Au fost zilele CSMB-ului: victorii și atmosferă superbă în tribune

Autor: Valentin Maier, Alexandru Pavel

CSM București a jucat bine și a obținut rezultate mari pentru sportul românesc. Mai întâi echipa de volei feminin a reușit să câștige un prim meci din dubla manșa cu Trabzon, iar echipa de handbal feminin a câștigat și ea primul duel cu Rostov-Don.

Volei feminin
Cronica și atmosfera meciului dintre CSM București și Trabzon Idman Ocagi

Miercuri, Sala Elite din Capitală a fost gazda celui mai important meci inter-cluburi de volei feminin jucat vreodată de o echipă românească, meciul tur al finalei Challenge Cup. S-au întâlnit CSM București și Trabzon Idman Ocagi, reprezentanta campionatului Turciei, probabil cel mai puternic din Europa în momentul de față, mai ales având în vedere că, Vakifbank Istanbul și Fenerbahce Istanbul sunt calificate în Final 4 Champions League, în timp ce Galatasaray Istanbul joacă finala Cupei CEV.


În schimb, CSM București, formație înființată în urmă cu nouă ani, se află în privilegiata postură de a fi prima echipă din voleiul feminin românesc care ajunge într-o finală de cupă europeană.
Până la meciul de la mijlocul acestei săptămâni, bucureștencele au avut un parcurs incredibil în Cupa Challenge: nouă victorii și o singură înfrângere, în turul cu Olympiacos Pireu. Dubla contra grecoaicelor a fost cea mai echilibrată, având nevoie de un ,,set de aur” pentru a stabili câștigătoarea. În semifinale, formația noastră a eliminat o altă echipă turcească: Bursa BBSK, nimeni alta decât deținătoarea trofeului. Au fost două victorii clare: 3-1 în deplasare și 3-0 acasă.
Așadar, partida de miecuri a reprezentat prima finală de cupă europeană din istoria clubului bucureștean.

Pentru că Sala Polivalentă era ocupată de sfertul de finală din EHF Champions League la handbal feminin, dintre CSM București și Rostov, iar Sala Dinamo nu avea avizul ISU, cea mai importantă confruntare din istoria voleiul feminin românesc trebuia să se dispute în Sala Elite, aflată în incinta unui mall. Cu o capacitate totală de doar 600 de locuri, respectiva sală nu putea găzdui în mod normal o asemenea partidă. Totuși, derogarea primită de CEV le-a permis voleibalistelor CSM-ului să evolueze pe teren propriu.
Cu o oră înainte de startul partidei, sala a devenit un vulcan, în special datorită vuvuzelelor din tribune. Oricărui adversar i-ar fi greu să evolueze la capacitate maximă într-o asemenea atmosferă, lucru recunoscut de toate echipele care au jucat acolo.

Încurajate frenetic de spectatori (mult prea puțini pentru miza acestui meci), fetele antrenate de Francois Salvagni își doreau cu ardoare să ia o opțiune serioasă pentru câștigarea competiției, încă din manșa tur.

Partida a început mai bine pentru CSM, care conducea cu trei puncte la mijlocul primului act, scor 14-11. La al doilea time-out tehnic, bucureștencele se aflau în continuare în avantaj, scor 16-15. Din acel moment, turcoaicele au practicat un volei foarte bun, câștigând trei puncte consecutiv. Jocul din preajma fileului al Sanjei Malagurski sau al Jelenei Blagojevic i-a permis lui Trabzon să-și treacă în cont primul act, la 20.
Ceea ce a urmat a fost de vis pentru bucureștence. Turcoaicele au fost mult mai crispate, probabil marcate de miza partidei, dar și de vacarmul din sală, și au comis numeroase greșeli. De partea cealaltă, CSM și-a revenit rapid după șocul pierderii primului set, în 24 de minute și al doilea set a fost trecut în contul CSM-ului, cu scorul de 25-16.


Următoarele două acte s-au jucat după același tipar: voleibalistele bucureștence au jucat foarte bine, speculând orice greșeala a adversarelor. După alte două seturi câștigate (la 16 și la 15), tribuna a erupt: toți se bucurau pentru un moment unic în voleiul feminin românesc: CSM-ul a câștigat cu 3-1 (victorie de trei puncte) și a luat o opțiune serioasă pentru câștigarea Cupei Challenge.


