S-a încins lupta pentru calificarea în sferturile EHF CL

Autor: Valentin Maier

12 echipe împărțite în două grupe principale încearcă să câștige cât mai multe puncte pentru a accede în faza următoare a EHF Champions League la handbal feminin. Două dintre ele sunt din România: HCM Baia Mare și CSM București. Să aflăm împreună cronica unei noi etape de EHF CL.


În Grupa 1, Rostov-Don a depășit echipa germană Thuringer HC cu scorul 30-24 (15-7) și cu aceasta a reușit o nouă victorie. Ekaterina Ilina a înscris 10 goluri pentru Rostov, o contribuție importantă a avut-o și ucraineanca Iulia Managarova (6) și Anna Sen (4). Peste 3200 de spectatori au asistat la această victorie care practic asigură locul 1 în grupa principală numărul 1. La Thuringer HC româncele Buceschi și Pintea nu au prins echipa. Au prins-o însă Danick Snelder care a marcat 4 goluri, alte patru handbaliste de la echipa germană înscriind câte trei goluri: Engel, Reshetnikova, Schmelzer și Wohlbold.


În altă întâlnire a Grupei 1, FTC a pierdut meciul din deplasarea cu HCM Baia Mare. Româncele de la Baia Mare au reușit probabil cel mai bun meci al lor în această ediție de Champions League. Cei peste 2300 de spectatori au fost cu siguranță impresionanți de echipă și o dată în plus de Allison Pineau. Cu cele 10 goluri înscrise, franțuzoaica a fost esențială în victoria echipei noastre și totodată cu aceste reușite s-a distanțat și în clasamentul golgheterilor (Gullden și Ilina, ocupând și ele celelalte locuri ale podiumului). La HCM Baia Mare, trebuie evidențiate evoluțiile extraordinare și ale Paulei Ungureanu, un adevărat baraj în fața numeroaseleor încercări ale handbalistelor de la FTC de a înscrie. În atacul nostru, Ardean Elisei, Geiger, Perianu și croata Jezic au marcat fiecare 4 goluri. La Ferencvaros, doar Pena Abaurrea și-a respectat blazonul: handbalista din Spania a marcat de 9 ori. Szekerczes, Schatzl și Szollosi-Zacsik au fost și ele importante pentru FTC în evoluția scorului, dar echipei ungare i-au reușit prea puține faze de joc bune pentru a se opune unui Baia Mare care a prins un joc de vis. Îi dorim la cât mai multe, mai ales că mai are de jucat cel puțin două meciuri grele: cu Fleury și FTC.
În celălalt meci al grupei 1, Larvik s-a înclinat în fața lui Fleury, chiar pe teren propriu 26-31 (14-15). Handbalista din Spania Cabral Barbosa (9) și franțuzoaica Niombla (6) au fost din nou decisive pentru Fleury. De partea cealaltă, Larvik a dezamăgit încă o dată. Și spuneam la un moment dat că echipa norvegiană pare ușor ,,prăfuită”, că nu mai are sclipirea din alte sezoane. Sigur, rămâne și acum o echipă candidată la Final Four, dar îi va fi destul de greu. Nora Mork a fost din nou steaua lui Larvik: cu cele 12 goluri înscrise, ea a strălucit în fața a peste 2100 de conaționali. Frafjord și Hammerseng-Eding au marcat și ele câte trei goluri. Cu această înfrângere, HCM Baia Mare a egalat-o pe Larvik, dar iată clasamentul complet al Grupei 1: Rostov-Don este pe locul 1 cu 14 puncte, pe doi FTC cu 9 puncte, pe trei HCM Baia Mare cu 6 puncte, pe 4 Larvik cu 6 puncte, pe 5 Fleury Loiret tot cu 6 puncte și pe ultimul loc, Thuringer, 1 punct. Acum este clar, HCM a relansat lupta pentru celelalte locuri de calificare în sferturi cu Larvik și Fleury și chiar au prins-o în această horă și pe FTC care a pierdut câteva puncte importante, Rostov-Don tronând peste locul 1.
Grupa a 2-a principală ne-a propus mai multe meciuri importante, dar nu decisive. Pentru poziția întâia în grupă se luptă Buducnost și Gyori, ambele cu 11 puncte. Pentru locurile de calificare HC Vardar (8 puncte), CSM București (7 puncte) și FC Midtjylland (5 puncte), în timp ce Savehof (0 puncte) va încerca să joace cât mai bine cu putință, fără să aibă amestec în lupta pentru calificarea în sferturile Champions League. Dintre cele trei echipe care se bat pe ultimele două locuri care duc în sferturi, cea mai dezavantajată este CSM: mai are de jucat cu Gyori, Vardar și Midtjylland; Midtjylland mai joacă cu Buducnost, Savehof și CSM; Vardar cu CSM, Savehof și Buducnost.

