Interviu exclusiv cu judoka Larisa Florian, multiplă medaliată internațională, despre provocările de pe tatami

Larisa Florian este una dintre cele mai valoroase judoka ale lumii la categoria 52 kg.

Sportiva de 22 de ani originară din Oradea a avut o ascensiune fulminantă la seniori în ultimul an, reușind câteva rezultate remarcabile.

Anul acesta a izbutit să câștige Grand Slamul de la Baku, să ia un argint la Openul European de la Minsk și un bronz la Grand Prix-ul de la Dusseldorf. Se află pe locul 4 în lume în clasamentul general al categoriei sale.

Larisa Florian le-a învins în 2017, printre altele, pe Charline van Snick, campioana europeană en titre și pe brazilianca Sarah Menezes, campioana olimpică de la Londra.

Cu o pregătire meticuloasă alături de antrenorul Aurelian Fleisz, Larisa Florian își dorește în permanență să se perfecționeze și să ia o medalie la Jocurile Olimpice.

Am stat de vorbă cu Larisa Florian despre cum a descoperit judo-ului, care  au fost provocările acestui sport și care sunt ambițiile sale.

 

Ziarul de Sport: Cum privești, la rece, medaliile de la Baku și Minsk ? Care este mai importantă ?

Larisa Florian: Eu aș pune medalia de la Baku pe primul loc în clasamentul medaliilor obținute în acest an. Până în momentul de față este prima medalie obținută la un Grand Slam și este cu atât mai valoroasă cu cât am reușit sa înving sportive cu un palmares foarte frumos. 

Ziarul de Sport: Ai deja zeci de medalii în judo. Cum ai descoperit acest sport ? Când ai conștientizat că ai talent ?

Larisa Florian: Practic judo de la vârsta de 9 ani. Eram la școala când antrenorul a venit sa ne întrebe dacă suntem interesați de acest sport. Eram un copil plin de energie și dornic sa încerc lucruri noi. Mi-a plăcut foarte mult încă de la primele ore de antrenament, de abia așteptam să se facă acele zile în care aveam antrenament și îmi plăcea ca eu să fiu prima la orice aveam de făcut. Ambiția și talentul meu au început sa se vadă destul de repede. Pe când aveam doar 12 ani am câștigat primul titlul de campioană națională la U13.

Ziarul de Sport: Tu lupți la categoria 52 de kg. Ai avut vreodată probleme în a-ți îndeplini greutatea, ca la box, spre exemplu ?

Larisa Florian: Pot să spun ca am avut o perioadă în care m-am îngrășat și aveam cam mult de slăbit. Mă chinuiam și m-am înfometat destul de mult astfel încât să-mi fac categoria. Crescând am realizat că acest aspect este foarte important, așa că acum încerc să mă mențin în kilograme, sunt atentă la ceea ce mănânc și încerc să fiu cât mai profesionistă.

Ziarul de Sport: Ai moștenit acest spirit combativ sau e o chestiune dobândită în societate ?

Larisa Florian: Nu am moștenit spirtul combativ deoarece în familie nimeni nu a făcut sport de performanță. Eu de mică mi-am impus să fiu cea mai bună și nu îmi plăcea să pierd. Dacă mă întorceam acasă cu medalia de argint sau bronz nici nu vroiam să le arăt părinților sau prietenilor. Cred că acest lucru face parte din felul meu de a fi și m-a ajutat la progresul meu sportiv. 

Ziarul de Sport: Mulți nu prea auziseră de tine până anul acesta. Crezi că 2017 a fost anul declicului pentru tine ?

Larisa Florian: Cred că nu am devenit atât de cunoscută până acum deoarece încă eram junioară. Am avut un palmares destul de frumos la cadeți și juniori, plin de medalii la Campionatele Europene și Mondiale, însă competițiile de juniori și cadeți nu sunt la fel de mediatizate. În anul 2016 și 2017 am participat doar la competiții dedicate seniorilor și încet-încet am început sa urc în clasamentul mondial. 


Ziarul de Sport:  Cât de mult te antrenezi. Descrie-ne, te rog, cum arată în linii mari o săptămână de pregătire !

Larisa Florian: Mă antrenez de două ori pe zi și sâmbăta o singură dată. E un program normal pentru o sportivă de performanță. Particip și la multe stagii de pregătire în funcție de calendarul competițional. 


Ziarul de Sport:  Care sunt obiectivele pe termen mediu și lung ?

Larisa Florian: Luna aceasta va avea loc Campionatul Mondial de Seniori în Ungaria, de unde îmi doresc foarte mult să mă întorc cu o medalie. Obiectivul meu pe termen lung este obținerea unei medalii la Jocurile Olimpice din 2020. 

Ziarul de Sport: Mai ai și alte pasiuni în afară de judo ?

Larisa Florian: Nu prea am timp și de alte activități, însă aș putea spune ca îmi place mult să merg la cumpărături și să îmi petrec timpul cu familia. 

Ziarul de Sport:  Cât de mult contează sparring partnerii și cât antrenorul în acest sport ? Sau în cazul tău ?

Larisa Florian: Antrenorul are un rol foarte important în viața mea sportivă. Înainte de fiecare competiție facem împreună planul tactic, pregătim fiecare meci, astfel încât să ieșim învingători. Sparring partnerii, de asemenea, au rolul lor important. Fiecare judoka are stilul lui de luptă și e foarte benefic să întâlnim cât mai multe stiluri în antrenament. Eu, împreună cu antrenorul meu, am ales să participăm la cât mai multe stagii de pregătire tocmai pentru a întâlni cât mai multe stiluri diferite de luptă. Având cât mai mulți parteneri progresul este mai mare.

Ziarul de Sport: Dacă ar fi să recomanzi copiilor judo-ul din ce motive ar fi bine să practice acest sport ?

Larisa Florian: Judo este un sport complex, care te ajută să îți dezvolți toate calitățile motrice. Avem și un cod moral la judo care trebuie respectat: politețe, respect, prietenie, modestie, autocontrol, curaj, sinceritate, ajutor, seriozitate. Toate acestea îl vor ajuta în educație și ii vor forma caracterul pentru când va fi mai mare. 

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 06 Apr. 2024

Andreea Beatrice Ana, calificată la o nouă ediție de Jocuri Olimpice

 „Calificarea m-a eliberat”, a declarat Andreea Beatrice Ana la sosirea la București

Autor: Nicolae Comănescu / 13 Mar. 2024

Judo-ul românesc s-a divizat. Cozmin Gușă și Florin Bercean, arătați cu degetul

 Judo-ul românesc este în colaps, susțin mai mulți foști sportivi.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Oct. 2023

ANALIZĂ / India vrea să organizeze Jocurile Olimpice din 2036. Care sunt atuurile sale

 India are o economie în creștere și o populație care vrea să simtă acest lucru. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.