Roxana Bacșiș a fost magistrală în victoria pe care CSMB a repurtat-o, marcând 23 de puncte. Mariya Karakasheva a reușit 14 puncte, în timp ce Jasna Majstorovic a punctat de 11 ori. Trebuie amintite și alte contribuții importante din partea lui Pincerato, Faleș și nu în ultimul rând Laura Pihlajamaki. Voleibalista din Finlanda a fost esențială la fileu, blocând multe mingii și de altfel, fiind recompensată cu titlul de cea mai bună jucătoare la blocaj.
Din tabăra oaspetelor s-a remarcat în special Sanja Malagurski, cu 17 puncte.

Returul finalei va avea loc duminică, începând cu ora 15:00. Pentru a se impune și a ridica trofeul Cupei Challenge, fetele pregătite de Francois Salvagni au nevoie de două seturi câștigate. În cazul unei înfrângeri cu 0-3 sau 1-3 se va intra într-un set de aur.

Foarte important trebuie să spunem ceva și despre atmosfera de la meci. Au fost 600 de spectatori prezenți la acest meci, toți unul și unul: au încurajat isteric formația noastră, copleșind cu sunetul vuvuzelelor formația turcă, neobișnuită cu vacarmul lor. După meci a fost o euforie generală: fie că erai steward, jandarm, pompier, jucătoare, antrenor, jurnalist sau spectator, nimeni nu a plecat acasă fără un vâjâit puternic în urechi cu care rămâi ore bune după terminarea jocului, semn că ai fost la un meci de volei jucat de CSM în Sala Elite. Evident, în afara turcilor, toți s-au întors acasă și cu bucuria de a asista la un rezultat mare pentru voleiul nostru.

Una peste alta, au fost simțite senzații tari, care merită încercate cel puțin o dată în viață, și poate cine știe, declanșează și o plăcere către volei. Probleme ar putea să apară dacă începi să asociezi sunetul vuvuzelelor cu voleiul, dar de aceea este frumos sportul, pentru că îți permite tot felul de experiențe intra- și extra-sportive!
Returul din Turcia este programat pe 3 aprilie la ora 15. Până atunci să felicităm voleibalistele noastre și să le ținem pumnii strânși în ziua meciului, pentru că sunt șanse mari să se întoarcă acasă cu Challenge Cup.

 

 

Handbal feminin
Analiza și atmosfera meciului CSM București-Rostov Don

Să începem cu sfârșitul: CSM București a câștigat cu 26-25 meciul tur cu Rostov Don, din sferturile de finală ale Ligii Campionilor. A fost o victorie strânsă care contează la capitolul moral în vederea meciului din retur, dar aduce și puncte pentru România în clasamentul pe națiuni.

Avantajul însă este prea mic în economia calificării în F4, în fața unei echipe rusești care a trecut de echipe importante în actuala ediție a Ligii Campionilor (Larvik, HCM Baia Mare sau Ferencvaros). Rostov-Don a avut până acum doar rezultate de victorie și un egal cu Ferencvaros, dar iată că acum a venit și primul eșec, cel în fața Campioanei României.

Uitându-ne pe statisticile de final de meci observăm o eficiență a atacului bucureștean superioară față de cea a rusoaicelor antrenate de Jan Leslie (39% față de 34%). Handbalistele de la Rostov-Don au comis și mai multe faulturi tehnice și au fost penalizate de două ori cu 2 minute de eliminare. Ilina a fost însă la datorie și a marcat de 9 ori, multe adevărate ,,torpile” (plus câteva pase de geniu), urcând deocamdată pe primul loc al marcatoarelor din Liga Campionilor.

De la CSM, Torstensson și Martin au fost de aur: 5 aruncări și tot atâtea goluri marcate! Tot cu eficiență maximă a încheiat și Vărzaru, doar 1 gol din 1 încercare. Line Jorgensen a marcat trei goluri, la fel Gullden și Rodrigues. Brădeanu și Curea au marcat 2 goluri din 3 încercări. Jorgensen și Manea au avut cea mai mică eficiență în fața porții: doar 33% (3 goluri/9 aruncări, respectiv 1 gol din 3 aruncări). Dacă Jorgensen a revenit după o accidentare de peste trei luni, Manea este mai puțin scuzabilă, deși contează aici schemele pe care Kim Rasmussen le-a pregătit și cât de mult le aveau ele în prim-plan pe pivotul nr. 1 al naționalei noastre. Au fost nenumărate greșeli ca de început de sezon, ca și cum jucătoarele nu s-ar cunoaște între ele.

