Herr Daum la porțile Valhallei: miza pe grasuți sau viteziști, bătrâni sau tineri?

Autor: Viorel Berbece

Cristoph Daum se află poate în fața ultimei șanse de a le  arăta suporterilor români că el nu este o soluție nefericită aleasă de Federație, așa cum susțin tot mai mulți oameni de fotbal, mai mult sau mai puțin pricepuți de la noi, ci omul care ne poate duce nu doar în Qatar, ci și în Rusia.

La Cluj-Napoca vine Danemarca, cu misiunea certă de a îngropa definitiv șansele României la un loc de baraj. Având în Christian Eriksen vioara întâi, dar și singurul jucător de super clasă (deși nici unii ca Schone, Jorgensen sau Corenlius nu sunt de lepădat), selecționata nordică nu ar trebui să inspire frică, respect desigur, dar în niciun caz frică. Întrebarea care se pune este cum va reacționa Daum, ce surprize le va pregăti scandinavilor, astfel încât ”tricolorii” să poată obține mult așteptata victorie pe teren propriu, poate chiar prestând și un fotbal de calitate? Cu toții urmărim cu plăcere serialul Vikings. Ne place în mod special mentalitatea expusă acolo, de a căuta gloria cu orice preț și mai ales moartea glorioasă, pe câmpul de luptă, ce permite accesul în Valhalla, Raiul mitologiei nordice. Pus în fața unei ”bătălii„ posibil finale, ce va alege Daum, tactica de toți la sacrificiu sau mai degrabă o ”lupta„ de gherilă, în care o singură fază să ne aducă gloria?

La aceste întrebări vom încerca și noi să răspundem în rândurile următoare. În primul rând, pentru că va fi nevoie poate nu doar de un singur gol înscris în poarta lui Schmeichel jr. trebuie să ne referim la faza ofensivă. Și aici Daum trebuie să aleagă între a miza pe tandemul ”grasuților” Budescu-Alibec, care a dat rezultate excepționale la Astra sau mai degrabă pe ”viteziștii” Stanciu-Keșeru sau o combinație ”grasuț„-„vitezist„ care să surprindă apărarea daneză. De ce am ales în mod special aceste două tandemuri mijlocaș ofensiv-atacant central? Pentru că, privind lotul ales de Daum, cam aceștia sunt oamenii care pot decide meciul în favoarea noastră, cu o pasă decisivă sau execuție de efect, dar și pentru că prezența unui tandem anume dintre cele două exclude prezența celuilalt din primul 11. 

Punându-ne așadar în pielea selecționerului, așa cum fac de altfel mai toți microbiștii de la noi, considerăm ca aceasta alegere între Budescu-Alibec sau Stanciu-Keșeru ar fi cea mai importantă decizie care trebuie luată înainte de un meci potențial decisiv precum cel cu Danemarca, restul echipei urmând a fi completată numai după punerea pe tablă a acestor prime două nume. Așadar, soluția ”Șumudică„, cel care a inventat și dezvoltat tandemul Budescu-Alibec, aducător de titlu și calificări europene sau soluția „roș-albastră„, compusă din doi oameni care au impresionat la Steaua și care acum joacă (și nu prea) la două echipe cunoscute în Europa (League, mai ales)? Noi am miza în prima repriza pe cei dintâi, pentru ca, în funcție și de scor, să mizăm pe energia și inspirația celuilalt tandem. De ce? Pentru că nu odată perechea Budescu-Alibec a inventat soluții spectaculoase, iar de asemenea ”surprize„ avem nevoie pentru a-i întrece pe tenacii fundași din nordul Europei.  Cât timp îi va ține „benzina„ pe cei mai sus-menționați, suntem convinși că pericolul ar trebui să apară la poarta lui Schmeichel jr., fie dintr-o lovitură liberă din partea lui Budescu, fie și prin hărțuirea constantă și „bătăliile„ pe care Alibec le va da cu Kjaer și compania.

