Calitate germană pe banda stângă. Interviu exclusiv cu fotbalistul Alex Negrea (FC Augsburg)

Autor: Viorel Berbece

De fotbalistul sătmărean Alex Negrea nu știm dacă ați auzit până acum, dar vă promitem că îi veți ține minte numele. Trecut pe la toate grupele de juniori ale lui FC Augsburg, fundașul stânga de 19 ani atacă debutul în Bundesliga, dar și alte obiective îndrăznețe. Vă invităm să-i descoperiți povestea, dar și ambițiile de viitor!

ZdS: Alex, acum opt ani, familia ta lua drumul Germaniei și tu ajungeai într-o lume cu totul nouă, din punct de vedere fotbalistic și nu numai. Totul a început cu acel trial draconic, în care te-ai impus în fața a peste 60 de candidați. Privind înapoi, ce crezi că te-a ajutat să te impui așa de repede în fotbalul german?

A.N: De mic copil mi-am dorit să joc fotbal și la acel trial la care am participat am vrut să dovedesc că și eu sunt la nivelul copiilor din Germania și iată că am reușit asta! Aici am învățat că prin disciplină, seriozitate și muncă multă, poți să ajungi un mare fotbalist.

ZdS: Pas cu pas, ai trecut de la un nivel de vârstă la altul și iată-te ajuns acum la Augsburg II, cu un pas mai aproape de prima echipă. Cum vezi această nouă experiență, de a juca în liga a 4-a germană la un nivel comparabil, dacă nu și peste, din multe puncte de vedere, liga a 2-a de la noi? Plus că vei fi antrenat de un fost mare fundaș, Christian Worns!

A.N: Da, nu este ușor să ajungi până la acest nivel. A fost destul de greu, dar cu ajutorul părinților, cu ambiția și cu voința mea, am trecut peste toate cu bine. Pentru mine este o onoare să fiu antrenat de către domnul Christian Worns și o să am de învățat multe lucruri de la el, mai ales că a fost și el fundaș. Iar la sfârșitul sezonului sper să promovăm împreuna în 3. Liga!

ZdS: După performanțe foarte bune la juniorii lui Augsburg, alături de care ai promovat, rând pe rând până în Bundesliga, ce îți propui pe viitor? Cât de repede crezi că vei intra în vizorul lui Manuel Baum?

A.N: Despre domnul Manuel Baum, ce pot  să vă zic, este un antrenor de top. Dânsul mă cunoaște, știe ce potențial am și dacă o să mă antrenez și de acum încolo cu inimă și cu sufletul să dau totul, cu siguranță o să ajung să lucrăm  împreună  la echipa mare.

ZdS: Cum putem spune, fără teama de a greși, că ești unul dintre cei mai buni fundași stânga din fotbalul juvenil din Germania, cum ai fi reacționat dacă, de pildă, cum a fost cazul lui Andreas Ivan, ai fi fost chemat să reprezinți naționala țării adoptive, în detrimentul celei de origine? Cum te-ai simțit când ți-a cântat prima dată imnul într-un meci internațional și ce planuri ai legate de echipa națională?

A.N: Pentru mine este o mare onoare să joc pentru naționala României. Am jucat la U18-U19 și am să joc ori de câte ori voi fi convocat! Deși sunt plecat de ceva timp din România, nu s-a pus în vreun moment problema să reprezint Germania, chiar dacă această țară mi-a oferit atât de multe!

ZdS: Ești un fundaș stânga cu apetit ofensiv (poți juca la fel de bine și extremă), așa cum îi cade bine unui fundaș lateral modern. Cu cine te-ai asemăna din acest punct de vedere? Putem să te comparăm ca stil de joc și cu Răzvan Raț, cel a cărui lipsa de pe banda stângă încă se vede la „naționala” mare?

A.N: Să știți că pot evolua și în banda dreaptă, ca mijlocaș lateral. Îmi place jocul ofensiv, într-adevăr și aș spune că mă asemăn ca stil de joc mai degrabă cu David Alaba, chiar dacă sunt conștient că mai am mult de muncit încât să ajung la nivelul lui. Sau a lui Răzvan Raț, pentru că tot ați pomenit de el!

ZdS: Cum te simți să fii impresariat de aceeași firmă ca Manuel Neuer sau Kevin Volland? Este o presiune în plus sau, din contră, un bonus motivator?