Pe de altă parte, în mai multe rânduri s-a văzut o zvâcnire energică din partea echipei noastre, semn că își doresc cu tărie să se califice și că au și valoarea necesară. Torstensson, Martin, Rodrigues și Grubisic au fost adevărate luptătoare. Să nu trecem cu vederea evoluția Jelenei Grubisic: a fost extraordinară, nu doar la ultima fază, care practic a asigurat CSM-ului victoria, dar și cu multe alte intervenții providențiale pe parcursul meciului, ea a dat siguranță echipei. Cu altă liniște tratezi faza de atac, și nu te precipiți, când știi că dacă vei greși în spatele tău se află un portar inspirat.

Dacă Brădeanu, Gullden și Manea vor prinde o zi cu 50% mai bună, nu ar trebui să ne facem griji în returul din Rusia, cu condiția ca restul echipei să mențină un tonus bun și mai ales să fie o echipă. Unde este coeziunea? Unde sunt schemele de joc care să pună în valoare aceste handbaliste cu palmares internațional indubitabil valoros? Se poate ca în timpul meciului să vedem doar vârful aisbergului în timp ce adevăratele probleme încă acumulează energie negativă, probleme ce scapă deocamdată publicului. Antrenorul este valoros, handbalistele au calitate, conducerea clubului este competentă, undeva însă este un scurtcircuit. 
Lipsește un element? Suporterii? Nu, nicidecum nu sunt o problemă. Din contră, ei au fost mulți și la înălțime, este însă loc și pentru mai bine.

Remarcăm: prea mult zgomot vuvuzelian, rumoare superbă la greșeli, izbucniri de bucurie la golurile handbalistelor noastre, o galerie prezentă, dar lipsită de tonus și de o vioară întâi și un cor de huiduieli la fiecare decizie în defavoarea noastră ori la un joc puțin mai dur al adversarelor noastre față de CSM-iste. În tribune atmosfera a fost cu adevărat superbă, demnă de un sfert de finală. Multe personalități sportive și cunoscători ai fenomenului handbalistic, dar și mulți spectatori prezenți poate pentru prima oară la CSM ori la un meci de handbal. Dar ei au făcut efortul de a veni, cu prietena, soția, copii și a fost o atmosferă de fair-play și sărbătoare, cu multe poze, strigăte de bucurie, steaguri tricolore agitate îndelung, mulți jurnaliști și fotografi, în fine, un mediu care arată că plăcerea pentru handbal se cultivă întotdeauna cel mai bine cu astfel de evenimente.A fost un meci bun făcut de toate handbalistele, cu multe schimbări pe tabelă și cu un final pe muchie de cuțit. Multe ingrediente extraordinare pentru handbal-spectacol, handbal-sport național așa cum FRH îl promovează și aș spune fără efort, pentru că rezultatele vorbesc de la sine, de la nivelul cluburilor până la națională, cel puțin la feminin.

Acum în ceea ce privește șansa de calificare a CSM-ului, aici este o altă problemă și ține de ceea ce am arătat deja: coeziunea. Dacă se atinge, ne calificăm, dacă nu, ar trebui unul-două miracole să apară. Să ne așteptăm în Rusia la o atmosferă încinsă și demoralizantă din partea spectatorilor la adresa handbalistelor noastre, la un 5% nescris din partea arbitrilor pro Rostov-Don, cutumă care pentru gazdele rusești se poate transforma în 10-15%. Trebuie ca CSM să facă un joc foarte bun, puțin probabil ca soarta meciului să fie decisă doar de o jucătoare, fie ea Gullden. O bună cadență a CSM-ului o poate distruge pe Rostov-Don care are probleme cu adversarii tari. Oricum Rostov-Don trebuie felicitată, e o echipă bună, cu fair-play, și cu un antrenor de clasă, exponent al școlii daneze de handbal.

În concluzie, CSMB se transformă încet dar sigur într-un club esențial pentru sportul românesc actual, CSMB însemnând și alte secții sportive în afara voleiului și handbalului feminin.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Dec. 2023

Victor Osimhen, de la străzile din Lagos la cel mai bun fotbalist al Africii

 Victor Osimhen a fost desemnat fotbalistul african al anului 2023.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Oct. 2023

Boala jocurilor de noroc, ludopatia. Ce soluții există. Mărturia fotbalistului Fagioli, de la Juventus

 Dependența de jocuri de noroc se naște dintr-o tulburare de comportament, iar aceasta implică dependența de pariuri, loterii și de jocuri de noroc.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.