Apoi, pentru a completa faza ofensivă, trebuie să ne întrebăm cu ce altceva poate surprinde Daum în meciul de pe 26 martie? Ne îndoim că vom juca, din primul minut cel puțin, cu doi atacanți, așadar prezențele lui Ivan și Rotariu par la prima vedere excluse. Cel mai probabil, se va miza din nou pe un 4-2-3-1, în care, alături de Alibec (sau Keșeru) să fie prezenți în față, Stancu și Chipciu (sau Popa) secondați, cu aport ofensiv, de Budescu și Bicfalvi sau, de ce nu, de unul dintre cei mai buni pasatori din campionatul intern, Sergiu Hanca. Este totodată foarte posibil ca Daum să opteze totuși pentru doi ”jandarmi„ la mijloc alături de un „pianist„, din dorința de a adăuga și un element de prudență unui prim 11 care ar trebui, în mod obligatoriu, axat în primul rând pe atac. Caz în care poate Bicfalvi își va relua vechiul rol de închizător, ceva mai mobil, însă, date fiind apetitul ofensiv arătat de jucătorul lui Ural Ekaterinburg în ultimul timp.

Trecem spre o nouă întrebare decisivă și totodată spre încercarea de a compune și sistemul defensiv pentru meciul cu Danemarca. Va fi prezent din nou Răzvan Marin printre titulari, vârful de lance al noii generații de fotbaliști de la noi, proaspăt transferat în Beglia sau va merge Daum pe mâna experienței, în persoana lui Mihai Pintilii sau a lui Andrei Prepeliță sau chiar a amândurora? Marin a primit încredere în meciurile trecute, însă, deși a fost integralist în disputa de tristă amintire cu Polonia, nu a dat siguranță și nici nu a mai jucat cu curaj, părând a fi ”sugrumat” de importanța meciului și de atmosfera din tribune. E drept, nici nu a fost singurul ”tricolor„ în această ipostază în fața lui Lewandowski și compania. Astfel, Daum ar putea opta pentru poziția (sau una dintre pozițiile) de închizător pe serviciile lui Mihai Pintilii, pe care l-a lăudat recent, declarând despre el că este acel lider de care o echipă are nevoie. Să spunem, precum cei de la Gazzetta dello Sport, că ar fi ”ballottaggio” între cei doi, cu o șansă în plus pentru ”bătrân„, dată fiind și miza acestui joc.

Încheiem cu...„călcâiul lui Ahile„,linia de fund, acolo unde Daum a încercat mai multe formule, fără a o găsi pe aceea care să nu îi dea mari bătăi de cap. Mai ales pe zona centrală. Moți l-a scăpat pe Jovetic la singurul gol al Muntenegrului la Cluj, Grigore a fost catastrofal cu Polonia, în vreme ce Chiricheș e ieșit din formă și pare la ani-lumină de acel jucător entuziast și sigur din perioada Steaua. În aceste condiții, spunem noi, nu ar fi o surpiză ca neamțul să încerce în premieră și cuplul Săpunaru - Toșca, primul cu prestații solide la Astra în ultima vreme, iar ultimul, deși nu prea în formă în ultimele meciuri, totuși un jucător titular în Primera Division. Pe flancuri, credem că tânărul Benzar își va păstra locul pe dreapta, în vreme ce pe partea stângă , dată fiind și posibila relocare a lui Toșca, ar trebui să apară Latovlevici, care are un sezon bun în Turcia. În poartă, cel mai probabil, va apărea Tătărușanu, în condițiile în care Pantilimon nu prea prinde minute la Watford, iar Lung jr. nu are o relație sudată cu apărătorii convocați la acest meci, cu excepția lui Săpunaru.

În concluzie, credem că selecționerul României e obligat să aștearnă un prim 11 mai ofensiv decât deobicei, urmând a opta pentru un 4-2-3-1 cu mai mulți jucători capabili să amenințe poarta daneză, de ce nu chiar un 4-3-3, cu mingi care să vină atât de pe flanc, cât și de la mijlocașul ofensiv pentru abilul, deși capriciosul Alibec. Dacă ar fi să emitem și o potențială echipă, pe baza celor expuse mai sus, dar și a selecției lui Daum, am miza pe următorii: Tătărușanu - Benzar, Săpunaru, Toșca (Grigore), Latovlevici - Bicfalvi, Pintilii (Marin) - Stancu (Hanca), Budescu, Chipciu - Alibec. 

Cu speranța că nu vom fi din nou dezamăgiți de jocul „naționalei„ și că dacă va fi să „murim„, măcar să o facem cu Walkiriile deasupra capului, nu ne rămâne decât să numărăm zilele până la disputa de la Cluj-Napoca și să strigăm Hai România!

FOTO: frf.ro

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 20 Apr. 2024

Analiză / Bilanțul lui David Popovici la Naționalele de la Otopeni și perspectiva pentru Jocurile Olimpice

 David Popovici a câștigat categoric cele patru probe în care a concurat la Campionatul Naţional de Înot de la Otopeni, 50m, 100m, 200m și 400m. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.