Avancronica etapei a doua din Liga 1. Avem primele meciuri tari

Prima etapă a fost în mare măsură una la discreția marilor favorite.

Cea de-a doua etapă, însă, se anunță a fi una mai interesantă și echilibrată, cu dueluri precum Poli Timișoara-FCSB și CFR Cluj-Viitorul, dar și Dinamo-FC Botoșani sau Sepsi-Juventus.

Rămâne de văzut ce echipe vor confirma, ce surprize vom avea și dacă vom asista la mai multe goluri decât în runda precedentă.

Oricum, dincolo de spectacolul anunțat pe teren, cu siguranță ne așteaptă câteva dueluri interesante și pe băncile tehnice și, sperăm noi, și în tribune.

 

Sepsi Sf. Gheorghe - Juventus București

După eșecul din prima etapă de pe terenul Astrei, formația din Sfântu Gheorghe vrea primele puncte din acest sezon, într-un meci ce se va disputa pe stadionul „Silviu Ploieșteanu” din Brașov.

Formația covăsneană mizează pe aportul câtorva mii de fani veniți din Sfântu Gheorghe și din împrejurimi în tentativa de a o învinge pe mai vechea cunoștință din liga secundă, Juventus București, care vine și ea după o înfrângere, 3-0, în fața lui Dinamo.

Anul trecut, Juventus a ieșit bine din duelurile cu Sepsi, remizând alb în deplasare și învingând „acasă” cu 3-1.

Este de așteptat ca ambii antrenori să umble la registrul tactic, mai ales pe partea de ofensivă. Un plus pentru Sepsi ar putea fi venirea lui Istvan Fulop, fostul golgheter al Botoșaniului. Mijlocașul a fost împrumutat din Ungaria. Rămâne de văzut dacă și cealaltă achiziție, Stefan Nikolic, va intra măcar pe final.

Formații probabile:
Sepsi: Niczuly - Burlacu, Ursu, Oroș, Dumbravă - Ghingă, Fulop - Huiban, Thiaw, Petre - Hadnagy
Juventus: Mingote - Beța, Wallace, Benga, Ștefan - Lungu, Bucșă - Buhăescu, Băjenaru, Manea- Măzărache

 

ACS Poli Timișoara - FCSB

În jur de 30.000 de spectatori sunt așteptați la unul dintre cele mai interesante dueluri ale etapei. Pe arena „Dan Păltinișanu” revelația „Poli” încearcă să răstoarne încă o dată calculele hârtiei și să obțină o victorie așteptată din 2015 încoace în fața celor de la FCSB.

Neplătiți de multe luni, bănățenii continuă să impresioneze în Liga I, iar victoria de pe terenul Chiajnei (1-0, gol Bîrnoi) vine să demonstreze că, în ciuda problemelor, băieții lui Ionuț Popa pot spera chiar la un loc de play-off în acest sezon.

De partea cealaltă, FCSB a avut mult de furcă cu o altă revelație a sezonului trecut de Liga I, FC Voluntari, într-un meci decis în prelungiri de mult-așteptatul Dennis Man (2-1). Antrenorul Nicolae Dică a declarat că nu va menaja jucătorii în vederea disputei cu Viktoria Plzen, din Liga Campionilor, astfel încât primul 11 din meciul de vineri s-ar putea sa fie exact cel din partida cu cehii, de săptămâna viitoare.

Sezonul trecut, FCSB s-a impus de fiecare data la limită, 1-0, astfel că sunt toate șansele să asistăm la un nou joc închis, tacticizat.

Formații probabile:

ACS Poli: Straton - Crețu, Melinte, Șeroni, Țigănașu - Soljic, Artean - Munteanu, Vașvari, Bîrnoi - Bud
FCSB: Niță - Enache, Larie, Bălașa, Morais - Teixeira, Pintilii - Tănase, Budescu, Man - Alibec

 

CS Universitatea Craiova - Concordia Chiajna

CSU Craiova intră în era post-Ivan și rămâne de văzut ce schimbări va aduce Devis Mangia echipei, în așteptarea celor două transferuri anunțate miercuri, Alexandru Mitriță și Tiago Ferreira.

În prima etapă, Craiova a prestat un joc bun, ofensiv, dar a avut în fața o echipă debusolată și neomogenă a Iașiului (2-0), într-un meci în care din nou Alexandru Băluță a fost vioara întâi și, de asemenea, jucătorul etapei.

