Costel Roșu, marcator și antrenor. De vorbă cu experimentatul fotbalist al Daciei Unirea Brăila

Autor: Pompiliu Constantin

Costel Roșu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști din liga a doua. Evoluează pentru Dacia Unirea Brăila și este motorul acestei echipe.

Pe lângă activitatea de jucător, Costel Roșu antrenează două grupe de copii ale clubului.

Fotbalistul a evoluat de-a lungul vremii la Unirea Slobozia sau FC Voluntari. Din 2015 s-a întors la Brăila, orașul său natal.

Am stat de vorbă cu jucătorul de 32 de ani care a înscris două goluri în prima etapă din liga secundă pentru a înțelege cum îmbină statutul de jucător cu acela de antrenor.

 

Ziarul de Sport: De când te-ai apucat de antrenorat ?

Costel Roșu: De aproximativ doi ani. Mă gândeam de mult să încerc să fac asta, iar după ce am început, mi-a plăcut. Cred că este meseria pe care aș vrea să o urmez după ce termin cariera de fotbalist. Mă voi axa doar pe antrenorat peste câțiva ani.

Ziarul de Sport: Ai urmat cursuri de antrenor ?

Costel Roșu: Da. Am licența C deocamdată. Am fost la cursuri, iar din octombrie încep cursurile pentru licența B. Îmi place să mă documentez. Caut materiale pe internet. Am încercat să valorific și cunoștințele primite de la antrenorii cu care am lucrat de-a lungul vremii. E un domeniu unde contează foarte mult partea practică totuși, dincolo de toate studiile și cercetările în domeniu.

Ziarul de Sport: Ce vârste au copiii pe care îi antrenezi ?

Costel Roșu: Am două grupe: juniori B și pe cei născuți în 2010 și 2011. Merg la turnee cu ei, le programez meciuri. E important să joace cât mai mult pentru că doar așa pot să se îmbunătățească.

Ziarul de Sport: Ce sfaturi le dai ?

Costel Roșu: Încerc să le transmit ideea că este important să muncească. Nu e suficient să ai talent. E esențial să muncești în fiecare zi. Le dau exemplul ui Bănel Nicoliță. E cel mai potrivit în cazul nostru. A plecat de la Brăila. Era un jucător amărât, fără situație materială, dar a muncit enorm și a știut că fotbalul este șansa lui. Am văzut mulți juniori care s-au pierdut. Aveau impresia că dacă sunt chemați la echipa mare deja sunt fotbaliști. E normal ca antrenorul să-i cheme pentru că și el vrea să promoveze tineri, dar depinde și de tine ca fotbalist să muncești și să-i arăți că poți să crești valoric. Asta nu înțeleg foarte mulți.

 

Ziarul de Sport: Și cum arată programul tău în aceste condiții ?

Costel Roșu: E un program destul de încărcat. Dimineața am antrenamentul de fotbalist, să-i spunem așa, iar după-amiază, de obicei după ora 16:00 merg să-i antrenez pe copii. E aglomerat, dar fac ce îmi place.

Ziarul de Sport: La Dacia Unirea Brăila cum este situația ? Am înțeles că sunt probleme de efectiv.

Costel Roșu: Da. Ne-au plecat jucători importanți, au venit fotbaliști de la liga a treia care nu au multă experiență. E dificil și pentru antrenor să omogenizeze lotul, să găsească soluții. Mai ales că la noi sunt și probleme financiare. Nu ne-am mai luat salariul din ianuarie. E neplăcut. Cine să vină în aceste condiții, doar pe promisiuni ?

Ziarul de Sport: Și tu cum te descurci ? Cum îți câștigi existența ?

Costel Roșu: Supraviețuiesc din salariul de antrenor de copii și mai este soția, care lucrează și care este un sprijin foarte important.

Ziarul de Sport: Nu ai încercat să cauți alt club, pentru că ești totuși un fotbalist cunoscut ?

Costel Roșu: Am avut oferte, cea mai recentă chiar săptămâna trecută, de la Clinceni. Am refuzat însă pentru că m-am obișnuit la Brăila, îmi place să lucrez cu copiii de aici, m-am atașat de ei. Au mai venit și cei de la conducerea clubului, oameni din partea autorităților care mi-au promis că se vor rezolva lucrurile.

Ziarul de Sport: Cu toate aceste probleme, ce obiectiv aveți în noul sezon ?

Costel Roșu: E clar că singurul obiectiv la care ne putem gândi este salvarea de la retrogradare cu toate aceste probleme. Sper să-mi ajut echipa să îndeplinim obiectivul în speranța că se va îndrepta situația.


Ziarul de Sport: La promovare cine crezi că sunt echipele favorite ?

Costel Roșu: Eu văd o singură echipă favorită. E vorba de UTA. Nu are cum să le scape promovarea anul ăsta. Au o echipă foarte bună, lot puternic, au un buget bine proporționat. Mi-e greu să-mi dau seama care va fi a doua echipă, ținând cont de toate problemele astea care apar la liga a doua. La noi e mai echilibată lupta pentru evitarea retrogradării decât cea pentru promovare.

Ziarul de Sport: La Brăila au fost mereu promisiuni pentru crearea unei echipe puternice. S-a vorbit chiar și de un stadion renovat. Ce știi despre acest ultim aspect ?

Costel Roșu: Mi-e greu să cred că lucrurile se vor schimba prea curând. Oamenii nu sunt interesți. Se chinuie de doi ani să facă un stadion cu sintetic. Mi-e greu să cred că va fi renovat stadionul pe care jucăm noi. Eventual să cadă pe noi și apoi să-l refacă. Facem haz de necaz, dar asta e realitatea, una tot mai grea în liga a doua.

Ziarul de Sport: Pentru că acum ești și antrenor, dar încă activezi ca fotbalist, spune-mi ce jucători tineri ai remarcat în liga secundă ?

Costel Roșu: Sunt câțiva. Mi-e greu să ți-i spun pe toți, însă avem chiar și la noi la club. Spre exemplu, fundașul dreapta, Niță, e un băiat talentat, muncește, are deja și experiență. Joacă de trei ani la prima echipă. Mai este la Călărași, Kanda. E foarte bun, deși nu mai e chiar un puști. Mai sunt câțiva, dar nu-mi vin toți în minte. Important este să ai însă și noroc, să te vadă cine trebuie, să prinzi un context favorabil.

Ziarul de Sport: Tu ce obiective ai pe termen scurt și mediu?

Costel Roșu: Eu încerc să-mi fac cât mai bine treaba de fotbalist, să ajut echipa să obțină cât mai multe victorii și să ne îndeplinim obiectivul. Sper să fac un sezon bun și , de ce nu, să prind măcar un sezon în Liga 1. În al doilea rând, sper să fiu și un antrenor mai priceput și poate că voi reuși să mă laud peste câțiva ani că am ajutat și eu la formarea unor fotbaliști buni sau măcar la formarea unor caractere frumoase. 

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

 

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.