Povestea pe îndelete a celui mai iubit comentator de ciclism. Phil Liggett, „vocea Turului Franței"

Autor: Emanuel-Daniel Sărmășan

Așa cum v-am promis dragi prieteni, alături de noi veți trăi în adevăratul sens al cuvântului povestea unui pasionat, „a unui evadat" în Turul Franței, care prin vocea sa a atras atâția oameni. Phil Liggett e o legendă vie, un spirit enciclopedic al ciclismului...

Pe numele său întreg, Philip („Phil") Alexander Liggett s-a născut la 11 august 1943, în Bebington (Cheshire) localitate care se află în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, pe tărâmul Angliei. Acest individ e cunoscut pentru comentariile sale din Turul Franței, o cursă care reprezintă „Pantheonul" ciclismului mondial. Înainte de a-și face cunoscută vocea la microfon, Liggett a practicat sportul cu pedale, însă la nivel de amatori. Englezul va primi un contract, alăturându-se unei echipe profesioniste, mai precis în 1967. Această carieră nu avea să dureze mult, deoarece Phil spunea că viitorul său e în jurnalismul sportiv și îi plăcea foarte mult să scrie articole pentru revistele de ciclism și despre cursele în care participa. 

~Activitatea jurnalistică~ 
 
Inițial, Liggett a scris pentru publicația intitulată „Cycling Weekly", urmând ca mai apoi să lucreze în postură de freelancer pentru faimoasele cotidiene britanice „The Guardian", „Daily Telegraph" sau „The Observer". În 1997 a fost numit redactor internațional al revistei „Cycle Sport". Sub semnătura lui Phil Liggett se vor face cunoscute o mulțime de cărți în lumea sportului cu două roți. 
 
Jurnalistul englez a avut onoarea de a  merge la 14 ediții ale Jocurilor Olimpice, în calitate de reporter precum și la 43 de ediții ale Turului Franței, tot în calitate de reporter în compania lui Paul Sherwen pentru televiziunea britanică, dar și împreună cu Bob Roll, perioadă în care a colaborat cu televiziunea americană. Revin puțin asupra lui Sherwen pentru că și el a fost un rutier profesionist, care în 1987 sub mantia echipei Raleigh-Banana devenea campion național pe șosea al Marii Britanii. În 1985 se va bucura de Turul Franței, dar va suferi o căzătură în prima zi din munți. Paul s-a chinuit efectiv șase ore, făcând o cursă solitară. Acesta a reușit să treacă peste șase cățărări repertoriate, sosind la o oră în spatele câștigătorului de etapă și la numai 23 de minute limită de a fi înhățat de „Caravană" și eliminat din „Marea Buclă". Cu toate astea, britanicul s-a remarcat prin curajul și anduranța sa, un „domestique", care pur și simplu nu renunța niciodată. Puternicul Bernard Hinault impunea un ritm din ce în ce mai susținut, o legendă a ciclismului francez care câștiga al cincilea său tricou galben, supremația în ciclism la care orice rutier visează încă de când va urca în șa pentru prima dată. Sezonul '87 va fi ultimul pentru Sherwan, cel care va avea o colaborare promițătoare cu protagonistul nostru Phil Liggett. Ba mai mult, Paul va fi desemnat directorul Departamentului de Relații și Comunicare al echipei profesioniste Motorola Cycling Team. 
 
Nu avem cum să-l omitem și pe celălalt companion al lui Phil, Bob Roll. Bob a fost un ciclist american, originar din Oakland, California. El a avut ocazia să cunoască magia Turului Franței în trei rânduri, cea mai bună clasare a sa fiind poziția 63-a (1986) alături de 7-Eleven, care mult mai târziu (1991-1996) se va transforma în Motorola, patronată de cunoscutul Jim Ochowicz. Tot de trei ori va merge și în Giro, unde va termina pe locul 61 în acea ediție '88 a marelui tur din Peninsulă. Cel mai impresionant număr de participări l-a avut în „Infernul Nordului", acolo unde va sosi pe a 25-a poziție, tot în 1988. Noi vom reveni asupra personajului nostru principal, Phil Liggett, dar veți vedea pe măsură ce înaintăm și cunoaștem mai bine firul acțiunii, prin modul în care s-au desfășurat evenimentele, că tot ceea ce am discutat va avea o legătură...
 
Prin urmare, Phil nu e cunoscut doar pentru faptul că a comentat numai și numai ciclism. Jurnalistul englez se pricepea și la alte discipline sportive. Spre exemplu, Phil și-a testat priceperea și în cadrul sporturilor de iarnă cum ar fi triathlonul sau săriturile cu schiurile. „Cetățeanul" englez avea aceeași manieră debordantă; un narator înnăscut care îți mângâia efectiv simțul auditiv și te atrăgea prin vocea lui caldă și fluentă. Din cauza atribuțiior sale care măsurau o vastă întindere, Liggett a lucrat pentru toate cele trei televiziuni americane: ABS, CBS, respectiv NBC. Liggett a fost un asociat de nădejde în tot acest timp rețelei australiene SBS care acoperea evenimente importante precum Turul Down Under, pe lângă faptul că deținea și drepturile pentru „Marea Buclă". Comentatorul britanic nu a fost lipsit nici de la JO din Londra 2012, unde s-a ocupat strict de sportul cu două pedale prin intermediul televiziunii australiene Foxtel.
 
