Istoria uitată a pushball-ului, un sport inventat în America

Autor: Pompiliu Constantin

Moses Crane a fost un american pasionat de invenții în secolul al XIX-lea.

Nu era îndrăgostit de sport, deși cei trei fii ai săi jucau fotbal la Harvard.

I se părea că ideea de a urmări o minge mică nu e deloc plăcută, astfel că s-a gândit să inoveze și să pună bazele unui sport mai degrabă fizic.

Așa că a găsit soluția de a inventa un sport cu o minge uriașă, împinsă din mai multe părți.

În 1894 a găsit un meșter care să-i construiască o minge gigantică. I-a plătit acestuia 175 de dolari, echivalentul a 4500 de dolari în ziua de azi, iar după câteva luni de experimente alături de fiul lui Edwin, a pus bazele noului sport, pushball.

Sportul lui a găsit destui practicanți, iar ideea a ajuns chiar și în presa britanică. În 1902 s-a jucat primul meci de pushball în Marea Britanie în fața a 4000 de spectatori. Mingea era construită din pielea a șase cai și a durat peste două ore pentru a fi umflată. Jocul implica angrenarea a două echipe a câte opt oameni, cu puncte bonus pentru echipa care împinge mingea în terenul de țintă advers.

Impresiile au fost împărțite. Mulți au respins noul joc, în timp ce alții l-au descris drept amuzant și distractiv. Nu a reușit să ia fața unor sporturi precum cricketul, tenisul de masă sau fotbalul. Marele dezavantaj era legate de faptul că era un sport lent, iar cei fără forță s-au arătat nemulțumiți.

Pentru a diminua din necesitatea forței fizice, inventatorul american a încercat să înlocuiască oamenii cu cai. Apoi au fost folosite mașinile pentru a împinge mingea. Toate aceste încercări au îndepărtat curioșii, dar și pasionații acestui sport. Treptat, pushballul a pierdut din interes până când a ajuns o activitate anonimă. Iar în timp ce alte sporturi au evoluat și au fost organizate sub cupola unor federații, pushballul a dispărut.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !
 

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 15 Dec. 2017

Raluca Strămăturaru, lider în Cupa Națiunilor la sanie

 Raluca Strămăturaru, sportivă legitimată la CSAMB Predeal, traversează o perioadă excelentă și abordează cu speranțe îndreptățite Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang (Coreea de Sud), din februarie 2018.

Autor: Maria Sorescu / 01 Dec. 2017

Agenția Mondială Antidoping a suspendat provizoriu laboratorul antidoping de la București

Lovitură importantă pentru Laboratorul antidoping de la București.

Autor: Maria Sorescu / 27 Noi. 2017

Cele mai utile 5 sporturi anti stres

 Sportul este una dintre cele mai bune metode de a înlătura stresul, însă și aici sunt sporturi și sporturi.

Ştiri recente:

Autor: Daniel Samoilă / 15 Dec. 2017

Inedit. Ronnie O’Sullivan a dormit în timpul unui meci din Openul Scoției, dar la final a câștigat

 Moment inedit petrecut la Openul Scoției la snooker. Una dintre legendele acestui sport, englezul Ronnie O’Sullivan a dortmit în timpul duelului cu Li Hand, din 16-imile competiției. 

Autor: Maria Sorescu / 15 Dec. 2017

Robert Glință, bronz european și record național la campionatele în bazin scurt din Danemarca

 România a obținut prima medalie la Campionatele Europene de nataţie în bazin scurt din Danemarca.

Autor: Daniel Samoilă / 15 Dec. 2017

Norvegia, calificare en-fanfare în finala Campionatului Mondial de handbal feminin

 Norvegia, campioana mondială en-titre, a reușit o calificare spectaculoasă în finala Campionatului Mondial de handbal feminin, ce are loc în Germania. a