De la visul unui trofeu european, la speranţa de a vedea hochei şi la anul

Autor: Tibi Demeter

E limpede faptul că sportul românesc propune an de an proiecte promiţătoare, dar mai tot timpul acestea sfârşesc prematur şi, din păcate, parcă sfârşitul este tot mai rapid cu fiecare proiect aparent intangibil apărut pe "piaţă".. Braşovul, ca oraş, pare să se obişnuiască deja cu această problema. În trecut, braşovenii au fost răsfăţaţi cu echipe precum Rulmentul, echipa de handbal feminin care a reuşit să învingă marele Oltchim, de promovările succesive ale echipei de fotbal masculin ale Coronei şi nu în utlimul de FC Braşov, formaţia fanion a oraşului. Toate aceste echipe au fost sau vor ajunge în curând doar simple amintiri, iar astăzi tind să cred că şi frumoasa echipă de hochei va ajunge tot acolo.

Povestea hocheiului braşovean începe prin 2005, pe când oraşul de la poalele Tâmpei primea un pont cu privire la eventualitatea organizării Jocurile Olimpice de iarnă dedicate Tineretului . Plecând de la această idee, în 2010 s-a deschis oficial cel mai modern patinoar din România, o investiţie de aproximativ 10 milioane de euro, care avea să devină mai apoi casa de 1400 de locuri a Coronei ”Wolves” Braşov.

Cu un asemenea patinoar, edilii din Braşov erau obligaţi să investească în acest sport minunat. Ardelenii, oameni cu capul pe umeri, au luat totul pas cu pas. Mai întâi au jucat o finală de Cupă a României, apoi au intrat în Liga Mol, iar de aici a început adevărata muncă.

Corona a început să transfere rând pe rând cei mai buni jucători români, iar mai apoi s-a orientat spre jucătorii din străinătate. Conducerea “lupilor” a adus hocheişti din S.U.A, Canada, Slovacia sau chiar si Finlanda, hocheişti cu mult peste media celor din LNHG, consideraţi de mulţi printre cei mai buni din istoria hocheiului românesc, numele lui Patrick Polc, Rory Rawlick, Juhamaki Hietamaki, Jaroslav Obsut, Joshua Bonar, Kevin Wehrs sau Martin Saluga creeând panică în faţa oricărui adversar din Liga MOL.

Pentru că o echipă are nevoie şi de conducători pe măsură, Adunarea Generală din cadrul Primăriei a hotărât să aducă la Braşov antrenori precum Greg Lindqvist, Karry Rauhanen sau Jerry Anderson, oameni alături de care sportul braşovean a cunoscut cele mai frumoase performanţe în ultimii ani. La fel ca marile echipe din fotbal sau chiar şi hochei, braşovenii au investit şi în centrul de copii şi juniori, devenind rapid cel mai bun centru din ţară  cu numeroase trofee la nivel juvenil. Toate aceste argumente nu puteau decât să ducă echipa la un alt nivel, mereu până în fazele superioare ale competiţiilor în care urma să participe.

Sezonul 2013-2014 a fost apogeul fantasticii echipei din Braşov. Corona a reuşit să câştige tot ce se putea pe plan intern şi a izbutit să ajungă până în finala Ligii MOL, având în componenţă jucători precum Wehrs, Bonar, Saluga sau Polc. Cu o finală de Liga MOL, cu toate trofeele interne în vitrină, publicul braşovean aştepta şi mai mult de echipă, însă a apărut un recul în jocul formaţiei care a culminat cu înfrângerea din semfinalele Campionatului Naţional în seria de play-off cu Dunărea Galaţi.

Chiar dacă pe plan intern ”lupii” nu au strălucit, revanşa a venit oarecum în Liga MOL, acolo unde au fost eliminaţi în semfinale de Miskolc, o grupare cu un buget uriaş pentru nivelul la care se afla Corona , lucru observat şi de conducătorii maghiari, care au decis să mute echipa într-o ligă superioară şi anume Extraliga Slovacă, după ce au dominat competiţia maghiaro-română în ultimele sezoane.

