Istoria uitată a pushball-ului, un sport inventat în America

Autor: Pompiliu Constantin

Moses Crane a fost un american pasionat de invenții în secolul al XIX-lea.

Nu era îndrăgostit de sport, deși cei trei fii ai săi jucau fotbal la Harvard.

I se părea că ideea de a urmări o minge mică nu e deloc plăcută, astfel că s-a gândit să inoveze și să pună bazele unui sport mai degrabă fizic.

Așa că a găsit soluția de a inventa un sport cu o minge uriașă, împinsă din mai multe părți.

În 1894 a găsit un meșter care să-i construiască o minge gigantică. I-a plătit acestuia 175 de dolari, echivalentul a 4500 de dolari în ziua de azi, iar după câteva luni de experimente alături de fiul lui Edwin, a pus bazele noului sport, pushball.

Sportul lui a găsit destui practicanți, iar ideea a ajuns chiar și în presa britanică. În 1902 s-a jucat primul meci de pushball în Marea Britanie în fața a 4000 de spectatori. Mingea era construită din pielea a șase cai și a durat peste două ore pentru a fi umflată. Jocul implica angrenarea a două echipe a câte opt oameni, cu puncte bonus pentru echipa care împinge mingea în terenul de țintă advers.

Impresiile au fost împărțite. Mulți au respins noul joc, în timp ce alții l-au descris drept amuzant și distractiv. Nu a reușit să ia fața unor sporturi precum cricketul, tenisul de masă sau fotbalul. Marele dezavantaj era legate de faptul că era un sport lent, iar cei fără forță s-au arătat nemulțumiți.

Pentru a diminua din necesitatea forței fizice, inventatorul american a încercat să înlocuiască oamenii cu cai. Apoi au fost folosite mașinile pentru a împinge mingea. Toate aceste încercări au îndepărtat curioșii, dar și pasionații acestui sport. Treptat, pushballul a pierdut din interes până când a ajuns o activitate anonimă. Iar în timp ce alte sporturi au evoluat și au fost organizate sub cupola unor federații, pushballul a dispărut.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comanescu / 24 Feb. 2024

Moștenirea sumo-ului în pericol. Ce spune scandalul Hakuseiho despre acest sport

 În lumea serenă a sumo-ului, unde onoarea și tradiția domină, o știre surprinzătoare a făcut înconjurul lumii.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Feb. 2024

VIDEO / Din toată inima pentru Team Romania, melodia care-i va impulsiona pe sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris

 Trupa Voltaj aduce o notă de inspirație și susținere pentru sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Autor: Nicolae Comanescu / 21 Feb. 2024

Skills4Coach, un proiect european care își propune să dezvolte abilitățile antrenorilor, va fi implementat și în România prin UNEFS

 Mai multe instituții academice, printre care și Universitatea Națională de educație Fizică și Sport din București (UNEFS), au colaborat în ultimii ani într-un proiect european pentru a dezvolta abilitățile antrenorilor. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.