La prima vedere, pare solistul etapei, însă trebuie luată în calcul și schimbarea de antrenor produsă la Chiajna după înfrângerea cu Poli Timișoara (1-0). Vasile Miriuță a vrut să revină cât mai repede, după demiterea de la CFR Cluj și a acceptat o nouă provocare, aceea de a încearca să o scoată pe Concordia din mediocritatea ultimelor sezoane.

În mod normal, la CSU nu vor fi schimbări majore, în vederea unui succes de moral pentru șocul european cu AC Milan. Este și motivul pentru care credem că tribunele de la Drobeta Turnu-Severin vor fi ceva mai animate decât de obicei.

De partea cealaltă, trupa ilfoveană încearcă să se adune și să scoată măcar un punct pe terenul unei favorite certe la play-off, iar Miriuța va umba în mod cert la primul 11, chit că nu poate sta pe bancă, din motive administrative.

Sezonul trecut, cele două formații au încheiat ambele meciuri indecis, 1-1 și 0-0.

Formații probabile:

CSU: Calancea - Dimitrov, Kelic, Barthe, Briceag - Screciu, Zlatinski - Băluță, Gustavo, Bancu - Roman
Concordia: Bălgrădean - Feussi, Tipuric, Albu, Bucurică - V. Gheorghe, Deaconu - Grădinaru, Cristescu, Kortzorg - Batin

 

CFR Cluj - Viitorul Constanța

Este derbiul etapei, între două formații de play-off și două contracandidate certe la titlu în acest sezon. În plus, Dan Petrescu se va confrunta cu fostul său coleg și lider de generație, Gheorghe Hagi, ceea ce aduce un plus de intensitate duelului programat în Gruia.

În prima etapă, CFR s-a împiedicat la Botoșani, pe un teren greu, deși a început meciul în forță (1-1). În plus, l-a pierdut pe Omrani, atacantul francez fiind eliminat pe nedrept, pentru al doilea „galben” acordat la o fază la care echipei clujene ar fi trebuit să i se acorde un penalty. Așadar, nu cea mai reușită revenirea pentru „SuperDan” în Liga I.

De partea cealaltă, Viitorul a răzbunat eșecul din Supercupă cu o evoluție entuziasmantă în fața unei formații aflate, ce-i drept, în căutări, pe acest început de sezon, Gaz Metan Mediaș (3-0). Trupa lui Hagi va fi cu siguranță cu gândul la „dubla” cu APOEL, de aceea am putea vedea unele modificări în primul 11, dar dorința de a încurca socotelile unei rivale la titlu va reprezenta o motivație suplimentară pentru constănțeni.

Anul trecut, Viitorul a ieșit învingătoare în fața CFR-ului în trei dispute din patru, mereu la limită, inclusiv în ultimul meci al campionatului trecut (1-0), dispută la finalul căreia echipa patronată și antrenată de Hagi și-a adjudecat titlul. O a patra înfruntare s-a terminat cu un scor alb. Având în vedere, însă, schimbările din cele două loturi, cât și ambițiile pentru noul sezon, nu este exclus să asistăm la un adevărat spectacol.

CFR Cluj: Duka - Manea, Luchin, Vinicius, Camora - Nouvier, Nistor, Hoban, Deac - Bokila, Coman
Viitorul: Rîmniceanu - Boli, Țiru, Constantin, Ganea - Benzar, Nedelcu, Eric - Chițu, Țucudean, Herea

 

CSM Poli Iași - Gaz Metan Mediaș

Poate cele mai slabe echipe din prima etapă se întâlnesc pe arena „Emil Alexandrescu” pentru a demonstra că evoluția din manșa inaugurală este mai degrabă cauzată de lipsa de omogenitate decât de cea de valoare.

CSM Poli a anunțat venirea unui mult așteptat coordonator de joc, norvegianul de origine kosovară Qaka, dar rămâne de văzut dacă și problemele din defensivă vor putea fi rezolvate, acolo unde fundașul dreapta, de pildă, Tiago Almeida, a părut că înoată în înfrângerea de pe terenul Craiovei (2-0).

Gaz Metan a renunțat la o echipă întreagă, pentru a aduce în loc o alta, în principal din rațiuni ce țin de insolvență, iar asta s-a văzut în primul joc oficial al sezonului, în eșecul usturător înregistrat în fața Viitorului (3-0).

Sezonul trecut, Iașiul s-a impus în trei din patru dueluri în fața Mediașului (3-1, 2-0, 1-0), în vreme ce formației lui Pustai i-a revenit o victorie (2-1).

În tot acest proces de reconstrucție prin care trec cele două echipe, am putea asista la un joc spectaculos, în sensul în care greșelile într-o formație neomogenă sunt inerente și aduc goluri. Este de așteptat ca ambii antrenori să umble serios la primul 11.

