Interviu cu jucătorul de tenis de masă Cristian Pletea despre atuurile sale, munca pentru a deveni campion și perspectiva Jocurilor Olimpice

Cristian Pletea este cel mai promițător jucător de tenis de masă al României.

La doar 17 ani, constănțeanul domină întrecerile juniorilor, iar în urmă cu câteva luni a câștigat și primul titlu de campion național la seniori, la dublu mixt, ceea ce confirmă încă o dată potențialul său.

Are numeroase trofee la nivel juvenil și promite să mai adune altele. Cu un forehand remarcabil, sportivul are obiective clare, iar din acest an a fost cooptat în naționala de seniori.

L-am găsit pe Cristian Pletea în cantonament la Izvorani, cu loturile naționale, și ne-a oferit un interviu în care ne-a povestit despre începuturile sale în acest sport, cum se pregătește și cum percepe tenisul de masă mondial.


Ziarul de Sport: Cum decurge pregătirea ?

Cristian Pletea: Destul de bine. Am avut o perioadă în Grecia, acum ne pregătim în România. Avem un program intens.
 

Ziarul de Sport: Cât de mult te antrenezi ?

Cristian Pletea: Am două antrenamente de câte două ore sau două ore și jumătate pe zi de tenis de masă. În plus, am și un antrenament fizic de aproximativ o oră și jumătate.

Ziarul de Sport: Cum ai început cu tenisul de masă ?

Cristian Pletea: Cred că aveam vreo cinci ani când unul dintre vecinii mei din bloc m-a cooptat la tenis de masă. Este vorba de domnul Stelian Hașoti, cel care era antrenor de tenis masă. M-a luat pe mine, pe fratele meu și alți doi verișori de-ai mei și ne-a antrenat. El a fost cel care m-a format și îi mulțumesc. Mi-a plăcut acest sport și treptat am început să fiu tot mai preocupat în privința lui.

Ziarul de Sport: Deci și fratele tău Antonio tot așa a început tenisul de masă ?

Cristian Pletea: Da. Am început împreună. El e în Franța acum. La fel a fost și situația verișoarei mele, Mihaela Plăeașu. Și ea joacă foarte bine și este la lotul național.


Ziarul de Sport : Cum a primit familia ascensiunea ta în sport ?

Cristian Pletea : M-au susținut mereu, au fost alături de mine, m-au încurajat. Până la 12 ani ei m-au susținut și financiar cu toate cheltuielile legate de tenisul de masă, nu doar moral. Apoi, după ce am devenit campion la categoriile mele de vârstă am avut sprijinul federației și al sponsorilor. Însă ai mei sunt mereu preocupați, vin la meciurile mele. Am avut tot sprijinul.

Ziarul de Sport : Care este adversarul care ți-a pus cele mai multe probleme ?

Cristian Pletea : Au fost destule meciuri. Nu aș putea să menționez unul. Însă am avut dificultăți cu seniorii. Ei sunt la un alt nivel. Și când am fost în Germania, spre exemplu, am văzut acest lucru. Sunt mereu concentrați, au o atitudine foarte pozitivă în timpul meciurilor. Chiar m-au inspirat și m-au ajutat meciurile cu ei. În plus, aveau și un program foarte bine pus la punct. Știau de dimineață ce fac la fiecare oră. Erau bine organizați.

Ziarul de Sport : Ai făcut pasul și către naționala de seniori. Care au fost impresiile ?

Cristian Pletea : Am niște colegi foarte valoroși. Chiar mă bucur că am de la cine să învăț. Îmi place să discut cu ei, să le ascult sfaturile. Mă înțeleg bine cu toți și sper să ajut cât mai mult echipa.

 

 

Ziarul de Sport : Cum se vede din interior afluxul de jucători asiatici chiar și în echipele naționale europene ?

Cristian Pletea : Da, e un fenomen. Chiar înainte să merg în China sau Japonia nu percepeam așa bine situația. Auzeam, dar nu credeam diverse lucruri. Însă am fost acolo și am văzut cum se pregătesc, cât de specializați sunt, cât de mult se bucură de sprijin. Înțelegi de ce sunt așa buni. Fiecare jucător are 2-3 antrenori, 3-4 maseori. Au specialiști în nutriție, în tehnică. Au centre speciale. Sunt mulți chinezi foarte buni, de valori apropiate. Poate că sunt 8-9 foarte buni, dar numai 2-3 au șanse să joace pentru echipa națională, așa că jucătorii care sunt conștienți că nu au șanse își caută alte opțiuni.

Ziarul de Sport : Care este lovitura ta forte ?

Cristian Pletea : Cred că sunt două: serviciul și forehandul. Sunt loviturile care mă avantajează și care îmi dau încredere. Eu sunt un jucător ofensiv și mă ajută ambele. Am mai multă siguranță, pot pune mai multe efecte.

 

 

Ziarul de Sport : Care a fost rezultatul care te-a surprins plăcut în ultima perioadă ?

Cristian Pletea : Cred că la Minsk. Nu-mi propusesem niciun obiectiv. A fost o surpriză și pentru mine. Am jucat fără presiune, mai ales după meciurile la seniori. Vroiam doar să-mi fac schemele mele, să joc relaxat. Și am ajuns în finală, unde am reușit să mă adaptez destul de bine și să câștig trofeul.

Ziarul de Sport : Legat de acest aspect, când joci încerci să impui tu ritmul sau pur și simplu te adaptezi ?

Cristian Pletea : De obicei încerc să-mi impun eu stilul, să fie ritmul meu. Însă dacă văd că adversarul răspunde bine, încerc să mai schimb, mă adaptez, caut punctele slabe ale adversarului.

Ziarul de Sport : Ce obiective ai pe termen scurt și lung ?

Cristian Pletea : La Europene sper să iau două medalii și dacă se poate mi-aș dori să fie de aur. Anul acesta sunt și calificări pentru Jocurile Olimpice ale Tineretului din 2018 și îmi doresc să merg la eveniemntul acesta din Argentina. Pe termen lung, evident că îmi doresc să mă calific la Jocurile Olimpice din 2020.

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !
 

Poate te interesează şi:

Autor: Dan Voinea / 27 Iun. 2023

Aur pentru Bernadette Szocs la Jocurile Europene

Pe podium a urcat și Eliza Samara.

Autor: Nicolae Comănescu / 02 Iun. 2023

Tinerii cu potențial sportiv din România pot aplica pentru finanțare la a 18-a ediție a Programului MOL de promovare a talentelor

 Programul MOL de promovare a talentelor oferă anual sprijin financiar tinerilor sportivi cu rezultate foarte bune.

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Apr. 2023

14 competiții internaționale organizate în România, finanțate de la bugetul statului

 Anul 2023 propune mai multe competiții internaționale pe teritoriul României.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!