Cum și cât se pregătesc jucătorii profesioniști de tenis. Cum arată o zi obișnuită

Autor: Maria Sorescu

Mulți dintre noi avem o imagine idilică despre ceea ce înseamnă viața unui jucător de tenis.

Totul pare simplu și lejer, însă în spatele performanței se ascund mii de ore de antrenament.

Dincolo de imaginea glossy, avem de a face de cele mai multe ori cu un program bine structurat de pregătire.

Ne-am propus să vă familiarizăm cu modul în care arată programul unui jucător profesionist de tenis.

Am analizat aproximativ 20 de programe de pregătire ale jucătoarelor și jucătorilor din Top 100 ATP și WTA, printre care Rafael Nadal, Kei Nishikori, Gael Monfils, John Isner, Steve Johnson, Sam Querrey, Angelique Kerber, Belinda Bencic, Cristina McHale sau Alison Riske și am încercat să realizăm un tipar. Evident, nu există o formulă unică.

La ce oră se trezesc jucătorii ?

De obicei între 7 și 8 dimineața, însă sunt și excepții. De exemplu, Nadal se trezește la 08:30.

Ce mănâncă dimineața ?

De obicei jucătorii se hidratează înainte de a mânca, apoi consumă destul de multe cereale și alimente bogate în proteine și minerale.

Prima sesiune de antrenamente

După masă, jucătorii își asigură aproximativ o oră până la primul antrenament, timp în care își pregătesc materialele, vorbesc la telefon, citesc presa online sau se plimbă. De obicei, la ora 9:00 jucătorii încep primul antrenament cu mingea. Timp de o oră și jumătate sau două ore ei joacă tenis. Așadar, să zicem între 9 și 11 joacă tenis, după care vine pregătirea fizică. Aceasta durează aproximativ 90 de minute. Deci, în jurul ore 12:30, jucătoarele și jucătorii de tenis termină prima sesiune de antrenamente.

Prânz și somn

După antrenamentul de dimineață, jucătorii mânăncă un prânz consistent, iar mulți dintre ei apucă să și doarmă o jumătate de oră sau o oră înainte de a doua sesiune de pregătire a zilei.

Partea secundă a antrenamentelor

În jurul ore 15:00, jucătorii ies din nou pe teren pentru alte două ore de tenis intens. Ca și în sesiunea de dimineață, după joc vine pregătirea fizică, dar și exercițiile de recuperare, esențiale pentru orice sportiv. După aproximativ trei sau patru ore se termină a doua sesiune.

 

În tot acest timp, jucătoarele și jucătorii se hidratează și mănâncă fructe, în funcție de scurtele pauze pe care le au.

Seara, jucătorii se relaxează, cinează, se plimbă, se uită la filme, survolează internetul sau merg la acțiuni ale sponsorilor.

Somnul, esențial

Odihna este foarte importantă pentru corpul extrem de solicitat al sportivului. De aceea, cam toți jucătorii sau jucătoarele de tenis încearcă să adoarmă înainte de ora 00:00.

În timpul turneelor este însă foarte greu. În ziua de meci, sportivii renunță la a doua parte de antrenament în favoarea meciului, iar dacă se întâmplă să joace seara târziu, își decalează programul în funcție de ora la care se culcă, încercând să-și asigure măcar 7 ore de somn.
 

Iată și un scurt reportaj cu programul zilnic al tenismenilor la Academia Federației Americane de Tenis 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Apr. 2024

Garbine Muguruza, retragerea unei mari campioane

 După mai mult de un an de absență din circuitul feminin, jucătoarea de tenis Garbiñe Muguruza a decis să-și încheie cariera profesională la vârsta de 30 de ani.

Autor: Nicolae Comanescu / 26 Feb. 2024

Sebastian Baez, spirit competitiv. Argentinianul face un salt mare în carieră prin titlul de la Rio

 Openul de la Rio a devenit epicentrul triumfului tenisului argentinian, iar Sebastian Báez, în vârstă de 23 de ani, a fost protagonistul unei petreceri de neuitat.

Autor: Mihai Constantin / 10 Dec. 2023

Perechea Monica Niculescu - Cristina Bucşa, câștigătoare la Angers

 Monica Niculescu a reușit un succes notabil pe acest final de an. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.