Interviu exclusiv cu portarul George Șelaru (Dunărea Călărași): Ne dorim să încurcăm granzii

George Șelaru este unul dintre portarii cu experiență din Liga Națională de handbal.

Evoluează pentru Dunărea Călărași și are un CV impresionant, cu numeroase meciuri in cupele europene. A evoluat la Medgidia, HCM Constanța, CSU Suceava, Energia Târgu-Jiu sau Știința Bacău.

Pe George Șelaru l-am găsit la Cheile Grădiștei unde se pregătește pentru noul sezon alături de colegii de la Dunărea Călărași.

Portarul ne-a răspuns întrebărilor despre obiectivele în ediția viitoare de campionat, secretele portarilor de handbal, dar și situația handbalului romànesc.


Ziarul de Sport: Care este obiectivul echipei Dunărea Călărași în acest sezon ?

George Șelaru: Anul trecut au fost destul de multe schimbări. Sezonul precedent Adi Petrea a luat echipa din mers. Am terminat pe opt în sezonul regulat, apoi am mai reușit să urcăm o poziție. Cred că a fost bine în contextul respectiv. Sistemul de play-off ne-a avantajat. Anul acesta sperăm să fie și mai bine. Au venit și jucători noi, dar apare inevitabila problemă a omogenizării. Avem nevoie de ceva timp pentru a livra un joc unitar.

 Ziarul de Sport: Care este obiectivul tău în plan individual ?

George Șelaru: Eu vreau să fiu sănătos și să pot ajuta echipa. Voi avea și o apărare bună în față, deci ar trebui să fie și pentru mine unul dintre cele mai bune sezoane. Vreau să trag tare și să ofer o poartă constantă pentru că doar așa și echipa poate să fie performantă.

Ziarul de Sport: Cât de mult poate face diferența un portar în campionatul nostru ?

George Șelaru: Poate face diferență într-o măsură destul de bună. Se spune că un portar într-o zi excelentă contribuie într-o proporție de 60-70% la o victorie. Cu o evoluție foarte bună a portarului, victoria este de multe ori asigurată. Însă lumea trebuie să înțeleagă că ai nevoie și de o apărare foarte bună. Este esențială colaborarea cu apărătorii, mai ales la atacurile poziționale. Multe dintre parade sunt rezultatul colaborării cu apărarea. Dacă ai o apărare solidă și tu ca portar crești la procentaj.

Ziarul de Sport: Clișeistic se spune că un portar are nevoie și de o doză de nebunie. E totuși și un adevăr aici, în condițiile în care te confrunți cu lovituri care vin cu 70-80 km/oră ?

George Șelaru: 70-80 km/oră a devenit o viteză de fete. Cristina Neagu trimite șuturi cu 90 km/oră. În cazul băieților sunt viteze și mai mari, sunt șuturi mai tari. Însă de multe ori sunt de preferat asemenea șuturi puternice, decât execuții tehnice. Depinde de situație, însă cred că mulți portari preferă șuturile în viteză atâta vreme cât ai o apărare bună, care îți creează acele culoare pentru șuturi. Ele nu sunt mereu de speriat.

Ziarul de Sport: Cât de importantă este această perioadă de intersezon pentru voi ? 

George Șelaru: Perioada precompetițională este esențială, vitală chiar, mai ales în situația noastră. Avem o echipă care trebuie să se cunoască din ce în ce mai bine și trebuie să acumulăm la nivel fizic, dar și la capitolul omogenitate. E o perioadă în care legăm relațiile de joc. Trebuie să ne înțelegem între noi, așa că din acest motiv perioada precompetițională este o perioadă foarte importantă.

 

Ziarul de Sport: Ești călărășean, joci pentru echipa orașului tău. Poți să-mi explici cum de această echipă este cea mai reprezentativă formație a Călărașiului ? De unde această pasiune ?

