Reportaj/ Cu dragonul pe Criș. De vorbă cu antrenorul Ioan-Vasile Bardaș despre dragon boat și nu numai

Pentru că ne respectăm cititorii și suntem deschiși la subiecte noi, ni s-a părut natural să răspundem invitației domnului Ioan Vasile Bardaș, de la clubul sportiv ACS Thor Chșineu Criș despre o ramură relativ nouă în sportul românesc, și anume dragon boat.

Având ca data aproximativă de prima datare anul 2500 î.Hr, atunci când se menționează primele curse de astfel de ambarcațiuni în China, bărcile „îmbrăcate” în dragon au început recent să apară și în zona Europei, devenind un sport din ce în ce mai mult în țările cu tradiție în canotaj și kayak-canoe.

Cum era și firesc, această nouă (pentru Europa, desgiur) disciplină sportivă a ajuns și în România, pătrunzând, ca multe alte elemene de noutate din societatea românească, pe la granița de Vest a țării.

Acolo, domnul Ioan-Vasile Bardaș, cel care ne-a semnalat existența unui dragon plutitor pe apă, încearcă să îi implice pe copiii orașului Chișineu Criș (din județul Arad) în tot felul de activități sportive. „Vrem să scoatem copiii din fața PC-urilor și a tabletelor și să îi ducem la un sport”, ne spune domnul Bardaș. „Altfel, or să ajungă cât mine de gras!”, glumește și nu prea dânsul. Poate ambiția îi e dată și de faptul că tatăl său, Doru Bardaș, a fost unul dintre kaiaciștii de renume ai României.

Tot de la el aflăm repede și primele detalii tehnice. Așadar, o barcă de tip „dragon boat” (cea din imaginile ce vor urma fiind construită de domnul West, cum ne-a rugat interlocutorul nostru să menționăm) se încadrează în profilul pentru cursele internaționale. Are nouă metri lungime, 1,16 metri lățime și cam 140 de kilograme.

Și tot ca date tehnice,o echipă are 12 oameni: un toboșar (care este „creierul„, el strigă, el bate), un cârmaci, pentru că nici fără el nu se poate,respectiv 10 canotori. Există și varianta de 22, după formatul mai înainte menționat, dar cu 20 de canotori, numai că....„O pagaie costă cam 150 de euro, nu ne permitem. O barcă nouă, iarăși nu, urcă până la 4300 de euro costurile. Dar poate voi, presa, să ne ajutați, prin promovare poate își va întoarce fața și spre noi. Poate vede și marele Țiriac și ne ajută, noi nu avem trecere la el!”.

Și cu toate acestea, doi băieți de ai ACS Thor Chișineu Criș, alături de alți sportivi din Arad și TImișoara (pentru că doar această zonă este dezvoltată decomadată), vor reprezenta România la Europenele de profil de la Szeged. Și asta mai ales datorită implicării președintelui de club Nagy Andrei. ”Este singurul din zonă care se luptă pentru dezvoltarea acestui sport, un om deosebit”. Pentru a ajunge aici au participat la un fel de fază națională, la Cinciș, acolo unde au câștigat patru probe din șase. Sigur că altfel vor sta lucrurile în Ungaria. ”Gazdele au o echipă foarte puternică, apoi vine tare din spate cehii, mai sunt francezii, italienii, polonezii și noi cam tot pe acolo”.

Se ajunge, inevitabil, din nou, la discuția despre bani. ”Firmele din Arad ne-au ajutat, cu chiu cu vai, multe se sperie când le cerem o sponsorizare pentru sport. Mult ne-a ajutat fostul voleibalist Marius Cata-Chitiga, o firmă din Arad ne-a dat niște tricouri personalizate, cu dragon pe ele și, bineînțeles, clubul sportiv ACS Thor”.

Păi și politicul? ”Mai bine stă deoparte! Sau și mai bine, să se întâlnească Ministrul Sportului cu cel al Sănătății și cu COSR, să facă un plan național bine pus la punct, să salvăm sportul românesc și viitorul copiiilor!”. Și apoi domnul Bardaș îmi spune că nu i se pare normal ca Ministerul Apărării, de pildă, să țină o echipă de fotbal. ”S-au dus vremurile alea!”. Singurul politician care îi este simpatic este primarul din oraș, domnul Burdan, cel care chiar s-a implicat și a ajutat clubul sportiv.