Totuşi, această performanţă nu a fost convingătoare pentru cei care se ocupă de destinul echipei. Membrii Adunării Generale care se ocupă de hochei din cadrul primăriei ( AGA) au decis schimbarea radicală a proiectului, un proiect care umplea un patinoar de 1400 de locuri aproape la fiecare meci. În urma unei şedinţe, în vara lui 2015, AGA a hotărât să renunţe la toţi jucătorii străini din lot şi să se bazeze doar pe tinerii din propria pepinieră şi jucătorii autohtoni. Proiectul de la hochei părea că îl urmează pe cel de la secţia de handbal feminin a clubului, acolo unde nu regăsim nicio jucătoare din afara României. Problema pe care AGA nu a luat-o în discuţie a fost legată de aria de selecţie, una mult mai mică în comparaţie cu handbalul.

De parcă toate aceste lucruri nu ar fi fost suficiente, Corona a mai primit o lovitură şi din partea Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, cea care a decis să oblige echipele SC Miercurea Ciuc şi Corona Braşov să dispute şi partidele din sezonul regulat, cele două formaţii ajungând la un număr record de meciuri (90). În timp ce Corona a rămas fără o parte din jucători, Miercurea Ciuc sau Dunărea Galaţi au adus jucători de valoare şi au oferit o replică pe măsură.

Fără un lot suficient de numeros, Otto Keresztes, antrenorul echipei, a fost nevoit de multe ori să trimită juniorii în partidele din LNHG sau din LIGA MOL, tinerii hocheişti fiind umiliţi în majoritatea cazurilor de adversarii mult mai experimentaţi.

Ce s-a ales în cele din urmă de sezonul 2015-2016 ? Praful! Corona a fost umilită de Dunarea Galaţi în semifinalele Cupei României, unde a fost învinsă cu 7-0 de o formaţie care în trecut nu punea mari probleme “lupilor”. A terminat pe ultimul loc în Liga MOL, competiţie în care au fost trimişi de cele mai multe ori juniorii, care au fost doar simplii sparring partener pentru echipele din Ungaria. Nici în Liga Naţională situaţia nu este mai strălucitoare, braşovenii fiind învinşi din nou de Dunărea Galaţi, care şi-a asigurat calificarea în ultimul joc chiar pe gheaţa de la Braşov.

Trăgând linie la finalul sezonului, realizăm că este cel mai slab sezon din istoria unei echipe care a adus doar motive de bucurie în casele braşovenilor. Proiectul cu jucătorii 100% autohtoni a eşuat lamentabil şi este primul sezon din istoria clubului în care ardelenii nu reuşesc să îşi îndeplinească cel puţin un obiectiv şi anume intrarea în play-off-ul Ligii MOL, să bifeze o finală în LNH sau să câştige un trofeu.

Management-ul defectuos sau orgoliul anumitor persoane de conducerea echipei au distrus un proiect extrem de promiţător, un proiect care părea extrem de solid şi de lungă durată, dar la fel ca şi în cazul echipelor de handbal din Baia Mare sau a Oltchimului, proiectul Corona ”Wolves” Braşov se apropie de sfârşit.

Problema nu ar fi fost atât de gravă daca s-ar fi sfârşit un proiect, căci în România clachează an de an câte un proiect. Adevărata problemă este legată de faptul că la Braşov oamenii şi-au găsit o nouă echipă, au descoperit şi s-au îndrăgostit de un nou sport, iar acum când totul părea de vis, cineva le repăşte bucuria de a face parte din "haită"

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului..

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 20 Apr. 2024

Analiză / Bilanțul lui David Popovici la Naționalele de la Otopeni și perspectiva pentru Jocurile Olimpice

 David Popovici a câștigat categoric cele patru probe în care a concurat la Campionatul Naţional de Înot de la Otopeni, 50m, 100m, 200m și 400m. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.