Istoria uitată a pushball-ului, un sport inventat în America

Special - Diverse / Autor: Pompiliu Constantin / Data: 11 Aug. 2017

Moses Crane a fost un american pasionat de invenții în secolul al XIX-lea.

Nu era îndrăgostit de sport, deși cei trei fii ai săi jucau fotbal la Harvard.

I se părea că ideea de a urmări o minge mică nu e deloc plăcută, astfel că s-a gândit să inoveze și să pună bazele unui sport mai degrabă fizic.

Așa că a găsit soluția de a inventa un sport cu o minge uriașă, împinsă din mai multe părți.

În 1894 a găsit un meșter care să-i construiască o minge gigantică. I-a plătit acestuia 175 de dolari, echivalentul a 4500 de dolari în ziua de azi, iar după câteva luni de experimente alături de fiul lui Edwin, a pus bazele noului sport, pushball.

Sportul lui a găsit destui practicanți, iar ideea a ajuns chiar și în presa britanică. În 1902 s-a jucat primul meci de pushball în Marea Britanie în fața a 4000 de spectatori. Mingea era construită din pielea a șase cai și a durat peste două ore pentru a fi umflată. Jocul implica angrenarea a două echipe a câte opt oameni, cu puncte bonus pentru echipa care împinge mingea în terenul de țintă advers.

Impresiile au fost împărțite. Mulți au respins noul joc, în timp ce alții l-au descris drept amuzant și distractiv. Nu a reușit să ia fața unor sporturi precum cricketul, tenisul de masă sau fotbalul. Marele dezavantaj era legate de faptul că era un sport lent, iar cei fără forță s-au arătat nemulțumiți.

Pentru a diminua din necesitatea forței fizice, inventatorul american a încercat să înlocuiască oamenii cu cai. Apoi au fost folosite mașinile pentru a împinge mingea. Toate aceste încercări au îndepărtat curioșii, dar și pasionații acestui sport. Treptat, pushballul a pierdut din interes până când a ajuns o activitate anonimă. Iar în timp ce alte sporturi au evoluat și au fost organizate sub cupola unor federații, pushballul a dispărut.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !
 

 

Comentarii Facebook

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

Special / Diverse Autor: Valentin Maier / 14 Aug. 2017

A 29-a ediție a Jocurilor Universitare de Vară are loc la Taipei

În perioada 18-30 august vor avea loc la Taipei, în Taiwan, Jocurile Universitare de Vară.

Special / Diverse Autor: Nicolas Grama / 12 Aug. 2017

Săritoarea cu schiurile Dana Haralambie a luat puncte la Grand Prix-ul de la Courchevel

 Deși este vară, săritorii cu schiurile nu au vacanță. Ba chiar participă la evenimente importante adaptate condițiilor anotimpului cald.

Pag. 1 din 145 | 2 art./pag. | Total 289 art.

Cele mai noi articole