~Realizări deosebite în ciclism~
 
În perioada 1972-1993, a fost directorul tehnic al „Milk Race", o cursă care ulterior va fi cunoscută sub numele „Turul Marii Britanii". Datorită eforturilor lui remarcabile de a organiza și de a susține cât mai multe evenimente în sportul cu două roți, Liggett va deveni vice-președintele „Asociației Internaționale de Organizatori ai Curselor de Ciclism" (în limba franceză: „Association Internationale Organisateurs des Courses Cycliste"). În anul 1973, la vârsta de numai 30 de ani, britanicul va fi cel mai tânăr comisar internațional desemnat în această funcție, din cadrul „Uniunii Cicliste Internaționale" - UCI. Phil Liggett a avut plăcerea de a conduce și „Organizația Națională de Ciclism din Marea Britanie". Anul 2009 a fost consemnat de introducerea sa în „British Cycling Hall of Fame". 

~Timpul în care l-a susținut pe Lance Armstrong~ 
 
Toată lumea știe faptul că Phil Liggett a fost unul dintre puternicii susținători a fostului performer american Lance Armstrong. Ba mai mult, a vorbit în mod regulat și la Livestrong pe vremea când făcea echipă cu Paul Sherwen în cabina de comentariu. Englezul îi va lua apărarea lui Armstrong în mod repetat, spunând că toate investigațiile „reprezintă în fond pierdere de vreme și o risipă de bani." Cu siguranță vă mai aduceți aminte de faptul că Floyd Landis a fost descoperit cu un test pozitiv în Turul Franței 2006, competiție care îi revenea la „masa verde" ibericului de la Caisse d'Épargne, Oscar Pereiro Sio. La momentul respectiv, Liggett declara următoarea chestiune: „Faptul că <<laboratorul>> a știut a cărui probă i-a fost atribuit testul, e o anomalie!". Dar încurcăturile nu s-au încheiat aici prieteni, pentru că Floyd „pisica blândă" a acestui roman polițist avea să-l implice pe Lance în anumite discuții, chiar în anul 2010, dezvăluind cu surle și trâmbițe întreaga istrioară a lui Armstrong. Același Phil Liggett venea și spunea că aceste acuzații sunt deplasate și le numește ca fiind ridicole. Englezul a afirmat, de asemenea că „președintele UCI, Pat McQuaid a fost absolut vehement împotriva dopajului".
 
A sosit și momentul când s-a zguduit întreaga planetă. Lumea sportului fusese șocată. Lance Armstrong era deposedat de cele șapte titluri câștigate în „Marea Buclă" și trimis în neant pentru totdeauna. Liggett a mai venit cu o teorie în acel ultim ceas, referitoare la faptul că <<a fost un aranjament politic și că toți acești „cetățeni" au purtat o ură exacerbată asupra lui Armstrong. Toate probele au fost prelucrate prin mituirea martorilor>> Această declarație a provocat deranj mare în rândul USADA, care a negat toate afirmațiile făcute de jurnalistul britanic. Odată cu acest scandal monstru, Liggett nu va mai fi primit în calitate de comentator al Turului Franței pentru televiziunea americană. 
 
În octombrie 2012 Phil nu se lăsa nicicum, numind această investigație „o vânătoare în zadar fără dovezi". Ceva mai târziu, spre sfârșitul acelei luni a apărut un documentar intitulat „The World According to Lance", un material care era televizat de către ABC. Putem spune că a fost momentul decisiv care l-a pus pe gânduri pe Ligett, spunând că îi e foarte greu să creadă că Armstrong nu s-a dopat niciodată și că e dezamăgit de faptul că l-a mințit în 2003 când l-a întrebat despre dopaj. 
 
E un roman înfiorător, care trezește anumite sentimente de groază prin intermediul cărora ni se face pielea ca de găină. Să-l susți pe Armstrong o bună bucată de vreme și dupaia să ai anumite remușcări în legătură cu acest lucru, e ceva fabulos. Merită să scriem o carte întreagă despre așa ceva. Nu numai lui Phil i s-a întâmplat acest lucru...ci și nouă celor care l-am ovaționat de atâtea ori pe Lance pentru tot ce făcea, și dupaia am aruncat toate adjectivele în el...
 