A.N: Pentru mine este un lucru pozitiv să fiu impresariat de o firmă  așa de renumită aici în Germania și mi-am propus ca în scurt timp și numele meu să ajungă cunoscut pentru toate cluburile, atât din țară cât și de peste hotare!

ZdS: Tot ce e mai bun în Germania, se știe, este „cules”, mai devreme sau mai târziu, de către Bayern. Visezi să ajungi acolo sau ai altă destinație ideală? Și alături de ce fotbaliști ți-ai dori să joci?

A.N: Da, normal că-mi doresc să ajung la Bayern München, dar momentan sunt la FCA și prin multă muncă și iar muncă vreau să ajung la echipele preferate ale mele,  care sunt FC Barcelona și Liverpool. Iar drept colegi de echipă mi i-aș dori pe Alaba, Messi, Neymar, Vidal, Firminio și așa mai departe. Prin muncă și disciplină, nimic nu este imposibil!

ZdS: Naționalele mari și mici ale Germaniei iau trofeu după trofeu. Care este rețeta succesului regăsit al Germaniei, după ceva ani de secetă? Se poate aplica ea, e drept la o scală mai mică, și în România?

A.N: Nu știu dacă sunt eu în măsură să dau o rețetă, dar aici la cluburile din Germania se pune multă bază pe copii și juniori, cu care se lucrează foarte mult, la care se adaugă, desigur, seriozitatea specifică acestui popor. Sper ca această metodă să se aplice cât de curând și la noi.

ZdS: Cum vezi tu dinafară problemele multiple din fotbalul românesc, inclusiv de la Olimpia Satu Mare, echipa fanion a orașului tău natal? Te sperie? Te feliciți că ești departe?

A.N: Problemele de la cluburile din România nu le știu. Doar ce aud și văd la TV, uneori. Iar pentru Olimpia Satu Mare nu pot decât să mă bucur și să felicit conducerea că a reușit să ajungă până aici, pentru că nu e ușor deloc. Și jucătorilor le urez mult succes în continuare și la anul să fie în Liga 1! Nu în ultimul rând doresc să-i salut pe toți antrenorii și jucătorii de la copiii și juniori! Credeți în voi și munciți mereu!

ZdS: Dacă ar fi să punem un mesaj din partea ta într-o capsulă a timplui, pe care să o deschidem peste încă 18 ani, la final de carieră, care ar fi acela? Și care este promisiunea pe care ți-o faci sieși, familiei și tuturor celor care te susțin, legată de cariera ta?

A.N: Țelul meu este să ajung un fotbalist renumit, dar și să fiu sănătos, pentru a mă putea bucura de munca mea. Iar în mesajul pentru capsulă aș scrie doar atât „Alex, să nu uiți că ai reușit doar cu ajutorul lui Dumnezeu!”

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim ! 
 

  

 

Poate te interesează şi:

16 Iun. 2018

Exclusiv / Interviu cu Claudiu Pamfile (Hermannstadt): Nu mă așteptam la un sezon atât de bun

 Claudiu Pamfile are 21 de ani și este fundaș la nou-promovata în Liga 1, Hermannstadt. 

Autor: Flaviu Ilie / 15 Iun. 2018

Exclusiv/ Interviu cu Emanuel Cățe: "Vreau să devin cea mai bună versiune a mea"

 Ziarul de Sport vă oferă în exclusivitate un interviu cu Emanuel Cățe, liderul naționalei României.

Autor: Flaviu Ilie / 15 Iun. 2018

Exclusiv/ Interviu cu Alex Pașcanu, românul lui Leicester: "Tot timpul eram văzut diferit și asta mă motiva"

 Ziarul de Sport vă oferă în exclusivitate un interviu cu Alex Pașcanu.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 21 Iun. 2018

Danemarca și Australia s-au neutralizat, 1-1, la Samara

 În fața a peste 40 000 de oameni, selecţionatele Danemarcei şi Australiei au oferit un meci modest.

Autor: Maria Sorescu / 21 Iun. 2018

Campioana Dinamo a făcut al cincilea transfer, tunisianul Kamel Alouini

 Gruparea din Ștefan cel Mare l-a acontat pe handbalistul tunisian Kamel Alouini, în vârstă de 30 de ani.

Autor: Andrei Szabo / 21 Iun. 2018

Ioan Andone va prelua funcția de manager general la FC Voluntari

 FC Voluntari s-a salvat in extremis de la retrogradare și pornește la un nou drum.