Încă puțin până la startul unuia dintre cele mai importante evenimente ale planetei - Turul Franței / Prezentarea traseului

Autor: Emanuel-Daniel Sărmășan

 Au rămas mai puțin de două zile până la începerea „Marii Bucle", unul dintre cele mai importante evenimente ale planetei. Se anunță o bătălie interesantă, dragi prieteni. Chris Froome (Sky) e dornic să-și apere tricoul de lider cucerit anul trecut; Alberto Contador a renunțat la Turul Italiei, spaniolul își dorește enorm un triumf în Hexagon, mai ales că povestea sa frumoasă se cam apropie de sfârșit. Declarațiile ibericului mereu au fost surprinzătoare.

S-ar putea să-l vedem și anul viitor în șa, dar asta depinde foarte mult de ce va reuși să facă în Le Tour. Cel puțin după ce am văzut în „Criterium Dauphine", lucrurile au părut îngrijorătoare pentru câștigătorul Turului Italiei din 2015. Multe zvonuri spun că ar fi posibilă o permutare a lui Contador la Trek, începând cu sezonul următor. Pentru a avea o întrecere așa cum se cuvine, sperăm ca Velasco să se prezinte onorabil în prodigioasa competiție din Hexagon. Un alt pretendent serios este Nairo Quintana (Movistar). 
 
Micuțul columbian țintește spre locul de onoare! O nouă ediție terminată pe podium, ar fi un pic cam frustrant pentru „țânțarul" formației spaniole, care s-a pregătit intens în Columbia la peste 3.000 de metri altitudine. Gruparea kazahă îl va propulsa pe Fabio Aru. Peninsularul se află oarecum în umbra lui Nibali, având în vedere spectacolul făcut de Vincenzo în Giro. „Rechinul" a explodat pur și simplu în penultimele două etape.
 
Sicilianul a mers ca un metronom în ultima săptămână. Va reuși o asemenea performanță și Aru? ...Vinokourov ar fi în al 9-lea cer, „over the moon", cum spun englezii. Tot așa, anumite surse din străinătate au scris despre ajungerea lui Nibali la Bahrain Team, formația ciclistă din Orient, începând cu 2016.
 
Fostul locotenent loial al lui „Froomy", australianul Richie Porte care rulează acum sub mantia echipei BMC vine, de asemenea, furibund din spate. Va fi de urmărit duelul intern în cadrul grupării elvețiene, Porte-Tejay! 
 
Americanul Van Garderen va aspira către o poziție fruntașă în ierarhia generală. Richie nu a fost întotdeauna constant, iar aici am putea să vedem diferențele reale între oamenii de clasament general. Pe lângă cei menționați, mai trebuie să-i amintim pe cei trei eroi de casă, Romain Bardet (Ag2R), Thibaut Pinot (FDJ), respectiv Pierre Roland (Cannondale). Pinot și-a perfecționat mersul la proba de contratimp și a izbutit să-și înfrângă temerile pe coborâre, în cadrul antrenamentelor. Vom vedea dacă aceste aspecte vor da roade în cursa propriu-zisă.
 
Traseul - puncte de discuție
 
Fără să vă mai ținem prea mult în suspans, vom face tranziția la traseu și îl vom cunoaște ceva mai bine, însă fără o „scurtă" recapitulare nu prea puteam să trecem direct la rezumatul celor 21 de etape. Așadar, la ce ne putem aștepta în acest an? În primul rând, Turul Franței nu va debuta cu un prolog, așa cum suntem obișnuiți o mare parte dintre noi. Un alt aspect din cadrul primei săptămâni este reprezentat de acordarea bonusurilor, a timpilor de bonificație, care ar trebui să încurajeze numele mari să iasă la rampă ceva mai devreme în cursă.
 
Pentru al doilea an consecutiv, Pirineii vin înainte de Alpi, dar destinul final al tricoului galben poate fi decis printr-o serie de etape, care au în componență: un finiș de top, la mare înălțime pe Mont Ventoux de Ziua Bastiliei, urmat de un contratimp zgronțuros în lungime de 37 km, a doua zi - primul dintre cele două teste contra cronometru, al doilea fiind destinat cățărătorilor puri în ultima săptămână. 
 
Chris Froome va avea ambiția incomensurabilă de a câștiga ambele probe de contratimp, îndreptându-se spre o a treia victorie în ierarhia generală din Tour. Britanicul a despicat „Muntele Chel" în două, dacă mai rețineți în 2013 la ediția centenară, pe care a și câștigat-o. Nairo Quintana a fost singurul viteaz care i-a ținut piept „fiarei kenyene" din acea zi. Acum, micuțul columbian își poate lua revanșa, purtând tricoul galben pe umeri. 
 
În mod categoric, nimeni nu are garanția că va ieși în galben la Paris după trei săptămâni. S-ar putea să avem și oameni supriză în frunte. Cursa poate lua întorsături de situație în orice clipă. *Dacă se va impune spre exemplu rutierul Astanei, Fabio Aru va deveni al doilea ciclist care a câștigat Turul Franței la debut, după ce „ochelaristul" Laurent Fignon a realizat o performanță asemănătoare în 1983.
 
