Povestea Ford T, cea mai cunoscută mașină din lume. 109 ani de la primul model

Autor: Pompiliu Constantin

Henry Ford a schimbat viața multor oameni datorită invențiilor sale.

Industriașul născut în Michigan, la 30 iulie 1863, a creat la începutul secolului al XX-lea un model de mașină popular, care avea să rămână în istorie pentru utilitatea sa.

În 1903 a înființat Ford Motor Company, în Detroit, iar la scurt timp a apărut modelul Ford-T. Acesta este un automobil construit de Henry Ford, Childe Harold Wills si doi maghiari, Jozsef Galamb si Eugene Farkas. Evenimentul s-a produs în 1908.

Inovația a constat în faptul că mașina a fost lansată pe piață la un preț accesibil. Până atunci, majoritatea mașinilor era costisitoare și doar cei înstăriți și le puteau permite. Ford T era ușor de utilizat, întreținut și manevrat pe drumurile accidentate. A fost produs în mod masiv datorită inovatoarelor linii de asamblare. Primul model a ieșit din fabrică la data de 12 august 1908, adică în urmă cu exact 109 ani.

Henry Ford a conceput Modelul T astfel încât să fie ușor de condus, deoarece se adresa unor oameni care nu se pricepeau la arta șofatului. Ford-T beneficia de un motor plasat în față, care producea 20 de cai putere și permitea o viteză maximă de 72 km/oră.

În prima perioadă a existenței acestui model, Ford vopsea mașinile doar în negru pentru că această culoare se usca foarte repede. Ulterior, cromatica s-a diversificat.

Primele mașini Ford-T au fost construite în 12 ore, dar odată cu perfecționarea automatizării sistemului de producție, procesul de asamblare s-a redus la doar 93 de minute. De-a lungul timpului s-au construit peste 15 milioane de astfel de exemplare. Modelul T a fost înlocuit în 1928 de Ford Model A.
 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 15 Dec. 2017

Ferrari nu mai face față cererilor, deși produce 8400 de mașini anual

 Ferrari intenționează să crească producția la 9.000 de unități pe an în 2018 ca urmare a cererilor în creștere primite din partea clienților.

Autor: Daniel Samoilă / 04 Dec. 2017

Lewis Hamilton exclude o mutare la Ferrari

 De patru ori campion mondial în Formula 1, britanicul Lewis Hamilton exlude o posibilă mutare la Ferrari. 

Autor: Daniel Samoilă / 29 Noi. 2017

Alfa Romeo revine în Formula 1 după o absență de peste 30 de ani

 Echipa elvețiană din Formula 1, Sauber a semnat un parteneriat tehnic și comercial pe mai mulți ani cu Alfa Romeo. Producătorul italian revine în Marele Circ după o absență de mai bine de 30 de ani. 

Ştiri recente:

Autor: Daniel Samoilă / 15 Dec. 2017

Inedit. Ronnie O’Sullivan a dormit în timpul unui meci din Openul Scoției, dar la final a câștigat

 Moment inedit petrecut la Openul Scoției la snooker. Una dintre legendele acestui sport, englezul Ronnie O’Sullivan a dortmit în timpul duelului cu Li Hand, din 16-imile competiției. 

Autor: Maria Sorescu / 15 Dec. 2017

Robert Glință, bronz european și record național la campionatele în bazin scurt din Danemarca

 România a obținut prima medalie la Campionatele Europene de nataţie în bazin scurt din Danemarca.

Autor: Daniel Samoilă / 15 Dec. 2017

Norvegia, calificare en-fanfare în finala Campionatului Mondial de handbal feminin

 Norvegia, campioana mondială en-titre, a reușit o calificare spectaculoasă în finala Campionatului Mondial de handbal feminin, ce are loc în Germania. a