Prezentare / Mondialele de Natație de la Budapesta: tot ce trebuie să știi despre cele 17 zile de spectacol în apă

Campionatele Mondiale de Natație debutează pe 14 iulie la Budapesta și timp de 17 zile vor acapara atenția. Ziarul de Sport vă va ține la curent cu desfășurarea evenimentului, iar un prim pas în acest sens este o prezentare cât mai completă, sperăm noi, a competiției.

Mondialele de natație din acest an ar fi trebuit să se dispute inițial la Guadalajara, în Mexic, dar în februarie 2015 autoritățile mexicane au renunțat la organizarea evenimentului. La o lună distanță, Ungaria și-a asumat gazduirea evenimentului.

Orașul Budapesta fusese ales să organizeze Mondialele din 2021, dar pentru că deja era în avans cu pregătirea, oficialii maghiari au făcut un efort pentru a grăbi lucrurile și a aranja totul pentru Mondialele din 2017.

Și au reușit. Au construit în mai puțin de doi ani Danube Arena (mai 2015-februarie 2017), locul unde se vor ține mai toate întrecerile de natație. Arena are 8000 de locuri, dispune de două piscine olimpice și va găzdui majoritatea competițiilor.

Meciurile de polo vor fi găzduite de Complexul Alfred Hajos, o arenă construită în 1930 și care poartă numele arhitectului care a fost și primul campion olimpic la natație al Ungariei.

Înotul sincron se va desfășura într-un bazin provizoriu din Piața Eroilor, o locație care face parte din portofoliul UNESCO. Săritorii în apă vor putea vedea faimoasa clădire a Parlamentului, deoarece vor concura pe malul Dunării. Lacul Balaton va completa prin găzduirea întrecerilor în ape deschise. 

 

 

„Ungaria este o țară a apelor. Avem lacuri, râuri, avem de toate. Vrem să arătăm lumii, nu doar celor care vin la Mondiale că avem capacitatea de a organiza un eveniment planetar, iar cu această ocazie să-i atragem”, ne-a declarat Mijlos Borsa, delegat FINA.

Aproximativ 2500 de sportivi vor concura la aceste Mondiale, în peste 200 de evenimente, pe o perioadă de 17 zile. Aproape toate biletele s-au vândut, iar la curse sunt așteptați peste 350 000 de spectatori. Autoritățile maghiare au anunțat că le recomandă fanilor să folosească bicicletele și autobuzul pentru a se deplasa în această perioadă prin Budapesta. Câteva zeci de autobuze și tramvaie suplimentare vor asigura în această perioadă fluidizarea traficului.

Organizatorii au construit și un Fan Zone, care va fi deschis zilnic de la ora 9 dimineața, unde vor exista și ecrane uriașe pe care se pot urmări cursele. Pentru toate problemele va exista și o linie fierbinte, funcțională între orele 6 și 22.

Cine vine după Phelps, Lochte și Franklin ?

Evenimentul va fi primul după 2000 fără Michael Phelps (de 23 campion olimpic) sau sixtuplul campion olimpic Ryan Lochte. Nu o vom vedea nici pe Missy Franklin. Însă în absența lor, alte stele ale natației își anunță strălucirea. Cvadrupla campioană olimpică de la Rio, Katie Ledecky promite să impresioneze din nou.

Gazdele se bazează deja pe cunoscuții înotători Laszlo Cseh și Katinka HosszuCamille Lacourt va fi o altă atracție a Mondialelor de la Budapesta, mai ales că francezul a anunțat că se va retrage din cariera sportivă după acest eveniment. La 32 de ani, Lacourt este un specialist al probei de spate.

Săritorul britanic Tom Daley vine cu ambiții mari pentru concursul de sărituri platformă 10 m, după ce a ratat finala de la Rio. Tot la sărituri, o vom vedea pe Kim Kuk-Hyang, săritoarea din Coreea de Nord, care a devenit campioană mondială în 2015, la Kazan, în proba de platformă 10m. Și tot la acest capitol nu se poate să nu-l menționăm pe britanicul Gary Hunt, săritorul de pe stânci, medaliat cu aur la Kazan și cu argint la Barcelona. Iar lista poate fi completată în funcție de afinitățile personale.

 

Vom asista la recorduri ?

Deși este un an post-olimpic, istoria ne spune că ar trebui să ne așteptăm și la câteva recorduri mondiale. Spre exemplu, la un an de la Jocurile Olimpice de la Londra, șase recorduri mondiale au fost spulberate la Mondialele de la Barcelona.

În 2009, la Roma, au fost stabilite 43 de recorduri mondiale, după ce sportivilor li s-a permis să concureze în costume de poliuretan. Nouă recorduri mondiale au căzut și la Mondialele din 2005, iar șase au fost îmbunătățite la Fukuoka, în 2001. Așadar, cel mai probabil vom vedea și la Budapesta recorduri.

 

Impactul Mondialelor

Evenimentul din Ungaria va fi urmărit de peste 6 miliarde de telespectatori în cele 17 zile, iar turismul va crește cu 70% în capitala Ungariei în perioada concursului. Competiția va pune pe harta natației în premieră și Afghanistanul. Țara măcinată de războaie va avea sportivi la Mondialele de natație.

Una peste alta, Ungaria este gata să arate cât de importantă este natația pentru identitatea maghiară. Chiar președintele Comitetului de organizare, Miklos Sesztak, declara înainte de startul evenimentului că rolul acestor Mondiale este de a impulsiona generațiile viitoare de înotători maghiari.

„Noi asigurăm cele mai bune condiții posibile, acum vine rândul sportivilor să strălucească. Am investit mult pentru a crea infrastructura pentru aceste Mondiale, iar facilitățile vor fi folosite mai departe de tinerii sportivi din Budapesta și Ungaria'', a declarat Sesztak.

Așadar, vom avea o ediție la care s-a muncit mult, iar președintele FINA, Julio Maglione, era de părere că Mondialele de natație de la Budapesta vor fi cele mai bune din istorie.

„Suntem fericiți și onorați să fim în Budapesta, capitala magnifică a Ungariei. Se apropie startul competiției și pot spune că FINA va celebra probabil cea mai reușită ediție a Mondialelor'', a spus Maglione.

Rămâne să aflăm acest lucru în următoarele trei săptămâni. În tot acest timp vă vom ține la curent cu desfășurarea evenimentelor de la Budapesta și să sperăm că ne vom bucura de un spectacol de neuitat.

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim ! 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Oct. 2023

Kaylee McKeown, record mondial la 50 de metri spate

 Australiana Kaylee McKeown s-a impus în finala la 50 m, la Cupa Mondială de la Budapesta.

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Oct. 2023

Cartea "Forţa femeilor în sport", un volum care poate inspira tinerele generații

 Muzeul Sportului din Capitală a găzduit lansarea volumului "Forţa femeilor în sport".

Autor: Dan Voinea / 27 Iul. 2023

David Popvici, fără medalie în Japonia. Un român cu același nume a triumfat la Fukuoka în proba de sărituri de la mare înălțime

David Popovici a terminat pe locul 6 în cursa de 100 de metri liber.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!