Și dacă tot am vorbit de francezi, putem spune că aceștia au depășit borna celor trei decade de când nu au mai avut un învingător în Tour. Va marca sfârșitul celor 31 de ani Thibaut Pinot?...E timpul să aflăm!
 
Runde notabile 
 
Favoritul caselor de pariuri este Marcel Kittel (Etixx Quick-Step). Germanul a câștigat de două ori prima etapă din Turul Franței. Anul trecut nu a fost unul prea bun pentru el din cauza răcelii. Până acum, neamțul a avut parte de un an 2016 excelent. Cu un Kittel revitalizat s-ar putea să vedem un rutier german cum îmbracă tricoul galben în prima zi.
 
Alți pretendenți care sunt văzuți în plan secund: Mark Cavendish (Dimension Data) - vârsta și obiectivele sale nenumărate îl plasează în această poziție pe britanic; Peter Sagan (Tinkoff) - așa cum ne așteptam slovacul va încerca să mai captureze pentru încă o ediție la rând tricoul verde pentru cel mai bun sprinter.
 
Rockstarul echipei manageriate de Oleg Tinkov a câștigat de patru ori acest tricou distinctiv. Dacă se va impune și în ediția acestui an, slovacul se va apropia la o singură lungime de neamțul Erik Zabel, care este recordmanul întrecerii cu nu mai puțin de șase tricouri verzi. 
 
Toţi rutierii care au fost prezenţi la Paris în octombrie 2015 au etichetat traseul drept unul dificil, cu obstacole la aproape tot pasul. Directorul cursei Christian Prudhomme alături de ceilalți organizatori, au „desenat" multe cățărări repertoriate, unele dintre acestea aflate pentru prima oară pe harta Turului.
 
Oamenii de clasament general vor avea în meniu patru sosiri la mare altitudine și două contratimpuri individuale, ce se vor încheia la Caverne du Pont d’Arc (37 de kilometri), respectiv Megève (17 kilometri), acesta din urmă fiind în continuă urcare.
 
Trebuie să mai spunem că în afară de Franța, caravana va vizita alte trei state precum: Spania, Andorra sau Elveția, care au figurat și în edițiile precedente ale Turului. Prima bătălie între granzi se va da la Arcalis, pentru ca doar câteva zile mai târziu, pe 14 iulie de ziua Bastiliei, plutonul să ajungă pe Mont Ventoux (15,7 kilometri, pantă medie 8,8%). Finhaut-Emosson va oferi terenul propice pentru noi artificii, în vreme ce Saint-Gervais-Mont Blanc (9,8 kilometri, pantă medie 8%) – ascensiune cunoscută din Criteriul Dauphiné 2015 – va fi ultima sosire în căţărare de la ediția cu numărul 103.
 
Pe lângă ascensiunile din Pirinei, Alpi, Masivul Central şi Vosgi, un rol important îl vor mai juca sosirile în coborâre, care prezintă porţiuni tehnice, dar şi câteva etape de plat cu risc de „borduri”, ceea ce înseamnă că favoriţii la tricoul galben vor trebui să fie ciclişti compleţi, capabili să reziste şi să facă diferenţa indiferent de teren.
 
Fabio Aru, Romain Bardet, Warren Barguil, Alberto Contador, Chris Froome, Bauke Mollema, Nairo Quintana, Thibaut Pinot, Richie Porte, Joaquim Rodriguez şi Alejandro Valverde sunt aşteptaţi să lupte până la ultima picătură de epuizare pentru supremația în sportul cu două roți, tricoul galben, asta în timp ce Nacer Bouhanni, Mark Cavendish, Arnaud Démare, André Greipel, Marcel Kittel şi Peter Sagan vor fi actorii principali din cadrul sprintului. 
 
Nu uitați prieteni, joi de la ora 19:15, ora României, puteți viziona deschiderea de gală, cu prezentarea tuturor echipelor participante la acest Tur al Franței. Toate cele 21 de etape pot fi urmărite pe programul Eurosport.
 
Sursa foto: L'Equipe - Christian Prudhomme, directorul Turului Franței, al patrulea de la dreapta la stânga, alături de ceilalți organizatori. 
 
Țineți-vă bine, e timpul pentru Grand Depart! Vive Le Tour! 
 
Articol preluat de pe blogul emisiunii „Totul despre ciclism", singurul partener din ciclism al Ziarului de Sport! totuldespreciclism.blogspot.de/2016/06/inca-putin-pana-la-startul-unuia-dintre.html
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Editorial / Cazul Edvard Novak readuce în discuție coșmarul cicliștilor: traficul auto și șoferii neglijenți

 Cazul ciclistului de 20 de ani readuce în discuție modul în care se respectă regulile de circulație într-o țară aglomerată de mașini și cu o adâncă lipsă de respectare a regulilor rutiere, cum este România.

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Iul. 2023

Ce consumă Vingegaard ? Performanțele danezului sunt de pe altă planetă

 Jonas Vingegaard este lider în Turul Franței, iar ceea ce a arătat în ultimele două etape, a 16-a și a 17-a sunt rezultate uimitoare.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mai 2023

Mark Cavendish se retrage. Longevitatea și setea de victorii, atât de rare pentru un sprinter

 Expresia "sfârșitul unei ere" este folosită tot mai des, dar în cazul lui Mark Cavendish ea se aplică perfect.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!