Povestea Ford T, cea mai cunoscută mașină din lume. 109 ani de la primul model

Autor: Pompiliu Constantin

Henry Ford a schimbat viața multor oameni datorită invențiilor sale.

Industriașul născut în Michigan, la 30 iulie 1863, a creat la începutul secolului al XX-lea un model de mașină popular, care avea să rămână în istorie pentru utilitatea sa.

În 1903 a înființat Ford Motor Company, în Detroit, iar la scurt timp a apărut modelul Ford-T. Acesta este un automobil construit de Henry Ford, Childe Harold Wills si doi maghiari, Jozsef Galamb si Eugene Farkas. Evenimentul s-a produs în 1908.

Inovația a constat în faptul că mașina a fost lansată pe piață la un preț accesibil. Până atunci, majoritatea mașinilor era costisitoare și doar cei înstăriți și le puteau permite. Ford T era ușor de utilizat, întreținut și manevrat pe drumurile accidentate. A fost produs în mod masiv datorită inovatoarelor linii de asamblare. Primul model a ieșit din fabrică la data de 12 august 1908, adică în urmă cu exact 109 ani.

Henry Ford a conceput Modelul T astfel încât să fie ușor de condus, deoarece se adresa unor oameni care nu se pricepeau la arta șofatului. Ford-T beneficia de un motor plasat în față, care producea 20 de cai putere și permitea o viteză maximă de 72 km/oră.

În prima perioadă a existenței acestui model, Ford vopsea mașinile doar în negru pentru că această culoare se usca foarte repede. Ulterior, cromatica s-a diversificat.

Primele mașini Ford-T au fost construite în 12 ore, dar odată cu perfecționarea automatizării sistemului de producție, procesul de asamblare s-a redus la doar 93 de minute. De-a lungul timpului s-au construit peste 15 milioane de astfel de exemplare. Modelul T a fost înlocuit în 1928 de Ford Model A.
 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 14 Mar. 2018

Programul Rabla se reia la 15 martie

 Cunoscutul program Rabla începe în acest an la 15 martie și se va desfășura în aceleași condiții ca anul trecut.

Autor: Maria Sorescu / 10 Mar. 2018

Ianis Hagi va reprezenta imaginea BMW în România

 Ianis Hagi calcă pe urmele tatălui său și în materie de preferințe auto.

Autor: Nicolas Grama / 03 Mar. 2018

Salonul Internaţional de Automobile Bucureşti revine după 11 ani

 Salonul Internaţional de Automobile Bucureşti (SIAB) este cel mai important eveniment din domeniul automobilelor organizat în România.

Ştiri recente:

Autor: Dionisie Rotaru / 17 Mar. 2018

Contra a anunțat lotul pentru amicalele cu Israel și Suedia. Câteva nume noi, dar și multe nume vechi

   Selecționerul României, Cosmin Contra a anunțat lotul de 27 de jucători cu care va aborda meciurile de pe 24 și 27 martie, cu Israel, respectiv Suedia.

Autor: Andrei Szabo / 16 Mar. 2018

Zero pe toate planurile. Viitorul și CSU Craiova au făcut un meci demn de play-out

 Meciul dintre Viitorul și CSU Craiova a dezamăgit. Toată lumea se aștepta la un duel spectaculos, însă partida a fost închisă, cu puține ocazii și multe cartonașe galbene.

Autor: Maria Sorescu / 16 Mar. 2018

OFICIAL: Helle Thomsen, demisă de la CSM București. „Știam dinaintea meciului cu Bistrița”

 Helle Thomsen a fost demisă de la CSM Bucureşti, iar informația a fost confirmată de antrenoarea daneză.