Se simtea iubirea pentru sport a domnului Bardaș, chiar dacă uneori îi vine să se ducă în Elveția după tatăl său, la un trai mai liniștit și mai lipsit de frustrări. Ce-l ține pe loc? „Sincer, dacă nu era domnul Nagy Andrei, poate eram și eu plecat demult. Dar chiar vă rog să scrieți că îl consider un adevărat domn și un român mult mai verde decât mulți, el iubește tot ce este românesc și folclorul, chiar dacă este maghiar. Și apoi, fiica mea cea mare (de 26 de ani), dar și cea mică (22) s-au apropiat încet încet de dragon boat, deci trebuie să rămân.”. 

Și domnul Bardaș și compania nu se implică doar în dezvoltarea dragon boat-ului. S-au implicat chiar și la o echipă locală de fotbal, chiar dacă este sătul că în județul Arad „numai fotbal și fotbal există, hai poate și atletismul, că tot au un stadion frumos”. Recent, clubul sportiv a primit și niște ambarcațiuni pentru polo-kaiac, din partea fostului mare kaiacist Octavian Ispas, acum coordonatorul lotului Japoniei.

Treptat, poate și sportul acela, nou și el, va prinde printre copii. Deși e foarte greu! Pe unii îi pui să alerge și apoi vin la tine și îți că nu mai pot, pe alții nu îi lasă părinții să facă sport. La dragon boat, de exemplu, ai nevoie măcar de minime cunoștiințe de natație. Dacă un copil nu știe să înoate, cum să concureze cu vesta de salvare pe el?”.

O altă mare durere a domnului Bardaș este că sportul său de suflet este pe ducă. „Nu-l văd vinovat pe domnul președinte Bârlădeanu de la kaiac-canoe pentru scandalul de dopaj. Ce, el știe ce primesc sportivii de la doctori? Și de ce să pedepsești atât de dur un sportiv, pentru o vină care poate nu îi aparține? Dar, ca să fim sinceri, destinul de după anii '90 ai kaiacului era clar unul negativ. Această disciplină s-a bazat foarte mult pe munca fostelor glorii (Vernescu, Patzaichin și alții), iar odată cu timpul totul s-a destrămat. Snagovul s-a dus, sper să mai reziste Bascovul!”, ne spune cu amărăciune acesta.

Dar că să încheiem într-o notă optimistă, domnul Bardaș ne anunță că domnul președinte Nagy Andrei vrea să organizeze o competiție de dragon boat, la Cuied (jud. Arad), imediat ce se recuperează upă o intervenție pe cord deschis suferită la finalul anului trecut. „Atlfel ar fi fost lângă noi 24/24!”. Plus reîntâlnirea cu „Amiralul" Patzaichin, la o competiție de canotcă pe râul Mureș. Și un proiect de dezvoltare a dragon boat-ului în Moneasa, acolo unde ne spune domnul Bardaș că „există un drăcușor". Totul culminând apoi cu Mondialele de la Venezia!

În final, dorim să prezentăm echipa României pentru Europenele de la Szeged: căpitan Baboș Claudiu, Balaș Bianca, Milos Fănel, Bardaș Ioan-Vasile,Szabad Ladislau,Gheorghe Constantinov, Suta Stefan, Ilea Eduard, Baciu Nicolae, Vidacs Damia, Valan Cristian, Dumitra Consta, Faur Gheorghe, Moise Marius şi Bardaș Elena Ramona. Au mai participat la competiții alături de ACS Thor: canotorii: Filip Ioan, Jivan Alexandru, Gavrila Alexa, Juan Jose Rodriguez Garcia („stranierul” trupei), Toth Iosif, Ordache Ana Angela, Bolba Dan, Strugari Vasile Marius, Strugari Gabriela Măriuca, Faur Marius Cosmin (născut în 2013, mascota), Flavius Raț, Dubaș Andrei (profesor de sport și tobosarul sef), Bardaș Alexandra (speranța echipajului), dar și fotograful oficial, totodată), Tănase Eduard, Nagy  Petre Iosif (nepotul președintelui), Palfi Matei. Mult succes, „dragonilor”!

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Dec. 2023

Victor Osimhen, de la străzile din Lagos la cel mai bun fotbalist al Africii

 Victor Osimhen a fost desemnat fotbalistul african al anului 2023.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.