'You can't win anything with kids' sau falsa dilemă a lui Hagi

Autor: Claudiu Berbece

Înduioșătoare lejeritatea cu care unii dintre jurnaliștii din România încă mai vorbesc de Viitorul lui Hagi ca despre o echipă de puști, de naivi frumoși care bat la porțile Europei echipați doar cu talent nativ și energie molipsitoare.

24 de ani. Aceasta a fost  vârsta medie a primului 11 trimis în teren  de campioana României miercuri seară la Nicosia. Cu o recunoscută doză de malițiozitate, am putea să întrebăm ce făcea Hagi la 24 de ani? Juca o finală de Cupa Campionilor Europeni contra Milanului. Un ironic arc peste timp a adus același deznodământ în urma meciului cu Apoel: un 0-4 fără drept de apel.

Dar eșecul, cântărit corect, ar trebui să aducă întrebări esențiale. Și aici revenim la vârsta jucătorilor. Mai e Viitorul o echipă tânără, cu nereușite scuzabile și prăbușiri de înțeles? Poți să acuzi lipsă de experiență pe plan continental când îl ai în centrul defensivei pe Marius Constantin, 32 de ani, care juca un sfert de finală de Cupa Uefa cu Rapid acum mai bine de un deceniu? Hagi, conștient de limitele fotbaliștilor săi, încă mai încearcă. Dar cartea outsider-ului devine prea uzată.

În 1995, într-o intervenție memorabilă din timpul celebrei emisiuni sportive britanice Match of the Day, fostul fundaș al lui Liverpool, Alan Hansen, spunea răspicat: 'You can't win anything with kids!' Hansen critica decizia lui Alex Ferguson de a folosi (pe atunci) puști ca David Beckham, Phil Neville, Paul Scholes sau Nicky Butt în înfrângerea contra lui Aston Villa din primul meci al sezonului. Hansen a greșit spectaculos atunci. United a luat titlul în acel sezon, iar despre carierele celor menționați comentariile sunt de prisos.

Și Hagi a sfidat estimări, poate și mai răspicate, în fotbalul românesc. A arătat că poate câștiga trofee cu o echipă care mai păstrează încă jucători tineri ca Nedelcu, Coman sau Cicăldău. Dar lecția din Cipru îi dă fostului mare jucător al României un mesaj clar: dădăceala trebuie să se încheie. Puștii au crescut. Urmează nivelul următor.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.