CSM Poli: Koșelev - Chelaru, Mihalache, Frăsinescu, Bosoi - Danale, Platini, Cioinac, Qaka, Mendes - Cristea
Gaz Metan: Pleșca - Voicu, Khubutia, Danci, Bușu - Mitic, Tîrcoveanu - Buziuc, Curtean, Olaru - Golubovic

 

Dinamo - FC Botoșani

La prima întâlnire cu fanii din acest sezon și după victoria categorică, dar muncită, din etapa trecută, din fața Juventusului din București (3-0), Dinamo pare favorită în fața unei formații care de obicei nu prea excelează în deplasare, dar e foarte greu de bătut acasă.

FC Botoșani a impresionat și ea în prima etapa, ținând piept formației pline de vedete de la CFR Cluj (1-1) și, poate cu mai multă insistență, formația lui Costel Enache putea scoate chiar mai mult. Rămâne de văzut, însă, dacă și Enache se înscrie pe lista de antrenori moldavi mai degrabă preocupați de meciurile de pe teren propriu, decât de cele de „afară”, mai ales de pe terenul unor formații mai bine cotate.

Ca ultimă repetiție înaintea meciului de gală cu Athletic Bilbao, din preliminariile Europa League, disputa cu Botoșani pare un bun prilej pentru Cosmin Contra de a mai face niște reglaje în automatismele de joc, dar și de a-l „antrena” în joc pe mult așteptatul Juan Albin sau de găsi un înlocuitor pentru Steliano Filip, a cărui plecare la Kiev pare iminentă.

Sunt șanse mari ca Filip să fie menajat, ceea ce naște problema unui înlocuitor imediat în banda stângă, în condițiile în care Oliva este accidentat. Nu este exclus ca antrenorul lui Dinamo să fie tentat să folosească acolo pe Costache, puștiul care a impresionat în pregătiri, chiar dacă acesta joacă de regulă extremă.

În ediția precedentă de campionat, cele două formații și-au împărțit victoriile, fiecare pe teren propriu. Mai întâi, Botoșaniul a câștigat cu 2-1, apoi Dinamo s-a impus și ea, tot la limită, 1-0.

Din rațiunile mai-sus amintite, probabil că nu vom asista la un meci prea deschis.

Dinamo: Penedo - Romera, Maric, Nedelcearu,  Filip - Nascimento, Busuladzic - Hanca, Rivaldinho, Salomao - Nemec
FC Botoșani: Cobrea - Ungurușan, Miron, Burcă, Mușat - Cucu, Bordeianu - Golofca, Moruțan, Buș - Ciaccheri

 

FC Voluntari - Astra Giurgiu

Ultimul meci al etapei este de asemenea un meci care se anunță interesant, mai ales dacă este să-l privim și ca pe o revanșă pe care Astra o are de luat în fața Voluntariului pentru finala de Cupa României pierdută la penaltiuri.

Ilfovenii au fost aproape de un rezultat bun pe „Național Arena”, în fața celor de la FCSB, dar au pierdut meciul în prelungiri (2-1) și, în plus, și pe marcatorul din prima etapă, Adrian Bălan, exclus din lot pentru indisciplină.

Acum, pe „Ilie Oană”, în primul meci considerat „acasă”, Voluntariul vrea victoria în fața unei formații oaspete mai degrabă cu gândul la cupele europene, iar principala grijă a lui Claudiu Niculescu este aceea de a găsi soluții viabile pentru atac, întrucât nici în amicale, dar nici în primele meciuri oficiale, ilfovenii nu prea și-au creat ocazii de gol.

De partea cealaltă, Edi Iordănescu probabil că va menaja câteva piese importante, înaintea duelului mult mai important de joi, de la Giurgiu, cu ucrainenii de la Oleksandria. Astfel, la fel ca și în partida de campionat cu Sepsi (1-0), în echipa Astrei își vor face loc câțiva jucători mai puțin folosiți.

În sezonul trecut, Astra remiza „acasă„ cu Voluntariul în august (1-1), pentru a o învinge la început de luna decembrie, în deplasare (2-1).

Formații probabile:

FC Voluntari: Balauru - Maftei, Balaur, Popescu, Acsinte - Lazăr, Răuță - Deac, Marinescu, Olteanu - Ivanovici

Astra: Iliev - Belu, Bejan, Erico, Radunovic - Moise, Marquinhos, Pițian, Vîlceanu, Balaure - Chipirliu

Spor la fotbal!

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim ! 

Poate te interesează şi:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.