Avancronică Viitorul-APOEL/ Un duel între generații

APOEL Nicosia e o nucă greu de spart de către Viitorul Constanța, mai ales dacă ne uităm la experiența europeană a clubului cipriot, dar și la lotul său actual.

Fostă sfertfinalistă de Liga Campionilor, în sezonul 2011/2012, campioana Ciprului are de partea sa avantajul unei experiențe în cupele europene net superioară trupei lui Hagi. Din acea echipă, doar portughezul Nuno Morais a rămas în lot, dar APOEL are în continuare jucători de mare valoare și, mai ales, cu experiență. De altfel, aceasta a fost rețeta ascensiunii clubului cipriot, iar transferurile făcute în ultimii ani au păstrat aceeași linie, indiferent de antrenorul care a stat pe bancă.

Și în această vară, nou-venitul Mario Been, un tehnician olandez trecut pe la Feyenoord și Genk, i-a adus pe Mickael Pote, un atacant beninez de 32 de ani, care a rupt plasele prin liga secundă din Turcia în ultimii doi ani, pe ibericul Jesus Ruelda, un fundaș central de 30 de ani, venit de la Beitar Ierusalim, dar cu meciuri multe în primele două ligi din țara natală și pe Carlao, un fundaș central brazilian de 31 de ani, readus de la FC Torino. Acestora li s-au adăugat doi jucători care să aducă un plus de fantezie în jocul de atac: australianul Tommy Oar, un atacant de 25 de ani, venit de la Queensland Roar, dar și cu cinci sezoane de Eredivise în spate, la FC Utrecht, precum și argentinianul Carlos Agustin Farias, un mijlocaș de 29 de ani, aflat la prima experiență în afara Americii de Sud.

În ultimii ani, mai precis de la mandatul glorios al sârbului Ivan Jovanovic (2008-2013), APOEL s-a specializat pe un joc extrem de pragmatic, clădit, ce-i drept, la începuturi pe un prim 11 cu mulți jucători proveniți din școala portugheză. Aceștia oferă de multe ori ceea ce vedem și la naționala condusă de Fernando Santos și anume un joc ermetic, bine organizat și cu rezultate foarte bune. Rămâne de văzut dacă olandezul Been va aduce mai multă imaginație și expansivitate în jocul lui APOEL.

Pâna atunci, dublul 1-0 obținut în fața luxemburghezilor de la Dudelange în turul precedent nu mai miră pe nimeni. Și Viitorul lui Hagi se va lovi de aceeași formație compactă, de același tip de joc speculativ, axat pe contraatacuri, dar mai ales pe oportunitățile ivite la fazele fixe.

Cum arată un prim 11 al celor de la APOEL? Plin de experiență, desigur. Iată ce am putea vedea și diesară: Waterman (olandez, 33 de ani) - Milanov (bulgar, 33 de ani, trecut și pe la FC Vaslui), Ruelda (spaniol, 30 de ani), Mekris (cipriot, 32 de ani); Lago (spaniol, 31 de ani) - Bertoglio (argentinian, 27 de ani), Vinicius (brazilian, 31 de ani), Nuno Morais (portughez, 33 de ani), Ebecilio (olandez, 25 de ani) - Oar (australian, 25 de ani), De Camargo (belgian, 34 de ani).

Așadar, Viitorul trebuie să fie foarte atentă să nu acorde prea multe faze fixe, dar și la oamenii care aduc puținele momente de fantezie din jocul lui APOEL, „decarul” Bertoglio, „vitezistul” Ebecilio și „magicianul” de la Antipozi, Tommy Oar.

Daca APOEL a acumulat multă experiență europeană în ultimul deceniu, în schimb Viitorul se află abia la a doua „dubllă” europeană, după catastrofalul 5-0 încasat la general de la Gent, anul trecut, în Europa League. Startul de campionat nu este unul tocmai încurajator pentru Hagi, care și-a văzut echipa evoluând foarte modest la Cluj, după ce în prima etapa defilase cu modesta Gaz Metan Mediaș.

În lipsa lui Florinel Coman, cel care, cel mai probabil, este păstrat pentru un transfer în afară, Viitorul duce lipsă de acea explozie în atac, care a făcut diferența pe finalul de campionat câștigat în premieră de trupa constănțeană. Hagi a încercat un pic din rețeta APOEL în această vară, transferând jucători cu expriență, însă mulți spun că Herea, Constantin și Dumitraș sunt mai degrabă transferuri neinspirate, decât lovituri date rivalelor.

Rămâne de văzut dacă Hagi a învățat din greșelile începutului de sezon și dacă va renunța la anumite experimente pe care le-a încercat, precum ar fi Boli jucat pe postul de fundaș dreapta sau Benzar urcat la închidere, alături de Nedelcu. Noi spunem că meciul de la Cluj a pus punct acestor experimente, cel puțin cât privește această „dublă” cu un adversar extrem de incomod.

Astel, Viitorul ar putea arăta astfel în această seară: Rîmniceanu - Benzar, Țîru, Constantin, Ganea - Purece, Nedelcu, Dani Lopez - Chițu, Țucudean, Herea.

Să sperăm că Viitorul nu va primi gol în această seară, în primul rând, și că atacul își va face datoria măcar de două ori, pentru ca șansele campioanei României să crească simțitor. Altfel, returul de pe GSP Arena se anunță incendiar!

 

Poate te interesează şi:

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.