Aici s-a format o crevasă colosală, între noi și Phil Liggett. E altceva să spui că ești dezamăgit de ce s-a întâmplat, și e cu totul altceva să arunci cu găleata numai injurii asupra unui sportiv pe care l-ai susținut. Vă reamintesc faptul că toți se dopau, nu exista un rutier care să nu fi văzut o seringă în întreaga lui carieră sau care să nu și-o fi introdus în venă. Din punctul meu de vedere, e singurul sport care are anumite circumstanțe atenuante prin prisma dificultății. E vorba de condiții extreme (ploaie, vânt, frig, ninsoare și așa mai departe). Veți spune: „Ce are băiatul ăsta? A înnebunit Emanuel?" Nu fraților, n-am înnebunit și nu iau partea nimănui. Dar poți să pui un jucător de fotbal așa pur și simplu pe cursieră? Și să mai facă și vreo două cățărări de primă categorie legate...? Nu, e prea de tot! Vedeți dumneavoastră, cei care au fost prinși au meritat, nu zic nu, dar asta nu le ia cu nimic naturalețea, priceperea și forța atletică cu care dominau cursele. Bicicleta era o simplă extensie care pendula după voia lor, deliberat. 
 
*Ar mai trebui să cunoaștem un aspect deosebit de important. Liggett îl susținea pe Armstrong și din pricina faptului că era oarecum împotriva cicliștilor germani, încă de la celebrul caz cu Jan Ulrich (T-Mobile 2004-2006). De atunci, Phil considera acest stat un fel de „Mecca" a dopajului. Nu întâmplător a fost interzis de televiziunile nemțești, timp de doi ani. Așa cum am spus și ceva mai sus, odată cu suspendarea lui Lance, Liggett va părăsi posturile americane de sport.  
 
În încheiere îl vom lăsa pe uriașul comentator Phil Liggett să vă împărtășească ultimele sale gânduri, cuvinte pe care le-am îngrijit și le-am cules cu maximă atenție, potrivit publicației Cyclingnews.com:
 
„Ca să fim corecți, nu a făcut-o doar Lance. Sunt destule nume și în plutonul actual, care nu au fost prinse și nu vor fi probabil niciodată. Nu pot să-l învinuiesc total pe Lance, el s-a luptat împotriva cancerului, ar trebui să-i fim recunoscători în toată lumea pentru ceea ce a făcut. Oamenii continuă să vorbească că am negat totul din cauza faptului că am fost prieteni foarte buni. Nu e deloc așa, mi-am pus speranța că nu va folosi substanțe interzise. Am vrut să aflu neapărat adevărul după ce am văzut cu toții ce s-a întâmplat. 

Am vorbit împotriva rațiunii lui. Am spus că nu e bine ce a făcut. Nu-mi pasă de ce zic alții. Problema e că el a rămas cu acea confesie. Omul acesta a fost un talent nativ și un bărbat curajos. În lumea virtuală el ar fi trecut în neființă din cauza cancerului, dar a devenit un suport palpabil în viață pentru milioane de oameni care suferă de această boală. El a petrecut multe ore pentru a-i ajuta pe acești oameni și pentru a câștiga bani. E atât de simplu să spui: <<Îl urăsc pe Lance Armstrong !>> Dar eu nu voi spune niciodată așa ceva !"  
 
Phil Liggett a împlinit anul trecut „cinci decade" de când s-a ocupat în prealabil de acest domeniu frumos, având mereu gusturi rafinate. La 72 de ani, Phil își petrece majoritatea timpului în Africa de Sud, în Western Cape acolo unde este proprietarul unei ferme, în proximitatea Parcului Național „Kruger". Pentru serviciile și lunga activitate pe care le-a oferit în totalitate ciclismului, în anul 2005 va fi desemnat „Membru al Ordinului Imperiului Britanic" (în limba engleză: „Member of the Order of the British Empire").
 
Acest material a fost o preluare de de blogul emisiunii „Totul despre ciclism", un proiect care se află în strânsă colaborare cu „Ziarul de Sport". Dacă iubiți ciclismul cu adevărat, nu vă dați la o parte și pășiți cu încredere, apăsând un simplu click pe pagina blogului nostru: analize, știri, episoade alături de mari specialiști precum Alexandru Hovco sau Alexandru Nicoale Ciocan ! Numai așa veți putea descoperi atmosfera sportului cu două roți ! Așadar, ce mai așteptați ? Vă invităm să pedalăm împreună virtual...totuldespreciclism.blogspot.ro/2016/02/povestea-pe-indelete-celui-mai-iubit.html
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Editorial / Cazul Edvard Novak readuce în discuție coșmarul cicliștilor: traficul auto și șoferii neglijenți

 Cazul ciclistului de 20 de ani readuce în discuție modul în care se respectă regulile de circulație într-o țară aglomerată de mașini și cu o adâncă lipsă de respectare a regulilor rutiere, cum este România.

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Iul. 2023

Ce consumă Vingegaard ? Performanțele danezului sunt de pe altă planetă

 Jonas Vingegaard este lider în Turul Franței, iar ceea ce a arătat în ultimele două etape, a 16-a și a 17-a sunt rezultate uimitoare.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mai 2023

Mark Cavendish se retrage. Longevitatea și setea de victorii, atât de rare pentru un sprinter

 Expresia "sfârșitul unei ere" este folosită tot mai des, dar în cazul lui Mark Cavendish ea se aplică perfect.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!