George Șelaru: Călărașiul este un oraș micuț. Înainte să ajung aici am mai evoluat și la alte echipe și cred că pot să compar importanța handbalului pentru călărășeni. E un sport care a căpătat importanță odată cu trecerea timpului. În plus, atâta timp cât sunt rezultate oamenii sunt alături de noi. Avem și un grup de suporteri care merge cu noi în deplasare, Seagulls Grup se numește. Cred că și din aceste motive, Consiliul Județean, Primăria, au ajutat această echipă. 

Ziarul de Sport: Am văzut că echipa a cooptat și jucători locali tineri. Cum ți se par ?

George Șelaru: Da, avem trei juniori care s-au alăturat echipei, unul dintre ei chiar nu a împlinit încă 16 ani. Ei au nevoie de asemenea antrenamente ca să capete experiență, pentru a ajunge cât mai repede la un nivel ridicat.

Ziarul de Sport: În perspectiva noului sezon, cum vezi lupta la titlu ? Crezi că veți reuși să le stricați planurile favoriților ?

George Șelaru: Păi cred că favoritele sunt destul de clare, le vede toată lumea, Dinamo și CSM București. Dinamo are un plus de experiență. Însă mi-aș dori ca noi să fim capabili să încurcăm măcar una dintre cele două echipe, poate pe terenul nostru. Campionatul va fi interesant. Nu știu dacă vom fi implicați în acea zonă a clasamentului. Adi Petrea a și spus la conferință că obiectivul este clasarea între primele opt și cred că este un obiectiv care ne eliberează cumva de presiune într-o perioadă în care încercăm să construim o echipă puternică.

Ziarul de Sport: Ai multă experiență în handbalul românesc. Cine ți se pare cel mai bun tânăr portar ?

George Șelaru: Acum cred că Ionuț Iancu este de departe cel mai valoros tânăr portar, cel mai bun din nou val. A avut și șansa să apere la o echipă cu pretenții, CSM București, cu care s-a luptat la titlu. A acumulat multă experiență. Acum am văzut că a plecat în Ungaria, la o echipă cu pretenții. E important să se mențină la un nivel ridicat și să joace.

Ziarul de Sport: Ce anume contează pentru a ajunge un portar valoros de handbal ?

George Șelaru: Experiența și o doză de noroc. Mă gândesc la cazul meu. Eu am avut norocul să apăr la Medgidia la o vârstă fragedă, pentru că echipa s-a confruntat cu probleme financiare, iar eu am fost trimis în poartă, unde am jucat constant. Am avut șansa să cresc pentru că simțeam o responsabilitate. M-am confruntat cu fel și fel de situații de foarte tânăr și asta a contat enorm.

Ziarul de Sport: Cum procedezi înaintea unui meci ? Îți studiezi adversarii, modul în care aruncă, ce zone ale porții preferă sau mizezi mai mult pe instinct ?

George Șelaru: Sunt unul dintre portarii care studiază jocul adversarilor.Și stafful echipei face acest lucru. E parte din pregătirea meciurilor.  Însă de multe ori realitatea în meci este alta. Cea mai eficientă este colaborarea cu apărarea. Comunicarea cu apărătorul central te ajută enorm în meci, pentru că deseori îți poțo aduce adversarul în situația care îți convine ție. E important să știi și să te adaptezi.

Ziarul de Sport: Cum ți se pare situația echipei naționale ?

George Șelaru: Au fost rezultate fluctuante. Mi-a plăcut cum a jucat echipa în primele meciuri cu Xavi Pascual pe bancă. Nu știu ce s-a întâmplat ulterior, însă am văzut că obiectivul este să participăm la Jocurile Olimpice din 2020 sau 2024. Cred că putem ajunge la un turneu final, dar trebuie multă muncă. 

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim ! 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 17 Dec. 2023

Franța, campioană mondială la handbal feminin

 La Herning, în Danemarca, finala Campionatului Mondial a fost o confruntare de cinci stele. 

Autor: Mihai Constantin / 13 Dec. 2023

Oficial / Cristina Neagu s-a retras de la echipa națională

 Reacțiile nu au întârziat să apară.

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

Dinamo și CSM Constanța, victorii în European League la handbal masculin

 Dinamo și CSM Constanța demonstrează că au calitate în competițiile europene. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!