Poate că punctul luat în meciul cu Buducnost va fi decisiv în calculele calificării, dar cert este că totul ține de CSM, rezultatele celorlalte două echipe nu o pot ajuta prea mult. Savehof e de așteptat să piardă, iar Buducnost se poate întâmpla să mai remizeze sau chiar să piardă cu Vardar sau Midtjylland, ceea ce n-ar fi de ajutor pentru echipa noastră. Pentru a obține puncte în meciurile următoare, Vardar va miza probabil pe orgoliul său, în timp ce Midtjylland poate spera la un rezultat bun cu câștigătoarea Champions League din sezonul trecut pentru că a câștigat un duel dificil cu Gyori în grupa anterioară (26-21 chiar pe terenul unguroaicelor, și chiar și un 22-22 acasă în Danemarca). Toată această situație a devenit mai clară în urma rezultatelor din ultimele meciuri: HC Vardar-IK Savehof 37-25, Gyor-CSM 28-22 și FC Midtjylland-Buducnost 18-28 (9-13). Muntenegrencele au administrat o dureroasă înfrângere lui Midtjylland mai ales că a fost în fața a 1500 de fani danezi. Bulatovic și Neagu au dat câte 7 goluri, jumătate din totalul marcat de Buducnost. Slovena Neli Irman a mai marcat și ea 5 goluri. La Midtjylland, Stine Jorgensen a marcat 4 goluri, suedeza Ahlm 5, norvegianca Kristiansen 3 goluri, în total ele înscriind 12 din cele 18 marcate de echipa lui Helle Thomsen, insuficient pentru a se opune campioanei în exercițiu. Pentru Midtjylland meciul cu CSM devine vital.


Nici CSM București nu are o situație mai grozavă. Accidentarea lui Line Jorgensen a dat peste cap mașina de goluri a CSM. Atacul nu mai merge la turația celui din meciurile anterioare. Nici conaționala lui Jorgensen, Fisker, nu ne-a mai putut încânta cu golurile din extremă. Doar contând pe suedeza Gullden, pentru a ,,n”-a oară cea mai bună marcatoare a bucureștencelor (8 goluri împotriva lui Gyor), nu se mai pot câștiga meciuri, chiar dacă a primit sprijinul lui Rodrigues Belo cu ale ei 5 reușite alături de cele ale unei alte suedeze, Torstensson (4), aflată totuși încă în faza de reacomodare după o lungă accidentare. Brădeanu și Manea nu au prins un joc bun. Când se întâmplă acest lucru, tabela în dreptul CSM-ului are de suferit. Fără Brădeanu și Jorgensen care să marcheze din 9m atunci când atacul nu poate străpunge apărarea adversă sunt probleme, mai ales când Manea sau extremele nu sunt în zi de meci bună.

Există și o veste bună și ea vine de pe poziția extremelor: avem două handbaliste care au o formă competițională care ne dă speranțe pentru meciurile următoare: Iulia Curea și Carmen Marin, ultima evoluând bine pe o poziție de inter dreapta, atipică, dar necesară în urma problemelor de pe această poziție. La echipa Gyor, handbalistele au arătat un joc bun, împinse de la spate și de cei 5000 de spectatori și au administrat CSM-ului a doua înfrângere în Champions League, interesant, cu același scor 28-22 (Buducnost câștigase anterior cu același scor). Olandeza Groot și brazilianca Amorim au jucat foarte bine și au înscris și multe goluri, 6, respectiv 5. Sunt multe goluri, dar și mai multe au fost încercările de a marca 10, respectiv 12, măcar cele două handbaliste au avut un procentaj similar de reușită în fața porții: 50%. Ar fi fost și mai mare dacă portarul CSM, Grubisic, nu ar fi prins un meci extraordinar. Norvegiencele Loke și Sulland nu au avut un aport mare pe tabelă, marcând împreună cinci goluri, cât cehoaica Knedlikova (și Amorim).

În ultimul meci din grupa CSM-ului, macedonenele de la Vardar nu au avut probleme cu suedezele de la Savehof. Victoria categorică a lui Vardar a fost anunțată încă din prima repriză când ea conducea cu 19-10. La finalul meciului, ecartul dintre cele două formații s-a mai mărit și scorul a ajuns la 37-25. Julia Eriksson și Linnea Petterson au încercat să-și ajute echipa cum au putut, și au marcat mai mult de jumătate din golurile echipei suedeze. La Vardar, sârboaica Lekic și croata Penezic au marcat câte 6 goluri, alte două jucătoare punctând de câte 5 ori: Radicevic (Muntenegru) și Sokac (Croația). De remarcat că Lekic a avut o eficiență maximă, 6 goluri din 6 încercări de a marca. La același capitol remarcându-se și Penezic cu 75% eficiență (6/8 reușite).

Situația din cele două grupe principale este departe de a fi clarificată. Probabil că nici următoarele meciuri nu o vor lămuri mai mult. CSM București trebuie să strângă rândurile și să câștige următoarele meciuri, chiar dacă a dat de greu (aici se vede lipsa de experiență în Champions League a echipei), iar HCM Baia Mare trebuie să continue pe panta ascendentă pe care se află, mai ales că adversarele sunt puse acum în gardă: intrată cu 0 puncte în grupa principală, ele știu acum că nu este de glumit cu HCM.
Succes lui HCM și CSM în următoarele meciuri: pentru CSM urmează meciul de acasă cu Vardar, pentru HCM meciul din deplasare cu Fleury.

Surse pentru statistici: http://www.ehfcl.com.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 17 Dec. 2023

Franța, campioană mondială la handbal feminin

 La Herning, în Danemarca, finala Campionatului Mondial a fost o confruntare de cinci stele. 

Autor: Mihai Constantin / 13 Dec. 2023

Oficial / Cristina Neagu s-a retras de la echipa națională

 Reacțiile nu au întârziat să apară.

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

Dinamo și CSM Constanța, victorii în European League la handbal masculin

 Dinamo și CSM Constanța demonstrează că au calitate în competițiile europene. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.