autor: Valentin Maier

 

Evgeni Viktorovich Plushenko s-a născut pe 3 noiembrie în 1982 în Dzhamku, Rusia și este cel mai cunoscut patinator pe gheață din ultimele decade. Plushenko este multiplu campion: olimpic (2006 și 2014), mondial (2001, 2003 și 2004), european (2000, 2001, 2003, 2005, 2006, 2010 și 2012), național (1999-2002, 2004-2006, 2010, 2012, 2013) și al competiției Grand Prix of Figure Skating Final (1999, 2000, 2002, 2004).

Pe lângă cele două titluri câștigate la Jocurile Olimpice a mai obținut alte două medalii de argint, un record de medalii la patinaj artistic la JO, pe care îl împarte cu suedezul Gillis Grafstrom. Plushenko este și cel mai tânăr patinator care a obținut un scor perfect la o competiție (la 16 ani) și din punctul de vedere al procedeelor tehnice pe care le-a executat de-a lungul concursurilor la care a participat, are o lungă listă de alte recorduri remarcabile.

Dar cum a început toată povestea aceasta de succes? Plushenko a început să practice patinajul la patru ani, în Volgograd. Către patinaj a fost orientat de către mama sa, sperând ca prin practicarea acestui sport, fiul ei să-și îmbunătățească sănătatea șubredă. Nu avea cum să bănuiască ce mare campion începea să crească chiar sub ochii ei! La doar șapte ani micuțul Evgeni trimitea un prim semnal, atunci când avea să câștige prima sa competiție: Crystal Skate.  La 11 ani și-a continuat pregătirea la Sankt Petersburg, oraș în care locuiește și în prezent, înfruntând cu o voință de fier dorul de familie, pentru a-și împlini visul de a deveni un patinator faimos.

A participat și câștigat multe alte competiții pe lângă cele amintite (Marshalls World Skating Challenge, Trophee Lalique, Rostelecom Cup, Volvo Open Cup, Bofrost Cup on Ice), suferind și unele accidentări serioase care l-au ținut departe de concursuri trei ani (2006-2008). Ca mulți alți mari campioni, Plushenko a revenit în circuit și a triumfat în importante competiții din nou (Jocuri Olimpice, Campionat European, Național). Nici în plan personal nu a fost scutit de probleme, trecând peste un mariaj eșuat în aceeași perioadă. Nu avea să fie singura perioadă de repaus competițional, dar de fiecare dată avea să se reîntoarcă și să surprindă previziunile specialiștilor. Altfel, publicul, adesea emoționat până la lacrimi, era demult câștigat de grația cu care patinatorul rus reușea să evolueze de fiecare dată. Antrenorii și coregrafii cu care a lucrat au avut aportul lor important, fără doar și poate, Plushenko fiind cu adevărat norocos din acest punct de vedere.

Evgheni Plushenko a desfășurat o scurtă perioadă o activitate politică, și continuă să fie apropiat de patinajul artistic, prin faptul că ține cursuri de specialitate pentru începători și profesioniști. El este acum recăsătorit și a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului în Rusia, pe lângă multe alte titluri și premii.

Poate una dintre cele mai memorabile reprezentații este cea din 2006 de la Jocurile Olimpice din Italia (la Torino), când a reușit să câștige cea mai strălucitoare medalie pe melodia The Godfather. Audiența a fost vrăjită de evoluția lui Plushenko parcă desprinsă dintr-un basm.

Ca fapt interesant a fost prezent și la Eurovision în 2008, însoțind reprezentația muzicală a lui Dima Bilan (melodia Believe) cu ceea ce Plushenko știa cel mai bine să facă. Rusia a câștigat acea ediție de Eurovision.

În primăvara anului 2017, Plushenko s-a retras din activitate. Întrebat de jurnaliști dacă are de gând să revină la Jocurile Olimpice din 2018, care ar fi cea de-a cincea participare la o asemenea competiție, Evgheni Plushenko, supranumit Regele Revenirilor, a răspuns: Cine știe, orice este posibil…”.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

 

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 16 Mar. 2018

VIDEO / Tibi Ușeriu a câștigat pentru a treia oară la rând ultramaratonul arctic

 Tiberiu Uşeriu s-a impus din nou în cea mai dificilă cursă de anduranță, Maratonul Arctic Ultra 6633.

Autor: Nicolas Grama / 16 Mar. 2018

Facem din „Țânțar” armăsar ? Cât de util este Cornel Țălnar echipei naționale ?

 După ce l-a cooptat pe Mirel Rădoi la naționala de tineret, FRF intenționează să-l aducă și pe Cornel Țălnar ca ajutor pentru Cosmin Contra.

Autor: Andrei Szabo / 15 Mar. 2018

REPORTAJ / Cum trăiește Ardealul meciul CFR Cluj-FCSB. Cozi la bilete, tombole și speranțe

 S-a intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru meciul CFR Cluj-FCSB, de duminică, iar presiunea în cele două tabere se amplifică. În acest context, în care miza este importantă, iar declarațiile reciproce devin tot mai tăioase, am luat pulsul evenimentului și la nivelul fanilor.

Ştiri recente:

Autor: Dionisie Rotaru / 17 Mar. 2018

Contra a anunțat lotul pentru amicalele cu Israel și Suedia. Câteva nume noi, dar și multe nume vechi

   Selecționerul României, Cosmin Contra a anunțat lotul de 27 de jucători cu care va aborda meciurile de pe 24 și 27 martie, cu Israel, respectiv Suedia.

Autor: Andrei Szabo / 16 Mar. 2018

Zero pe toate planurile. Viitorul și CSU Craiova au făcut un meci demn de play-out

 Meciul dintre Viitorul și CSU Craiova a dezamăgit. Toată lumea se aștepta la un duel spectaculos, însă partida a fost închisă, cu puține ocazii și multe cartonașe galbene.

Autor: Maria Sorescu / 16 Mar. 2018

OFICIAL: Helle Thomsen, demisă de la CSM București. „Știam dinaintea meciului cu Bistrița”

 Helle Thomsen a fost demisă de la CSM Bucureşti, iar informația a fost confirmată de antrenoarea daneză.